Dupa ani de framantari, proiectul aurifer Rosia Montana din Romania decurgea bine, avand sustinere la nivel local si guvernamental. Apoi, cam pe la inceputul lui iunie, guvernul si-a schimbat brusc atitudinea si a devenit ostil fata de Gabriel, scrie Financial Post, citat de Rador. Aceasta hotarare a determinat ieri compania sa anunte ca va disponibiliza majoritatea angajatilor si va anula programul de achizitionare a terenului.

Gabriel sustine ca nu stie inca ce anume a determinat schimbarea guvernului roman, condus de o coalitie formata din doua partide: Partidul National Liberal si Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania.

"Ni s-a spus ca am fost dati la schimb, ca partidul etnicilor maghiari doreau sa ne opreasca proiectul, iar liberalii doreau altceva, asa ca au facut schimb", a declarat intr-un interviu Richard Young, director financiar. "Nu suntem siguri. Dar am vazut o schimbare clara in actiunile guvernului".

Acesta nu este sigur care a fost impactul ONG-urilor, dar a spus ca "nu exista dubii" ca acestea au influentat unele parti implicate. Gabriel il acuza de manipulare si pe miliardarul american de origine maghiara George Soros. Gabriel a apelat la o actiune in instanta pentru a relua procesul de obtinere a autorizatiei.

Situatia Gabriel Resources a atras atentia asupra problemei tot mai mari a riscului politic, care afecteaza proiectele miniere de pretutindeni.

Compania Gabriel, cu sediul la Toronto, incearca sa redezvolte zacaminte care au fost exploatate, abandonate si apoi reexploatate timp de aproape 2 000 de ani. Compania a investit peste 300 de milioane de dolari in Rosia Montana si a facut dovada unor rezerve probabile de 283 500 de kilograme de aur.

In ciuda inconvenientelor, Gabriel ramane increzatoare ca va construi pana la urma o mina la Rosia Montana.