Virgil Ardelean, fostul sef al spionajului din MAI: Am stramosi comuni cu Dacian Ciolos. De mic copil a mers singur pe drumul lui. In spatiul public a fost intens vehiculata o posibila legatura de rudenie a lui Dacian Ciolos cu Virgil Ardelean, fostul sef al DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne. Ciolos a copilarit in satul Pericei, judetul Salaj, acolo unde s-a nascut Ardelean. "Evenimentul zilei" a obtinut confirmarea legaturilor de rudenie dintre cei doi chiar de la fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din cadrul Ministerul Afacerilor Interne (MAI). "In arborele genealogic ne intalnim pe o ramurica pe care s-au cocotat bunicii nostri. De mic copil a mers singur pe drumul lui, nu a avut nevoie de proptelele nimanui", ne-a transmis Virgil Ardelean. Acesta a tinut sa ne precizeze ca nu a avut nicio implicare in ascensiunea viitorului premier al Romaniei. "Dacian Ciolos este produsul fericit si exclusiv al propriului efort si renuntari, al modului in care a reusit sa-si combine armonios valentele ereditare cu instructia si munca zilnica, cu crezul in valorile democratiei si curajul de a finaliza ce incepe", ne-a spus Ardelean. De altfel, si Ciolos a precizat mereu ca nu s-a sprijinit pe "pile". "Cred ca e o boala de care vad ca scapam cu greu, in Romania, aceea de a miza in primul rand pe nepotisme sau pe sustinerea rudelor", a spus acesta, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Raport ONU: Nu exista in Romania preocupare pentru eradicarea saraciei, desi bani exista. Evaziunea fiscala raspandita si gradul mare de coruptie scad veniturile statului, iar faptul ca nu exista preocupare si bani alocati pentru eradicarea saraciei, desi bani exista, reflecta o decizie politica, a aratat raportorul ONU pe probleme de saracie extrema, Philip Alston. "Daca Romania nu isi rezolva problema saraciei, poti presupune ca nu are bani. Dar banii sunt acolo. Faptul ca nu se aloca bani pentru eradicarea saraciei, desi sunt colectate taxe la stat, reflecta de fapt o decizie politica. Banii exista si este si mai important ca exista motive clare pentru care nu sunt disponibili si mai multi bani. Mai multe guverne din Romania au facut alegeri la nivel de politici publice pentru a imbunatati traiul celor care erau deja intr-o situatie buna, nu pe al celor mai saraci. Evaziunea fiscala este ridicata si exista un mare grad de coruptie care scad veniturile la buget. Chiar si atunci cand se iau masuri pentru eradicarea coruptiei, doar o mica parte a banilor sunt confiscati. E o parte buna, pentru ca aici scapi cu banii daca esti corupt", a aratat raportorul, anuntaGandul.

Cum a transat Inspectoratul Scolar batalia epica dintre religiosi si "rockerii satanisti", la ora de Religie. Parerile ca rockerii sunt satanisti si ca este vina lor ca au murit in clubul Colectiv sunt tot mai auzite la orele de Religie din scolile din Capitala, se plang elevii si parintii. Cazurile au inceput deja sa fie raportate, astfel ca sefii catedrelor de Religie au fost convocati de Inspectoratul Scolar. Sefii catedrelor de Religie au fost convocati de Inspectoratul Scolar din Bucuresti in urma scandalului de la Colegiul National A.D. Xenopol, unde un profesor de Religie a distribuit materiale in care se arata ca "muzica rock este satanica" si ca "deriva din minciuna si canta aspecte inferioare ale vietii si pe diavolul insusi". Materialul a fost distribuit in urma tragediei din clubul Colectiv. Rezultatul a fost o scandalizare generala a elevilor, parintilor si a societatii. Astfel, intalnirea lunara care are loc cu toti sefii de catedre a fost devansata pentru a se discuta despre abaterile de la programa si interpretarile personale ale unor profesori, a explicat pentru "Adevarul" inspectorul Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).

Guvernul de tehnocrati, solutie in perioadele de criza. Executivul condus de Dacian Ciolos are, paradoxal, mai putina putere deoarece este la mana diverselor majoritati care se pot forma, intempestiv, in Parlament. De altfel, solutia Executivului de tehnocrati nu reprezinta o solutie europeana, aceasta aparand punctual si conjunctural. Executivul de tehnocrati are o serie de particularitati care il diferentiaza de celelalte structuri guvernamentale. "Paradoxal, vom avea un guvern mai slab deoarece se afla la mana diverselor majoritati care se pot forma si care sunt extrem de volatile. Intr-un fel este slabit si de puterea pe care presedintele o are asupra premierului care l-a numit. Exista si un fapt pozitiv in aceasta constructie politica, deoarece in mandatele de premier ale lui Emil Boc si mai ales Victor Ponta puterea executiva a devenit mult prea mare, dominanta. Cred ca Guvernul nu va mai putea da cu aceeasi usurinta ordonante de urgenta, iar puterea Parlamentului va creste. Si e normal sa fie asa deoarece Parlamentul este forul legislativ, indiferent daca ne plac sau nu membrii lui. In acest context, in mandatul Guvernului Ciolos separatia puterilor in stat va fi mult mai echilibrata", ne-a declarat politologul Andrei Taranu, scrieRomania Libera.

Cat de sigure sunt cladirile ce au fost izolate cu polistiren. Inginerii ne arata cea mai frecventa greseala a muncitorilor. Accidentul de la Colectiv a adus in discutie inclusiv calitatea polistirenului folosit atunci cand sunt izolate cladirile. Reprezentantii ''Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Polistiren'' sustin ca tot materialul folosit acum in constructii, are capacitatea de a proteja contra actiunii focului. Atrag insa atentia ca daca adezivul folosit de muncitori nu este aplicat corect atunci exista riscul ca flacarile sa se extinda. Asadar mare grija, cu ce mesteri lucrati. Inginerul Gabriel Bratu ne arata cum ar trebui sa se lucreze corect dar si care este cea mai frecventa greseala a muncitorilor. Gabriel Bratu, inginer firma de constructii: Punerea adezivului pe placa de polistiren se face cu un cordon de minim 5 cm latime si 3 puncte pe centrul placii. Atunci cand placa este aplicata pe stratul suport, prin presarea acesteia, adezivul trebuie sa acopere minim 45% din suprafata placii.Gresit. Punerea adezivului in opera cum se vede permite ventilarea aerului in spatele placii si circularea mai rapida a focului, anuntaStirileProtv.ro.

Sase proiecte care pot schimba Bucurestiul. Primele sase proiecte din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) au intrat in ultima faza a dezbaterii publice, inainte de a fi supuse aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Acestea prevad transformarea Bulevardului Unirii in zona pietonala, construirea a doua poduri noi peste Dambovita si amenajarea unui traseu pietonal din zona Romana pana in Rahova, dar si transformarea Pietei de Flori din Rahova in zona turistica si de promenada. Cetatenii isi pot exprima opiniile privind aceste proiecte pana pe 20 noiembrie. Sase Planuri Urbanistice Zonale ce prevad schimbari majore in centrul Capitalei sunt supuse dezbaterii publice pe site-ul Primariei Capitalei. Proiectele fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU), dezbaterea lor publica fiind ultima faza inainte de a fi supuse aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Cetatenii isi pot exprima opiniile privind aceste proiecte pana pe 20 noiembrie AICI, scriu cei de la B365, conform ziaruluiGandul.

A fost condamnat primul medic in baza deciziei: "plicul e spaga". Celebrul cardiolog Iancu Mocanu este primul medic care a fost condamnat la inchisoare cu executare dupa ce Curtea Suprema a stabilit ca doctorii au calitatea de functionari publici si nu au voie sa primeasca recompense de la pacienti. De altfel, chiar cazul lui a fost cel care i-a facut pe magistrati sa ia aceasta decizie. Cardiologul militar Iancu Mocanu, cunoscut ca "Medicul de inimi", a fost condamnat ieri de Tribunalul Militar Bucuresti la trei ani si zece luni de inchisoare cu executare pentru luare de mita.In plus, doctorul are interzis timp de doi ani dupa executarea pedepsei sa mai practice meseria de medic, sa mai ocupe functii publice, sa aleaga sau sa fie ales. Sentinta nu este inca definitiva, insa este prima decizie data unui cadru medical dupa ce Curtea Suprema a stabilit, in iunie 2015, plecand chiar de la acest caz, ca medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacientii lor. Hotararea judecatoreasca de ieri a fost data in dosarul in care Mocanu, in calitate de sef al Sectiei de Chirurgie Cardiovasculara de la Spitalul de Boli Cardiovasculare al Armatei "Vasile Candea", a fost acuzat de procurorii DNA ca a cerut mita de la la trei persoane pentru a-si face meseria, adica pentru a face investigatii medicale si interventii chirurgicale, scrieAdevarul.