Veti citi povestea incredibila a unui functionar al statului roman. Povestea unui tinar scolit pe fonduri europene pentru a fi manager intr-o zona sensibila a societatii, cea a penitenciarelor, si care a fost tras pe linie moarta numai si numai pentru ca s-a schimbat ministrul Justitiei, iar acesta, Chiuariu pe numele lui, avea nevoie de postul de manager si director adjunct pentru a-si rasplati colegii de la Iasi, procurori, colegi de suferinte provinciale adusi sa-si faca plinul de bani la Bucuresti.

Reporter: Ce faceti de doua luni la Penitenciare?

Sorin Dumitrascu: Nimic.

Rep.: De ce?

S.D.: Nu mi se da de lucru. Le e teama ca o sa-mi fac bine treaba. Si atunci e greu sa ataci, sa-i gasesti ceva unuia care-si face bine treaba. Niciodata nu mi s-a reprosat ceva profesional, mi-au reprosat doar ca m-a adus ministrul Macovei, ca nu am fost prieten cu cine trebuia, ca nu m-am pus bine cu noul ministru.

Rep.: Ati fost pregatit de catre Guvernul Romaniei sa fiti manager al Administratiei Penitenciarelor.

S.D.: Da. Pregatirea mea a costat 30.000 de euro. Am terminat in 2005 un master in Anglia, un an la o scoala speciala de administratie. Selectie facuta de experti straini.

Rep.: Pe pile, nu?

S.D.: Nu. Asta m-a facut sa am curaj: selectia de catre experti straini. Era, ca sa spun asa, perioada pesedismului luminat. Fusesem in sistem.

Rep.: Ce anume?

S.D.: Fusesem in penitenciar, sase ani pe sectie. La Craiova. Am terminat Dreptul si am intrat in acest proiect. La absolvire am fost repartizat la Ministerul Justitiei si apoi manager si director adjunct la Administratia Nationala a Penitenciarelor. Dupa un an am fost scos din functie pentru incompatibilitate.

Rep.: Adica?

S.D.: E o chestie hazlie. Eu am cerut dreptate in Justitie, iar sefii, acum, nu mai sustin in compatibilitatea. Ministrul Chiuariu a declarat ca stirpeste coruptia incepind cu mine.

Rep.: De ce v-a ochit pe dumneavoastra?

S.D.: Eu am fost in afara sistemului de relatii care se creeaza intr-un minister. Intrasem in minister intr-un an, nu aveam conexiuni nici in lumea procurorilor, nici in cea a judecatorilor, nici in lumea politica. Am lucrat in minister, ministrul Macovei m-a ochit si m-a trimis la Penitenciare. Am fost, de aceea, o tinta usoara.

Rep.: Chiuariu v-a cerut ceva?

S.D.: Nu, pur si simplu m-a schimbat din functie. Avea nevoie de postul meu pentru un procuror de la Iasi. Acesta este Gheorghe Spaiuc. Inainte de asta, avusese loc numirea colegului de facultate al ministrului Chiuariu, Marius Iosif, pe functia de director plin. In timp ce eu deveneam incompatibil ocupind functiile de manager si de director adjunct, Gheorghe Spaiuc devenea, si in CSM si in Administratia Penitenciarelor, director adjunct.

Rep.: E doar un joc politic?

S.D.: Da. Sint perceput ca fiind omul fostului ministru Macovei. Asa se intimpla de fiecare data cind se schimba un mi- nistru. Esti numit de un ministru si dat afara de catre urmatorul. Eu voi cistiga in Justitie. Dar sint dat afara si e treaba mea sa-mi rezolv problema. Cind voi avea sentinta definitiva va fi alt ministru si acela va trebui sa plateasca oalele sparte. Ministrul Chiuariu stie ca nu e pe termen lung, asa ca strategia lui e una a recompenselor imediate, pentru el si pentru prietenii sai.

Rep.: De ce e asa usor la Penitenciare?

S.D.: Pai, e simplu. Niciodata nu se organizeaza concursuri, ci doar detasari la comanda. Poti numi pe cine vrei. Poti recompensa astfel oameni care te-au ajutat. Cistiga bani buni la sefia penitenciarelor.

Rep.: Dar nu se pricep acesti oameni, nu se pricep la Penitenciare.

S.D.: Aici nu discutam despre pricepere, discutam despre citi bani se cistiga. Este un loc unde nici unul nu viziteaza penitenciarele, unde nici nu trebuie sa stii cite penitenciare exista in Romania. Uite, de cind a venit echipa ministrului Chiuariu s-au schimbat sase sefi de directie. Cu sau fara motiv. Si e distractia fiecaruia sa se apere in instanta. Bun, daca vor, fiindca cei mai multi asteapta sa treaca valul, sa treaca sefia vreunuia. Ramin simpli functionari si le e frica. Nimeni nu le reproseaza ceva concret. Sint recompensati altii, care vin si pleaca.

istodor@catavencu.ro

Interviu integral in Academia Catavencu