20 de ani de la acordurile de pace de la Dayton. O camasa de forta sub care zac conflicte mocnite. La 20 de ani de la acordurile de pace de la Dayton, care au pus capat razboiului intercomunitar din Bosnia (1992-1995), aceasta fosta republica iugoslava, printre cele mai sarace din Europa, ramane tributara diviziunilor ei etnice. Parafat la 21 noiembrie 1995, la Dayton, in Ohio (Statele Unite), acest acord a consfintit impartirea Bosniei in doua etntitati: Federatia croato-musulmana si Republica Srpska, ce dispun de o foarte larga autonomie si sunt legate prin institutii centrale slabe. Acordul de pace a pus capat unui razboi atroce, soldat cu 100.000 de morti si doua milioane de refugiati, dar problemele fundamentale provocate de acest conflict nu au fost rezolvate, subliniaza expertii, noteaza digi24.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Exploziile misterioase care ii inspaimanta pe braileni. Sursa bubuiturilor auzite in oras de cateva saptamani. In ultimele saptamani, in Braila s-au facut auzite zilnic bubuituri suficient de puternice incat sa provoace o stare de neliniste in randul populatiei. Brailenii se intreaba de unde provin aceste zgomote, iar misterul este cu atat mai mare cu cat acestea apar in diferite momente ale zilei si sunt mai pregnante ba intr-o parte a orasului, ba in alta. Cei mai multi dintre localnici au pus bubuiturile pe seama unor exercitii militare efectuate intr-un poligon al Garnizoanei, situat la doar cativa kilometri de municipiu, langa localitatea Cazasu. Altii au lansat teorii privind existenta unor exploatatii secrete ale gazelor de sist, informeaza Adevarul.ro.

Reporter EVZ, printre refugiatii dintr-o tabara din Macedonia. Tabara de tranzit de la Gevgelija, la granita cu Grecia, functioneaza de cateva luni, sub supravegherea autoritatilor locale, a politiei de frontiera, a jandarmilor si organizatiilor umanitare internationale Mii de oameni sunt inregistrati zilnic si se odihnesc acolo pentru cateva ore, in drumul lor spre Europa de Vest. Agitatie mare la unul dintre corturile din zona. E ora la care se umple trenul. Oamenii tipa unii la altii, se ingramadesc. Vine cineva sa-i organizeze - e unul de-al lor de care asculta: formeaza randul, isi iau nevestele, copiii, sacosele si se grabesc sa urce in vagoane. Integral in EVZ.ro.

Fotbalisti din Liga 1, in vizorul procurorilor pentru pariuri ilegale. Mai multi jucatori de fotbal din prima liga sunt in vizorul procurorilor, acuzati ca ar fi pariat zeci de mii de euro pe site-uri sportive ilegale. Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal le interzice cu desavarsire fotbalistilor sa joace la pariuri. Cei prinsi risca suspendarea pe doi ani si o amenda de 300.000 de lei din partea FRF. Fotbalistii pariori au fost depistati intamplator de inspectorii Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, dupa ce acestia i-au luat la puricat pe toti cei 70.000 de romani prinsi ca au pariat pe site-uri ilegale. Fotbalistii din prima liga au fost printre primii controlati, mai ales ca, in doar doua saptamani, au jucat sume foarte mari de bani: peste 5.000 de euro fiecare, scrie digi24.ro.

Statul Islamic ameninta Casa Alba si Roma cu atacuri cu bomba: "Am inceput cu Parisul si vom termina cu voi". Statul Islamic ameninta cu atacuri la Washington, intr-un nou clip de propaganda publicat vineri. Militantii avertizeaza ca vor distruge Casa Alba, "cu voia lui Allah". "Am inceput cu Parisul si vom termina cu falsitatea Casei Albe", ameninta un jihadist care poarta un costum specific luptatorilor Statului Islamic. Clipul ar fi fost filmat in provincia Dijlah, din nodul capitalei irakiene Bagdad, potrivit Middle East Research Institute. "Cu voia lui Allah, ii vom praji cu centuri cu explozibil si bombe plasate in masini. Ii vom urma oriunde vor merge si apoi ii vom domina ca pe sclavi, ca pe caini", mai afirma mesajul. Clipul se incheie macabru cu mesajul "Parisul inaintea Romei", scris in araba, in culorile tricolorului Frantei. Mesajul este considerat si o amenintare la adresa capitalei italiene, unde amenintarea terorista a ridicat gradul de securitate, noteaza stirileprotv.ro.

VIDEO DOCUMENTAR "Romania musulmana". Reporterii "Adevarul" au patruns in comunitatea musulmana din Romania si au realizat un film documentar despre cum traiesc, cum gandesc si cat de radicali sunt adeptii islamului de la noi din tara. "Adevarul" demareaza o campanie despre comunitatea musulmana din Romania. Pe langa filmul documentar "Romania musulmana", pe care il puteti urmari aici, pe parcursul saptamanii viitoare veti putea citi in "Adevarul" si pe adevarul.ro articole despre perceptia adeptilor lui Allah cu privire la romani, despre mega-moscheea de la Romexpo si alte moschei, inca si mai mari, pe care arabii din Romania planuiesc sa le construiasca in jurul Bucurestiului. In contextul in care anul 2015 a fost marcat de ciocnirea brutala dintre civilizatia occidentala si cea islamica (atentatele de la Charlie Hebdo, criza refugiatilor, recentele atentate de la Paris) si pe fondul unor dezbateri tot mai patimase despre aceste fenomene, campania "Romania musulmana" incearca sa aduca un plus de informatie si sa analizeze cu obiectivitate un moment de criza mondiala care afecteaza si Romania.

DW: Vlad Tepes si terorismul islamist. "Ce facem daca victoria va reveni Statului Islamic?" se intreba recent un politolog american, propunand tratarea lui pragmatica, pe tiparul altor miscari revolutionare. Dar e barbaria actuala comparabila cu bolsevismul? Din marturii ale unor turiste din Marea Britanie reiese ca asasinii de la Bataclan nu s-au multumit sa mitralieze in masa oameni nevinovati, ori sa ignore incercarile eroice ale unor barbati de a-si apara prietenele. Au facut efortul de a le spinteca burtile celor ce zaceau raniti la podea, pentru a fi siguri ca i-au ucis. Dimensiunile ororilor comise, deloc surprinzatoare pentru sirieni, nigerieni, somalezi sau afgani si pakistanezi, ori pentru israelieni, care se confrunta de multe decenii cu flagelul terorismului islamist, i-a uluit pe europeni. De la tatari, huni si poate Vlad Tepes incoace, europenii, daca facem abstractie de Holocaust, n-au mai avut ocazia sa se confrunte cu o barbarie si o sete de sange de atari proportii, scrie Deutsche Welle.