Romania si directiile politicii europene. Politica romaneasca nu a ramas deloc indiferenta la cele mai recente evolutii pe plan european, cautand noi forme de afiliere. Cuplul franco-german, care a structurat constructia europeana, parea sa functioneze perfect in epoca Merkel-Sarkozy, dar a intrat in criza dupa victoria socialistilor in Franta. Presedintele Francois Hollande bravase la inceput, sugerand ca ar putea deturna politica germana de pe linia austeritatii, dar a fost nevoit sa cedeze teren, constrans fiind de esecul intern al propriei politici economice. Politica romaneasca nu a ramas deloc indiferenta la aceste evolutii. PMP, de exemplul, partidul condus de Traian Basescu a adoptat rapid o linie eurocritica in maniera conservatorilor polonezi si o linie identitara antiimigratie in felul lui Sarkozy. Monica Macovei a parasit grupul PPE si s-a inscris, spre uluirea tuturor, in grupul conservatorilor britanici si polonezi, cu totii eurosceptici moderati, dar hotarati, scrie Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ar putea ca tensiunile ruso-americane sa devina nucleare? Avionul de vanatoare rus doborat recent la granita dintre Siria si Turcia se potriveste intr-un tipar de politica pe marginea prapastiei si neglijenta care duce la escaladarea tensiunilor si a neincrederii dintre Kremlin si Alinta Nord Atlantica condusa de la Washington. Neintelegeri minore pe plan militar intre Rusia si Statele Unite, care pana acum erau ignorate, escaladeaza rapid la un nivel nemaintalnit de la sfarsitul Razboiului Rece. Exista un risc mic, dar care devine din ce in ce mai prezent, ca aceste tensiuni crescande s-ar putea dezvolta din neglijenta sau planuit intr-o amenintare nucleara, noteaza Politico.eu

Numire controversata in Guvern. O directoare acuzata in 2012 ca a intervenit in dosarul Voiculescu, pusa secretar general al Ministerului Agriculturii. Inca o numire controversata in Guvernul Ciolos. Rela Nicoleta Stefanescu a fost desemnata secretar general al Ministerului Agriculturii, decizia fiind publicata vineri in Monitorul Oficial. Numai ca pe numele lui Stefanescu, care in 2012 era director al Directiei Juridice din Minister, a fost facuta o plangere penala de fostul ministru Daniel Constantin pentru ca ar fi intervenit in dosarul Voiculescu, cu scopul diminuarii prejudiciului, potrivit Adevarul.

INFOGRAFIE Primul esec militar al tarului Putin, in Siria. Se implinesc doua luni de cand armata rusa a declansat raidurile aeriene in Siria cu scopul declarat oficial de a distruge organizatia jihadista Statului Islamic,dar de fapt pentru a-l salva pe aliatul sau, presedintele sirian Bashar al-Assad. Pana acum lui Vladmir Putin nu-i ies jocurile asa cum doreste si are pierderi si pe campul de lupta si pe cel diplomatic, relateaza Adevarul.

Condamnati la nebunie. Copiii prieteni cu risperidona si haloperidol. Cu un acces limitat la servicii psihologice si psihoterapeutice, mii de copii cu dizabilitati mintale inchisi in institutii de stat au sanse minime de recuperare. Cu totii intra in sistem inca de la nastere, unii inainte de a se putea stabili clar daca au sau nu deficiente mintale, si cresc in captivitate, ca intr-o panza de paianjen, pana la finalul vietii. In lipsa unor psihologi, unor psihiatri si unor specialisti interesati, fara afectiune, fara dragoste si fara preocupari, tot ce primesc in viata sunt niste sedative puternice, care-i tin o viata in patul din centru si-i duc apoi direct la cimitir, scrie Romania Libera.

Primele scandaluri din jurul Guvernului Ciolos. Premierul Dacian Ciolos l-a numit secretar de stat la Transporturi pe Marcel Bolos, acuzat de incompatibilitate si venit pe filiera Relu Fenechiu. In paralel, o publicatie online l-a acuzat de plagiat pe ministrul de Interne, Petre Toba. Instalat in functie in urma unor manifestatii de strada, in care protestarii au solicitat schimbarea modului de a face politica, Guvernul Ciolos provoaca primele semne de intrebare, tocmai la capitolul integritate, unul din elementele esentiale ale solicitarilor opiniei publice, informeaza Romania Libera.

Tensiune pe axa Moscova-Ankara. Turcia avertizeaza Rusia ”sa nu se joace cu focul”. Reactia Kremlinului. Tensiune in crestere pe axa Moscova-Ankara, dupa ce Turcia a doborat un avion militar al Rusiei la granita cu Siria. Vladimir Putin a refuzat o intalnire cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan, cerand scuze publice pentru doborarea avionului. Erdogan a avertizat, la randul sau, Moscova ”sa nu se joace cu focul”, aproape in acelasi timp cand Kremlinul anunta imounerea unui sistem de vize pentru cetatenii turci. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a tansmis si el Ankarei ca depaseste ”limitele acceptabile”, astfel ca Turcia risca sa ajunga intr-o "situatie complicata", potrivit Gandul.info

EXCLUSIV. Presedintele Dumei de Stat din Rusia, despre avionul doborat in Turcia: ”Este o crima intentionata”. Al treilea om din Federatia Rusa, Serghei Nariskin, a fost pentru prima oara la Bucuresti, timp de cateva ore, ca raspuns la invitatia Senatului Romaniei. Vizitele inaltilor demnitari rusi sunt rare, dar sunt si greu de realizat pentru ca multi dintre ei sunt pe lista de interdictii a Uniunii Europene. Urmati un interviu in exclusivitate pe care seful parlamentului de la Moscova l-a acordat pentru Digi24.

Ioan Oltean ar fi luat spaga intr-o biserica ctitorita acum 100 de ani de un Ioan Olteanu. DNA a cerut arestarea preventiva. Procurorii anticoruptie au cerut Camerei Deputatilor sa incuviinteze arestarea preventiva a celor doi deputati democrat liberali implicati in posibila frauda de la ANRP care i-ar fi adus ilegal 25 de milioane de euro, omului de afaceri Mihai Rotaru, informeaza Stirile ProTV.