Au asteptat opt ani pentru a-si vedea implinit un vis: escaladarea Carstensz Pyramid, unul dintre cele mai rivnite virfuri printre montaniarzi. Au platit insa un pret mare: patru zile de sechestru sub comanda unui lider papuas cautat de serviciile secrete indoneziene, apoi mai multe zile fara hrana si peste 48 de ore perecute intr-un container din preajma celei mai mari mine de aur de pe glob asteptind salvarea miraculoasa.

David Neacsu (47 de ani), Marian Curculescu (52) si Razvan Mirea (37) sint trei alpinisti romani care au facut de citeva ori inconjurul lumii impreuna. Ultima aventura a celor trei bucuresteni s-a terminat cu peripetii, luna trecuta, dupa ce s-au intors din Papua Indoneziana, din Pacific.

Despre toate acestea a povestit, in exclusivitate pentru Cotidianul, David Neacsu. Liderul expeditiei romanesti recunoaste ca tot ce a trait pentru a ajunge pe Puncak Jaya l-a marcat mai tare decit orice alta expeditie anterioara: Everest, Mont Blanc, Aconcagua sau McKinley, pentru a aminti citeva dintre realizarile cuprinse in biografia sa de alpinist.

“Muntele a fost introdus in Seven Summit ca al optulea munte de catre Reynold Mesner, cel mai bun alpinist al omenirii, si recomandat de el ca unul dintre cei mai dificili si mai interesanti. Aflind noi de treaba asta, acum vreo opt ani, ne-am decis sa ajungem si acolo. Asa ca anul acesta am angajat o firma indoneziana din Timika, orasul de baza din sudul insulei, in Irian Jaya/Papua Indoneziana, de unde se pleca spre virf.

Permisele de intrare si de iesire din Papua se obtin de la serviciile secrete indoneziene. Oricum, zona este inca restrictionata. Pe noi ne-a costat 7.200 de dolari de caciula. Sint patru-cinci agentii in lume care organizeaza astfel de expeditii, dar ginditi-va ca urmatorul pret era de 12 mii, urmatorul de 16 mii si ultimul era de 18 mii de dolari. Am ales oferta cea mai ieftina. Ginditi-va ca toata expeditia se desfasoara pe teritoriul triburilor taietoare de capete, vestitii canibali, care in 1964 s-a zis ca au fost civilizati. De unde? Si acum se mai practica taierea de capete, canibalismul, in Papua. Programul nostru s-a schimbat din capul locului fata de ce stiam noi din corespondenta cu agentia din Timika. Nu ne-a mai luat elicopter, asa cum ne fusese intelegerea, din cauza vremii, asa ni s-a spus, dar de fapt era din cauza costurilor. Acolo o ora de zbor cu elicopterul costa 6.000 de dolari.

Am avut doi insotitori: unul era ghid si unul interpret, stia engleza si limba papuasa. Au fost doi baieti mult mai saraci cu duhul si mult mai putin pregatiti decit noi pentru ce urmam sa facem. Credeam ca sint foarte buni, dar totul a fost o vrajeala. Indonezianul cu care am vorbit voia bani, nu performanta.

Integral in Cotidianul