Secuiul arestat pe 1 Decembrie pentru actiuni teroriste in Covasna a scapat in acest an de un alt dosar penal. El, tatal sau si un complice din dosarul de terorism au fost acuzati ca au arborat steaguri negre de Ziua Nationala. Anul trecut, de 1 Decembrie, Beke Istvan Attila, secuiul acuzat de teorism, a fost tot ocupat. El i-a comemorat atunci pe membrii Diviziei Secuiesti din Transilvania, grupare istorica din perioada Imperiului Austro Ungar care pazea hotarul estic al teritoriului. Un materialRise Project.

HVIM, organizatia iredentista condusa in Tg. Secuiesc de Beke, organizeaza in amintirea lor mai multe evenimente in fiecare an. In 2014 Beke le-a multumit politistilor ca i-au monitorizat evenimentul, dar apoi a ajuns in fata lor.

Beke Istvan a fost audiat dupa eveniment pentru ca mai multi participanti au arborat steaguri negre, de doliu, de Ziua Nationala a Romaniei. Steagurile au fost agatate pe mai multe cladiri, iar o parte erau proprietatea familiei Beke, situate pe strazile Curtea din centrul orasului.

Cei doi Beke au spus la audieri ca nu au stiut cine a pus steagurile pe cladirile lor, dar ca nu i-a deranjat acest lucru, iar alti participaniti au sustinut ca au tinut doliu in memoria fostilor membri ai Diviziei Secuiesti cazuti in lupte.

Cu toate acestea, HVIM, organizatia radicala din care face parte Beke junior, a salutat pe pagina oficiala arborarea steagurilor negre: ¬Rezistenta maghiara din Tg. Secuiesc nu sarbatoreste 1 Decembrie". Beke Istvan tocmai devenise presedintele filialei HVIM din Tg Secuiesc.

Tatal sau Beke Erno spune ca nu i se poate imputa nimic legat de evenimentul din 2014: "Daca aveti un palton pe dumneavoastra si cineva va strecoara o suta de lei in buzunar. Atunci putem spune ca ati furat o suta de lei? Normal ca nu."

Citeste continuarea peRise Project.