Dan Voiculescu, condamnat definitiv la zece ani de inchisoare in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), a scris opt lucrari stiintifice in cele 16 luni de inchisoare pe care le-a executat pana acum, scrie Euractiv.ro.

Dan VoiculescuFoto: danvoiculescu.ro

Avand in vedere varsta pe care o are, Voiculescu are dreptul sa execute efectiv doar o treime din pedeapsa, din care se scad zilele castigate prin munca sau activitati intelectuale precum scrierea de carti.

Centrul de Investigatii Media a solicitat Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, sa comunice cate carti a scris Voiculescu de cand este in inchisoare. Reprezentantii ANP au raspuns solicitarii, informand ca, din august 2014, cand a fost condamnat, si pana acum, omul de afaceri Dan Voiculescu a scris opt carti.

"Persoana custodiata la care faceti referire a elaborat si publicat opt lucrari stiintifice, cu urmatoarele titluri: "Omenirea, Incontro?", "Dezvoltarea Economica Durabila", "Economia Romaneasca - Realitati si perspective de Dezvoltare", "Investitiile Straine Directe - Vector al Dezvoltarii Economice", "Managamentul Riscului in accesarea si gestionarea fondurilor Europene - Politica UE", "A Patra Cale", "Efecte de antrenare a investitiilor in Economia Romaneasca" si "Clasa de Mijloc, Teorie si Practica antreprenoriala", se arata in raspunsul ANP.

Conform legii, pentru fiecare dintre aceste lucrari detinutul poate primi o scurtare cu 30 de zile a pedepsei. "Competenta analizarii si solutionarii cererii de acordare a zilelor considerate ca fiind executate pentru elaborarea unei lucrari stiintifice publicate apartine comisiei pentru liberare conditionata, care poate dispune, dupa caz, admiterea cererii si acordarea zilelor castig sau respingerea cererii", precizeaza ANP.

Conform articolului 100 din Codul Penal, detinutii care au depasit varsta de 60 de ani pot fi pusi in libertate dupa ce au executat o treime din pedeapsa. Alineatul 3 al aceluiasi articol prevede ca, la calculul "fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin. (1) (considerate executate, n.r.)", se tine seama de partea din durata pedepsei "ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate", precizeaza Euractiv.

Conform propriei biografii, in perioada 1985-2007, adica in 22 de ani, Voiculescu a fost autorul a 13 "publicatii" si co-autor la alte sase. Aceeasi sursa arata ca Voiculescu a fost, din 1996, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, la Catedra de Relatii Economice Internationale, unde a predat "Competitie si Competitivitate".