Conform Barometrului de Opinie Publică al Fundaţiei Soros, majoritatea românilor (53%) consideră că nu este deloc justificată homosexualitatea. În mod ciudat, imediat după homosexualitate, un procent aproape egal de români (53%) consideră că nu se justifică deloc prostituţia şi... „să nu plăteşti taxele şi impozitele chiar dacă ai posibilitatea să nu le plăteşti”. În acest top, pe următoarele locuri, se situează eutanasia, avortul şi divorţul – 23% dintre români considerând că divorţul nu se justifică deloc sau foarte puţin.

Conform studiului Soros, din 2005 până acum, adversitatea „românului mediu” faţă de anumite categorii sociale a rămas aproape neschimbată. În prezent, majoritatea românilor detestă să aibă ca vecini persoane dependente de droguri (72% dintre repondenţi), alcoolici (67%), homosexuali (61%), persoane care au suferit condamnări penale (52%) şi romi (50%).

Persoanele care au SIDA nu sunt dorite ca vecini de 42% dintre români. Vecinătatea persoanelor de etnie sau religie diferită, precum şi cuplurile necăsătorite nu supără decât 12-13% dintre români, persoanele de rasă diferită şi imigranţii – 17-18%. În fine, săracii încep să fie şi ei nedoriţi. La întrebarea „credeţi că locuinţele pentru săraci ar trebui amenajate în cartiere separate din cadrul localităţilor”, 10% dintre români au răspuns „da”.

Integral in Gandul