RISE Project a intrat in posesia unor documente interne de la Spitalul de Arsi care arata ca pacientii din accidentul #Colectiv au fost colonizati acolo cu sase bacterii mortale pentru starea lor grava. Cu toate acestea, Directia de Sanatate Publica (DSP) le-a gasit doar pe cele mai inofensive atunci cand a venit in control la spital.

CRONOLOGIE 1 noiembrie. La doua zile de la incendiul din Colectiv, una dintre victime este deja colonizata de doua bacterii intraspitalicesti, potrivit analizelor facute de laboratorul spitalului. Acestea, Stafilococ si E-Coli, pot fi fatale pentru orice ars.

2 noiembrie. Pe analizele altor 12 pacienti apar alte trei bacterii care pot fi mortale. Jumatate dintre acestia sunt internati in sectia de Terapie Intensiva, considerata de medici cea mai igienizata zona din orice spital, alaturi de sala de operatii. Pseudomonas (Piocianic) si Acinetobacter, doua dintre cele trei bacterii, sunt rezistente, spun rezultatele analizelor interne, la toate antibioticele testate, mai putin la Colistin si la inca un antibiotic care nu se gaseste in Romania.

Antibioticul Colistin, potrivit specialistilor cu care au discutat reporterii RISE Project, suprasolicita rinichii. Nu este indicata administrarea sa in cazul arsilor pentru ca acestia se desihdrateaza accelerat si Colistin poate duce la un blocaj renal.

4 noiembrie. Numarul celor colonizati de germeni se ridica la 22, incluzand si pacienti de la Terapie Intensiva.

Medicii au o grija in plus: iau probe biologice de pe cada in care sunt spalati toti ranitii cu arsuri. Rezultatele sunt negative, cada este sterila.

Dr. Adrian Stanculea, contactat de reporterii RISE Project, a declarat ca dupa fiecare utilizare cada este sterilizata pentru urmatorul pacient, dar ca totusi astfel de bacterii pot fi luate si din apa.