Din interiorul Cotroceniului: Ce se ascunde in spatele zidurilor inalte ale Palatului. Noul site al Presedintiei ofera posibilitatea unui tur virtual al Palatului Cotroceni care ofera repere istorice pentru fiecare salon al Palatului situat in centrul Bucurestiului. Pe langa cladirea in care isi desfasoara activitatea Admnistratia Prezidentiala, Palatul Cotroceni gazduieste si un Muzeu cu acelasi nume, care reprezinta o adevarata calatorie in timp prin saloane si dormitoare marcate de gustul si creativitatea reginei Maria. Palatul Cotroceni, sediul Administratiei Prezidentiale, se afla intr-un loc istoric, cu o traditie de vietuire de peste patru sute de ani. Pe acest teren situat pe dealul Cotroceni, domnitorul Serban Cantacuzino a intemeiat o manastire, intre 1679 - 1681, defrisand o zona dens impadurita din fostii codrii al Vlasiei. Manastirea Cotroceni, cea mai importanta ctitorie a domnitorului, era inconjurata de ziduri si avea in centru frumoasa biserica in stil brancovenesc cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" (15 august) si "Sfintii Serghie si Vah" (7 octombrie), asemanatoare arhitectonic cu biserica episcopala de la Curtea de Arges. In incinta manastirii, domnitorul a ridicat si o resedinta domneasca. La manastirea Cotroceni a fost instalata si o tipografie, din aceasta iesind mari lucrari ale vremii, printre care: "Evanghelia" din 1682, "Apostolul"din 1683 si "Biblia de la Bucuresti", din anul 1688 ("Biblia lui Serban Cantacuzino"), scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Piedone a contestat cautiunea de 1,5 milioane de lei. Dupa ce si-a dat demisia de la Primaria Sectorului 4 in urma tragediei de la Clubul Colectiv, Cristian Popescu - Piedone a iesit foarte rar in public. Ieri, fostul edil a fost surprins in timp ce asista la o actiune destinata copiilor si familiilor nevoiase. Vizibil daramat de ceea ce s-a intamplat in noaptea zilei de 30 octombrie 2015, Piedone a incercat sa le zambeasca micutiilor care au primit cadouri din partea lui Mos Craciun. Intrebat despre cautiunea de 1,5 milioane de lei impusa de procurori, acesta a spus ca a contestat-o si ca are termen pe 4 ianuarie 2016. Cu toate acestea, pe 28 decembrie 2015 ar trebui sa plateasca intreaga suma. De asemenea, procurorii DNA au instituit sechestru asigurator pe unele bunuri aflate in proprietatea sa, precum si asupra unor sume de bani, anuntaEVZ.

Ceata colindetilor din Feder, satul unde se pastreaza cel mai bine ritualul sarbatorilor de iarna. Vine din nou Craciunul. Daca la oras asta inseamna mai degraba alergatura dupa mancare si bautura, sa stiti ca mai sunt locuri in Romania unde tinerii si varstnicii scot din zestrea comunitatii traditiile de iarna. Unul dintre aceste locuri protejate se gaseste pe culmile muntilor Sureanu. Ceata barbatilor se aduna de cand se lasa Postul Craciunului. Sunt sapte oameni, si flacai, si barbati insurati. Nu exista nici o opreliste, din acest punct de vedere, imi explica ei. Grupul e format din sase Colindeti si un Cal. Vreau sa stiu ce semnifica acest Cal si mi se spune ca el este seful cetei. Se pun la punct cu ritualul pe care il vor canta pe la fiecare casa pe unde vor trece in Ajunul Craciunului. Va fi cea dintai zi de colindat. Calul imi descrie apoi costumul popular pe care fiecare colindet il imbraca. Nu se merge altfel la colindat, doar in straiele mostenite din batrani. Costumele acestea au fost imbracate si de parintii, si de bunicii, si de strabunicii lor. Cu mare grija pastrate in lada de zestre a fiecarei case. Este si un alt inteles al zestrei, nu neaparat al fetei de maritat, cat in special pentru generatiile urmatoare. Costumul e la cel mai mare pret, in sufletul acestor oameni. Dar sa vedem costumul. Calul imi arata mai intai cizmele negre, inalte pana sub genunchi, apoi cioarecii, adica pantalonii, facuti din lana de oaie, pe urma camasa lunga, cu poale, braul, pieptarul, caciula. Nu lipseste din lista aceasta cojocul, tot din lana de oaie, informeazaRomania Libera.

Calcule: profesorii ar putea castiga mai mult la pensie decat in activitate. Noul proiect de lege naste primele controverse. Linistiti pentru ca si-au asigurat o batranete fara griji, dupa ce si-au votat pensii speciale, parlamentarii anunta masuri similare si pentru profesori. 15 senatori si deputati au depus o propunere legislativa care prevede pensii speciale pentru cadrele didactice. Dascalii ar trebui sa primeasca, potrivit initiatorilor, 80 la suta din media salariilor din ultimul an inainte de pensionare. Ideea introducerii pensiei speciale pentru profesori, pe langa cea de limita de varsta, i-a venit senatorului Catalin Croitoru, fost lider sindical in invatamant, scrieStirileProtv.ro.

DW: Despre "revolutie" dupa mai bine de un sfert de secol. Caderea comunismului a fost in Romania unica, caci numai aici a fost insotita de un carnaval. "Regele" de paie, ars sau decapitat, a fost sacrificat la propriu dupa un proces frugal organizat in secret. In 23 decembrie acum 26 ani, Bucurestiul era exaltat si confuz, ingrozit si plin de cele mai mari sperante. Va fi fost o lovitura de stat, dar e sigur ca multi oameni au ramas zile intregi in strada, participand intr-un fel sau altul la crearea unei tensiuni care va marca tot ce avea sa se intample. Un lucru nu poate fi contestat: toata lumea se bucura cu o intensitate fara egal. Dar nu din acelasi motiv. Unul se gandea ca va gasi ziare frantuzesti la chioscul din Gara, altii radeau fericiti ca depozitele alimentare fusesera desferecate, in fine nu lipseau asteptari mai aparte: o tigancusa care zburda de colo-colo prin preajma sediului CC exulta ca nu o sa mai fie Militie, anuntaDeutsche Welle.

Cum arata Aripile de 2 milioane de euro inaltate in Bucuresti. Monumentul va domina toata Piata Presei Libere. Cel mai nou monument al Bucurestiului, dedicat luptei impotriva comunismului, a inceput sa capete contur. Prima aripa din cele trei care urmeaza sa compuna statuia a fost montata pe soclu luni, iar cea de-a doua a fost ridicata miercuri. A treia aripa a monumentului va ajunge in Bucuresti pe 29 decembrie, atunci cand statuia va fi gata. De cateva zile, in fata Casei Presei Libere zeci de muncitori lucreaza la ridicarea celui mai nou monument din Bucuresti, alcatuit din trei aripi realizate din otel la o fabrica din Ploiesti. Monumentul masoara circa 24 de metri si are o greutate de peste o suta de tone. Conform conceptului dat de artistul Mihai Buculei, cel care semneaza opera de arta, fiecare aripa este alcatuita din noua pene cu dimensiuni diferite prinse cu nervuri, fiecare aripa avand la baza cate un butuc ce urmeaza sa se prinda pe soclul inclinat pe care va sta monumentul. "Este victoria vietii asupra mortii, lucrarea fiind facuta din simboluri", precizeaza Mihai Buculei, informeazaAdevarul.