Angajari ilegale la televiziunea publica. Proaspat intors la conducerea Stirilor TVR, Claudiu Lucaci s-a apucat sa faca racolari pe Facebook. Culmea ironiei, statia de la Timisoara a contractat o firma ca sa-i filmeze programul de Revelion Televiziunea publica se zbate intre datoriile care au ajuns, conform ultimelor date, pana la 698 milioane de lei, programele fara audienta si deciziile care incalca legea. Zilele trecute, seful Stirilor TVR, Claudiu Lucaci, a anuntat, pe pagina sa de Facebook, ca face angajari, incalcand flagrant legea. Asta, in conditiile in care televiziunea nationala nu are director dupa demiterea lui Stelian Tanase, Irina Radu fiind interimar, iar mandatul Consiliului de Administratie a expirat odata cu plecarea fostului director. O alta decizie aberanta vizeaza productia programului de Revelion pentru canalul TVR 3, prin contractarea unei societati care sa filmeze o emisiune, desi televiziunea publica are aparatura si peste 3.000 de angajati. Bugetul Societatii romane de televiziune (SRTv) pe anul 2016 este de 135,9 milioane de lei, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cine este si ce afaceri are iordanianul declarat indezirabil pentru propaganda jihadista. Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash, cetatean iordanian aflat in Romania din 1991, ca refugiat, a fost declarat astazi indezirabil de autoritatile romane, dupa ce SRI a anuntat ca acesta este adept al organizatiei teroriste Statul Islamic si disemineaza mesaje jihadiste. Iordanianul a fost partener de afaceri cu fratii Hassan si Mehdi Awdi, condamnati pentru delapidare si cercetati pentru falimentarea Rodipet. Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash si sotia sa, Manal Shalash, sunt parteneri traditionali de afaceri ai fratilor Awdi, figurand in mai multe dintre firmele controlate de acestia. Aceasta desi numele fratilor Awdi a fost legat de gruparea terorista Hezbollah, dusman declarat al Statului Islamic. Cei doi iordanieni au fost asociati in mai multe societati direct cu fratii Awdi, iar in altele au facut afaceri cu firma Monalisa Investments SRL, prin intermediul careia fratii Awdi au preluat mai multe companii de stat, precum CFR Mesageria, Rodipet si Alunis. Cei doi Shalash apar si in actionariatul firmei Publicatia Femeia SRL, controlata tot de fratii Awdi, care a vandut in 2006 revista "Femeia" catre grupul Sanoma Hearst, anuntaAdevarul.

Ministerul Sanatatii cunostea problemele de igiena din spitale cu cateva luni inainte de tragedia din Colectiv. Spitalele bucurestene, inclusiv cele unde au fost internati si ranitii din clubul Colectiv, au mai fost controlate sanitar de cel putin doua ori, anterior ca tragedia sa aiba loc, intr-un demers de amploare in urma carora s-au dat amenzi de 17.000 de lei, potrivit unui document intrat in posesia Romaniei libere. Ministerul Sanatatii nu a luat masuri pentru remedierea deficientelor de igiena, dotare medicala, de personal si organizare care i-au fost semnalate in urma cu mai multe luni. Acest aspect ar putea fi considerat un factor care a pus in pericol starea de sanatate a bolnavilor din Colectiv. Abia luni, institutia guvernamentala a dat publicitatii un raport in care a fost evaluat modul in care s-au desfasurat activitatile de supraveghere, prevenire si control privind infectiile nosocomiale in unitatile sanitare care au acordat asistenta medicala victimelor incendiului din clubul Colectiv. Investigatia a fost facuta de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP) si Directia de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti la 11 spitale unde au fost internati ranitii. Concluziile au fost extrem de dure si au aratat ca multe dintre unitatile sanitare nu erau pregatite sa interneze in conditii optime persoanele care suferisera arsuri, principalele probleme fiind unele de igiena, coordonare, organizare si de personal, informeazaRomania Libera.

Cea mai mare sculptura din Bucuresti a fost montata. "Aripile" i-au luat oficial locul lui Lenin in Piata Presei. De marti, bucurestenii si turistii care vor veni in Capitala vor putea vizita monumentul luptei anti-comuniste "Aripi", instalat in Piata Presei, in locul statuii lui Lenin. Este cea mai mare sculptura a Bucurestiului - cantareste peste 100 de tone si depaseste in inaltime chiar si Arcul de Triumf. Cu tot cu soclu, monumentul are 30 de metri. A costat aproape 3 milioane de euro si este dedicat celor care au pierit in inchisorile comuniste. Ultima aripa a fost montata in aceasta dimineata, chiar in fata artistului care a creat macheta lucrarii. Mihai Buculei, sculptor: "E emotionant. Sunt emotionat. Este inchinat a mii si mii de oameni care au suferit in inchisori, au murit in conditii cumplite", scrieStirileProtv.ro.

Petre Roman si prima sedinta de Guvern post-decembrista. Primul premier al Romaniei post-decembriste, Petre Roman, a rememorat pentru EVZ prima sedinta de guvern pe care a condus-o, pe data de 29 decembrie 1989, acum 26 de ani. Fostul premier a afirmat ca pe multi dintre ei ii vedea pentru prima data. "Sigur ca imi amintesc momentul in care stateam la acea masa rotunda, pentru ca am pastrat schema guvernului si erau aproximativ 60 de oameni acolo, dar niciunul dintre cei vechi, pe 98% dintre ei, ii vedeam pentru prima data. Am avut un sentiment reconfortant, ca ma aflam in preajma unor oameni de foarte buna calitate. Imi amintesc ca dl. Gheorghe Caranfil (n. red. -ministrul industriei chimice si petrochimice) m-a intrebat: "Dle. Roman, ce asteptari aveti de la noi?". Eu am raspuns ca ma astept sa isi conduca domeniile dupa competenta si nu dupa vointa politica si in acel moment am observat cum intreaga sala s-a relaxat", a spus Roman. S-a pus pe treaba imediat ce a fost pus in functie. "Din prima clipa, Iliescu si restul mi-au spus: tu te ocupi de economie, de restul ne ocupam noi", a mai povestit Petre Roman pentruEVZ.

Revolutia stiintifica de la Magurele. Ce spun savantii straini si romani despre munca la cel mai puternic laser din lume. Laserul de la Magurele este gata, urmand ca din primavara noului an sa inceapa indelungata procedura de montare a acestuia. "Adevarul" a stat de vorba cu cercetatorii care au venit deja in Romania. Ei au povestit cum s-au adaptat aici, dar si cu ce probleme se confrunta. Comunitatea stiintifica din Romania este in pragul unei mari schimbari care va incepe chiar din noul an. Cel mai puternic laser din lume si generatorul gamma care sunt inima proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI- NP) sunt gata. Mii de componente de complexitatea unei statii spatiale urmeaza sa fie aduse la Magurele incepand din primavara acestui an si sa fie asamblate pe parcursul urmatorilor trei ani. Este cea mai ampla si mai complexa procedura din cadrul celebrului proiect ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics), mai bine cunoscut drept "laserul de la Magurele", sau "cel mai mare laser din lume", informeazaAdevarul.