Premiera: Elementul 113 din tabelul periodic, descoperit de japonezi. Elementul 113 din tabelul periodic a fost decoperit de o echipa de cercetatori japonezi,carora li s-a recunoscut meritul si dreptul de a-l numi. Aceasta este o premiera pentru oamenii de stiinta asiatici, au anuntat Institutul de cercetare publica Riken si Uniunea internationala de chimie pura si aplicata (UICPA), preluate vineri de AFP, potrivit Agerpres. Kosuke Morita, profesor la Universitatea din Kyushu (sud-vestul Japoniei), a obtinut acest privilegiu din partea unor organisme stiintifice internationale - UICPA si Uniunea internationala de fizica pura si aplicata (UIPPA)- upa ce a pus in evidenta existenta acestui nou element de trei ori, intre 2004 si 2012, scrie Romania libera.

actualitateFoto: Colaj foto

Sase semne care prevestesc o noua criza financiara globala. Care sunt riscurile economice in 2016. Economia globala va trai periculos in 2016, cu o crestere modesta in tarile dezvoltate care va compensa slabiciunile persistente de pe pietele emergente, cu inflatie si dobanzi extrem de scazute si tensiuni care pot sadi germenii unei noi crize financiare majore. Redresarea bazata pe cresterea puternica a preturilor activelor, majorarea slaba a profiturilor companiilor si adancirea indatorarii personale vor conduce la o noua criza financiara grava, chiar daca nu in urmatoarele 12 luni, potrivit unei analize publicate de The Guardian, scriegandul.info.

Lumea in ZODIA TERORISMULUI. Noul an a inceput cu amenintari si atentate pe tot globul. Prima zi a anului 2016 a fost marcata de teroarea raspandita parca dupa un scenariu bine stabilit si pus in scena de un regizor cu o minte criminala. In debutul acestui an, Germania, Rusia, Franta, Belgia, Olanda si SUA au fost acoperite de umbra macabra a terorismului. Rafale de arma automata intr-un bar din Tel Aviv Cel putin doua persoane au fost ucise vineri dupa-amiaza, iar alte sapte au fost ranite dupa ce un individ a deschis focul intr-un bar din orasul israelian Tel Aviv. Barbatul care a deschis focul, a fugit imediat dupa atac, scrie EVZ.ro.

Un primar din Romania da gratuit case si locuri de munca celor care vor sa se mute la el in comuna.Primarul Costel Nazare spune ca este dispus sa cumpere case abandonate sau nefinalizate la el in comuna, sa le refaca si sa le ofere celor care vin sa locuiasca la Concesti. Practic, primarul da case gratuit tuturor celor ce se muta la el in comuna. "Am luat aceasta decizie pentru ca populatia scade dramatic in comuna. A trebuit sa facem ceva. Este o idee pe care deja o punem in practica. Prin hotarare de Consiliu Local am si alocat bani pentru aceasta masura", precizeaza Costel Nazare. Si intr-adevar prin hotarare de Consiliul Local, a fost alocata intr-o prima faza suma de 250.000 de lei, urmand ca fondurile sa fie suplimentate in functie de necesitati. Initial vor fi puse la dispozitie 5 case, scrieAdevarul.

De ce este important anul 2016 pentru Justitie.In anul 2016 se va stabili daca in urmatorii ani vom avea Justitie independenta, cu DNA si Inalta Curte - functionale, cu instante curajoase; daca vom avea un Consiliu Superior al Magistraturii care sa apere cu adevarat independenta magistratilor. In anul 2016 vor fi numiti, pentru mandate de trei ani, procurorul general al Romaniei, sefii DNA si ai DIICOT, presedintele si vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Procurorul general, procurorii sefi ai DNA si DIICOT si adjunctii lor sunt propusi de ministrul Justitiei -acum, Raluca Pruna -, CSM da doar un aviz consultativ, iar numirea efectiva o face presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, scrie Romania ibera.