"Cum poti sa zici <> timp de sase luni? Ce ai facut? Ai vanat, ai sapat dupa radacini? Cum ai putut sa traiesti sase luni fara sa castigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul ca nu ai castigat, ci de faptul ca nu ai declarat? Si atunci pentru persoanele care timp de sase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea sa plateasca 5,5% din salariul minim brut pe economie, adica 57 de lei pe luna, pentru asigurarea de sanatate. (...) Vrem sa mai scoatem un pic la lumina, intr-un fel, partea de <>."

Tinta pe amarastenii nefiscalizati

Declaratiile de mai sus (si altele de acelasi gen, dintr-un interviu pentru republica.ro) ii apartin lui Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul de Finante. Vasazica, Biris a identificat sursa majora de evaziune fiscala care ingroapa tara: sarantocul care traieste fara venituri. Adica nu fara venituri, ne lumineaza Biris, ci fara sa-si declare veniturile alea si fabuloase, si neimpozitate. Deci nu marile companii care fac o evaziune de milioane de euro (inclusiv prin importuri de legume si fructe, de a ajuns Romania exportator de banane mai ceva decat Ecuador, Columbia si niste tari africane), nu bagabontii conectati politic care fac returnari ilegale de TVA tot de milioane de euro si nu teparii care fura cu licitatii trucate sunt responsabili de neincasarea taxelor si impozitelor la buget, ci amarastenii care muncesc cu ziua si nu declara sutele alea de lei oneroase primite lunar.

Promotorul platii taxelor la leut are "Ltd"

Sa zicem, insa, ca Biris are dreptate si toti aia care nu au nici un venit declarat luni la rand sunt niste evazionisti verosi. Cand se apuca public sa-i puna la stalpul infamiei fiscale, e musai ca Biris trebuie sa fie o lumina moral-fiscala orbitoare. Pai, nu? Pai, sigur, ca altfel ar fi un ipocrit pe care ar trebui sa-l dam afara de la Finante. Pai, sa cercetam. Din sumedenia de firme pe care le detine (impreuna cu alti avocati de succes care-si platesc taxele pana la ultimul banut, fireste), noua ne-a atras atentia una. Este vorba de Fusilier Ltd. Adica Limited. Numele companiei apare intr-o declaratie de interese mai veche a lui Biris (din 2010, mai precis), completata cu ocazia unei candidaturi pentru un fotoliu de deputat din partea partidului Forta Civica (inainte ca FC sa devina partidul lui MRU). Sa mai spunem ca, pana in acest moment, secretarul de stat Gabriel Biris nu a depus o declaratie de avere si una de interese (dar comunicatorii Ministerului de Finante ne-au asigurat ca asta se va intampla in cel mult o saptamana; noi suntem pe faza si asteptam asta mai ceva ca venirea lui Mos Craciun). (vezi facsimil)

"Ltd"-ul este un off shore cipriot

Conform declaratiei de interese mentionate, Biris detine 25% din Fusilier Ltd in valoare de 1.000 de euro. Dar in ce tara o fi inregistrata firma asta? Declaratia de interese nu ne ajuta. Dar ne ajuta Monitorul oficial, care ne da toate datele: "FUSILIER LIMITED, societate inregistrata si functionand valabil in conformitate cu legea din Cipru, cu sediul social in Kolokotroni si Chrysorogiatisis, P.C. 3032, Limassol, Cipru, inregistrata in registrul de companii sub nr. HE 194597 din data de 17 martie 2007". Tot Monitorul oficial ne spune si ca Fusilier Limited este "reprezentata de Gabriel Biris, in calitate de imputernicit, conform hotararii unanime a consiliului de administratie din data de 11.12.2007".