Dosarul Revolutiei. "Completul de la Inalta Curte a refuzat sa judece vinovatii". Inalta Curte de Casatie si Justitie a ramas in pronuntare, dupa termenul de marti, in care era chemata sa judece solicitarea revolutionarilor si a Asociatiei "21 Decembrie" prin care s-a cerut redeschiderea Dosarului Revolutieirei, inchis de Parchetul General. Prezent in sala, presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989" , Teodor Maries, a declarat ca, din oficiu, completul de judecata a ridicat "exceptia de necompetenta materiiala si dupa calitatea persoanei", ceea ce, in opinia revolutionarilor, reprezinta o tergiversare a deciziei de rejudecare. La scurt timp dupa incheierea sedintei de judecata de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Asociatia "21 Decembrie 1989" a transmis ca "desi cativa dintre criminalii (cu statut de generali si ministri) care au aparut, inca de la inceput, in Dosarul Revoluttei, au fost judecati si condamnati de catre Curtea Suprema de Justitie, transformata in Inalta Curte de Casatie si Justitie, completul de judecata de astazi, 12 ianuarie 2016, a avut indoieli sau refuza sa judece masura rusinoasa a Parchetului (Parchetul General n.r.), de inchidere a dosarului, prin clasare, sub pretextul ca ar fi intervenit prescriptia - desi Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca nimeni nu poate invoca prescriptia, fiind vorba de tratamente neomenoase iar omorul este imprescriptibil, dupa amendamentul la Codul Penal, din 2012, initiat de Macovei, ICCMER, Asociatia 21 Decembrie 1989", scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Muftiul Muurat Iusuf, despre atentatul terorist de la Istanbul: "Islamul interzice categoric uciderea oricarui suflet". Muftiul Muurat Iusuf, in numele intregii comunitati musulmane din Romania, isi afirma compasiunea pentru familiile ale caror membri, rude sau prieteni si-au pierdut viata ori au fost raniti in cursul atentatului ce a fost provocat marti la Istanbul de un terorist ce s-a autodetonat in Piata Sultanahmet. Seful Cultului Musulman din Romania isi exprima tristetea fara seaman pentru actul sangeros de o cruzime inimaginabila si isi manifesta amaraciunea pentru astfel de interpretari deviante ale preceptelor Islamului de catre asa-zisi musulmani, transmitand totodata condoleante Ambasadei Republicii Turcia, in Romania. "Noi, comunitatea Musulmana din Romania, deplangem actiunea criminala a teroristului sinucigas de la Istanbul care si-a suprimat propria-i viata si a provocat decesul a zece persoane si ranirea a altor cincisprezece. Un atare eveniment sangeros dus la indeplinire cu fanatismul si cu cruzimea care nu are nicio legatura cu religia islamica, sunt dovada explicita ca atentatorii care le provoaca nu sunt frati de confesiune musulmana, conform preceptelor religioase pe care noi le practicam, in concordanta cu invataturile Coranului si relatarile Profetului Muhammed (Pbuh), a transmis muftiul Muurat Iusuf printr-un comunicat de presa, anuntaAdevarul.

Cum s-au spart milioane de euro in "Sectorul Negoita" pe lucrari care tineau de alta primarie. Lista "investitiilor" inutile. Sectorul 3 al Capitalei iese de departe in evidenta la nivelul Capitalei, pentru irosirea banilor publici pe amenajarea spatiilor verzi si a locurilor de joaca, arata un raport al Curtii de Conturi. Primaria condusa pana in 2012 de Liviu Negoita (PDL), apoi de Robert Negoita (PSD), este campioana pe Bucuresti la plati ilegale pentru amenajarea si intretinerea spatiilor verzi, cu aproape 8 milioane de lei platite in mod ilegal. In total, in perioada 2007-2014, in sectorul 3 s-au cheltuit aproximativ 230 de milioane de euro pe aceste obiective, cel mai mult dintre toate sectoarele Capitalei. De multe ori, banii au fost insa aruncati pe fereastra, arata inspectorii Curtii de Conturi. Bulevardul Unirii a fost reamenajat partial ilegal, pe 7 milioane de euro doar in 2014, cu tot cu spatii care nu intrau in jurisdictia sectorului, iar uneori cu lucrari facute de mantuiala. Sute de banci noi, de 700.000 de euro, puse de Liviu Negoita, au fost scoase din uz de Robert Negoita dupa doar un an. De asemenea, au fost plantati arbusti care s-au uscat rapid sau pe care s-au platit sume exorbitante, mai mari de 100 de ori decat in anii precedenti, informeazaGandul.

Orasul care s-a rupt de Ceausescu in 1981. Se spunea in anii '80 ca "mamaliga" romaneasca nu explodeaza, in ciuda vietii mizerabile la care era supus intregul popor. Adevarul este insa cu totul altul, desi regimul comunist a vrut sa-l ingroape. O cercetare la firul ierbii a profesorului si istoricului gorjean Gheorghe Gorun scoate la lumina amintirile celor care au trecut prin acele evenimente. Este vorba despre revolta unui intreg oras, Motru, in ziua de 19 octombrie 1981. Daca te uiti in monografia orasului Motru, constati ca acesta e prezentat ca o localitate fara "arhive, copilarie si adolescenta". Urbea gorjeana, de mici dimensiuni, cu o populatie de putin peste 20.000 de locuitori, nu are un trecut prea indepartat. Anul infiintarii sale este 1966. Un oras muncitoresc, cum au mai aparut si alte localitati de acest fel in Romania comunista, Motru a avut ca explicatie a nasterii sale extractia de carbune. Planurile regimului comunist erau mari, de a face din judetul Gorj, in special din bazinul Motrului, locul din care sa se extraga jumatate din necesarul de carbune al Romaniei, scrieRomania Libera.

Final de cariera pentru scriitorii din puscarii. Cand ar putea fi abrogat articolul de lege privind lucrarile stiintifice. Scandalul lucrarilor stiintifice, scrise de detinuti in inchisorile din Romania ca sa fie eliberati mai repede, a ajuns la Guvern. Ministrul Justitiei va cere abrogarea articolului de lege care le da posibilitatea celor condamnati sa isi reduca pedeapsa, daca scriu carti. Detinutii sunt liberi sa isi continue studiul - a explicat ministrul, insa nu vor mai obtine 30 de zile de libertate pentru o lucrare scrisa. Intre timp, scriitorii din puscarie fac si obiectul unei anchete a DNA. Pentru ajutarea lor, "s-ar fi creat un mecanism" in care sunt implicati profesori universitari, edituri si membri ai comisiilor din penitenciare. Detinutul Cornel Penescu este un patron de fotbal condamnat la 5 ani de inchisoare pentru mita data unor arbitri. Daca vi-l amintiti pe fostul patron al echipei de fotbal FC Arges, Cornel Penescu, faceti acum cunostinta cu scriitorul Cornel Penescu, a carui lucrare stiintifica despre viitorul presei online din judetul sau se gaseste pe rafturile Bibliotecii Nationale Bucuresti. Cu aceasta carticica publicata anul trecut, Penescu a reusit sa-si reduca cu cel putin 30 de zile pedeapsa cu inchisoarea, anuntaStirileProtv.ro.

Magnatul Gruia Stoica, la un pas de sentinta. Diacomatu de la ANRP s-a razbunat pe Bica. Ultimul termen al dosarului in care patronul GFR este acuzat de dare de mita s-a desfasurat, ieri, la instanta suprema Deranjat de camerele de luat vederi si de intrebarile jurnalistilor, Gruia Stoica asista, in picioare, la ultima infatisare in fata judecatorilor. Cateva banci mai in spate, deputatul Sebastian Ghita si fostul primar al Ploiestiului, Iulian Badescu, asteapta cuminti, primul termen al procesului in care au fost trimisi in judecata. Rand pe rand, avocatii cer achitarea lui Gruia Stoica pe diverse motive. Spune ca nu-l mai intereseaza afacerile cu statul si ca in momentul de fata doar 1% din contractele firmei sale se deruleaza cu statul. In replica, procurorul DNA cere pedeapsa maxima pentru omul de afaceri acuzat ca ar fi fost dispus sa plateasca trei milioane de euro pentru a afla pretul unei licitatii de transport carbune, informeazaEVZ.