Ministrul Justitiei si-a anuntat ieri demisia, dupa mai putin de noua luni de la investirea in functie, printr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu. Scrisorea de demisie va fi depusa astazi pe biroul premierului Calin Popescu Tariceanu.

Desi nu a spus-o direct, acesta a recunoscut ca motivul pentru care a hotarat sa demisioneze este ancheta declansata impotriva sa de procurorii anticoruptie, care il suspecteaza de abuz in serviciu in dosarul „Posta Romana”. Tudor Chiuariu sustine ca anchetarea sa ar reprezenta o „mascarada” pusa la cale de presedintele Traian Basescu, cu ajutorul unor „institutii incovoiate de servilism” si a promis ca se va intoarce atunci cand aceasta mascarada va lua sfarsit.

Vineri, seful statului a facut un apel public pentru indepartarea din guvern a lui Tudor Chiuariu, inainte de a fi pus in situatia de a-l suspenda din functie prin decret prezidential. Aceasta s-a intamplat dupa ce, pe 29 noiembrie, presedintele ii ceruse premierului, intr-o scrisoare, remanierea ministrului Justitiei.

Evenimentul Zilei sustine ca demisia lui Chiuariu reprezinta un efect al ultimatumului prezidential deoarece astfel Chiuariu i-o ia inainte presedintelui, care ar urma sa primeasca, zilele acestea, unda verde pentru avizarea urmaririi penale, dar si pentru suspendarea ministrilor, dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei in acest sens a Curtii Constitutionale.

De asemenea, EvZ mentioneaza si numele cele mai vehiculate pentru portofoliul Ministerului Justitiei - Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, vicepresedintele liberal Norica Nicolai si europarlamentarul Renate Weber. In plus, EvZ prezinta bilantul mandatului lui Chiuariu ca un razboi continuu cu procurorii anticoruptie.

Cotidianul insista asupra duratei scurte a mandatului lui Chiuariu - 9 luni. Acesta este printre cele mai scurte mandate de dupa 1990. Pe de alta parte, Cotidianul sustine ca, desi se vorbeste despre varianta desemnarii Noricai Nicolai, candidat perpetuu la ocuparea portofoliului de la Justitie, aceasta nominalizare nu pare sa aiba sanse din cauza antipatiei premierului Tariceanu fata de senatorul PNL, care de altfel apartine unei aripi liberale aflate in opozitie fata de actualul sef al partidului.

Romania libera adauga faptul ca liberalii ar putea sa atace in contencios administrativ decretul de suspendare in cazul Chiuariu si sa ceara arbitrajul Curtii Constitutionale in situatia ministrului Paul Pacuraru, intrucat acesta este si senator. In plus, Victor Ponta, a propus, ieri, ca partidele politice si presedintele tarii sa faca un pact pentru salvarea sistemului din Justitie, pentru ca aceasta sa nu fie afectata de batalia dintre palate, relateaza Romania libera.

Adevarul reda declaratiile lui emil Boc despre demisia lui Chiuariu. Potrivit acestuia, ministrul este cel a adus România în situaţia de a exista posibilitatea activării clauzei de salvgardare pe justiţie.

Gandul sustine ca demisia lui Chiuariu a fost o surpriză pentru colegii săi de partid şi de guvern si ca ministrul Justitiei a decis să demisioneze în urma discuţiilor cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu, şeful Guvernului având cuvântul decisiv în această chestiune.