Legea salarizarii: Guvernul cere performanta. Sindicalistii: sa vedem performanta parlamentarilor. Astazi, are loc prima discutie a grupului de lucru interministerial pe marginea proiectului noii legi a salarizarii Grupul de lucru interministerial constituit pentru a pune bazele noului proiect al legii salarizarii bugetarilor se intalneste in premiera, astazi, pentru a stabili metodologia acestui proiect care ar trebui finalizat in prima decada a lui februarie. Baza de discutie este un Memorandum al Guvernului de care insa unii lideri de sindicat habar nu au. "Nu am primit decat invitatia la discutii. Nu stiu nimic despre alt document. Nu stiu sa va spun daca noul proiect e, de fapt, vechiul proiect al Rovanei Plumb sau ba", ne-a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa. Pana acum, din cauza restrangerilor bugetare, vechea lege a salarizarii data de Boc a fost aplicata pe bucati, astfel ca a dus la inechitati pe care liderii de sindicat din Educatie le vor acum eliminate. Ei spun ca, dupa majorarea cu 25% de anul trecut, un dascal debutant castiga 1.100 lei pe luna, iar unul la final de cariera 2.400 de lei. "Nu suntem impotriva introducerii criteriilor de performanta. Dar vrem sa le vedem si noi pe cele ale Guvernului si Parlamentului", ne-a declarat si Constantin Rada, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Povestile fabuloase ale celor noua spioni care l-au tradat pe Ceausescu. Dictatorul a pus Securitatea sa rascoleasca intreaga lume si sa-i ucida. Fostii ofiteri de Securitate care au tradat si au fugit din tara si, ulterior, au fost condamnati la moarte de regimul comunist nu scapau de mana lunga a Securitatii. Dupa ce erau identificati, li se aflau noua identitate si domiciliul, o echipa pleca dupa ei pentru a-i ucide. Dupa fuga lui Mihai Pacepa in vara anului 1978 in Statele Unite ale Americii, Securitatea a demarat o ancheta fara precedent, care a dezvaluit cat de putred era sistemul armatei secrete a dictatorului, ca adjunctul sefului Directiei Generale de Informatii Externe si totodata mana dreapta a lui Nicolae Ceausescu ii protejase pe cei care reusisera sa fuga inaintea lui. Despre problema spionilor lui Ceausescu care l-au tradat s-a ocupat si cercetatorul Liviu Taranu, de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. El vorbeste despre evolutia Directiei de Informatii Externe si defectorii din spionajul romanesc (1958 - 1978), intr-o lucrare publicata in revista semestriala "Caietele CNSAS", anuntaAdevarul.

Groapa care a costat Primaria Capitalei 73 de milioane de euro. O suprafata de 10,7 hectare de teren aflata in mijlocul Bucurestiului, care a primit pomposul nume de Esplanada, zace abandonata de peste 25 de ani, pentru ca autoritatile nu au reusit sa-i gaseasca o destinatie. Asta desi au cheltuit pana acum milioane de euro pentru exproprieri, despagubiri si achizitii. Cea mai mare paguba este in curtea Primariei Municipiului Bucuresti, care a platit sume consistente de bani catre diverse persoane private, desi nu are nici un drept legal asupra proiectului ce ar urma sa se realizeze in zona respectiva. Practic, deocamdata, Esplanada ramane un loc pe care cresc doar buruieni si unde dispar bani publici. Ziarul "Romania libera" a aratat in editia de ieri ca in anul 2006 Primaria Municipiului Bucuresti a alocat suma de 100 de milioane de euro pentru "exproprieri de utilitate publica" in cazul a doua obiective majore: Pasajul Basarab si proiectul Esplanada. Desi pentru Pasajul Basarab au fost repartizate 26 milioane de euro pentru exproprierea a circa 5.700 de metri patrati de teren aflat in proprietate privata, dupa cativa ani in care a amanat plata, Primaria Capitalei a ramas fara bani si a decis sa-i inapoieze unei bucurestence suprafata de unde fusese evacuata. Numai ca, intre timp, pe locul respectiv s-a amenajat o statie de tramvai, informeazaRomania Libera.

Zapezile de altadata: cele mai geroase ierni din istoria Romaniei. Marele viscol a adus un strat de zapada de 5 metri. Oricat de tare ne-ar indispune aceasta iarna este departe de a fi una cu adevarat nemiloasa. Atat temperaturile inregistrate, pana acum, cat si episoadele cu viscol tradeaza mai degraba un anotimp potolit. In istorie au ramas emblematice iernile din : '54, '67, '85, '95 sau 2012. Din 2000 iarna s-a transformat. Si tot de atunci ne surprinde cu zile nefiresc de blande si insorite care alterneaza cu unele foarte reci. La fel si acum. Avem parte de o iarna atipica spun meteorologii, cu o luna decembrie destul de calda si fara zapada, iar apoi de pe o zi pe alta un ger naprasnic a cuprins toata Romania. De exemplu in SE-ul tarii o iarna are in medie 3 sau 5 zile de viscol, pana in 40 de l/mp de precipitatii si un strat de zapada pana in 10 cm", scrieStirileProtv.ro.

Breivik si cartile scrise in inchisoare. Ce e de facut? Opinia noastra este ca viciul se afla nu atat in moravurile unei societati sau ale alteia, ci in chiar filosofia penala care anima astazi Europa progresista. Cartile scrise in inchisoare nu sunt decat simple ilustrari ale unei puteri sociale ramase intacte in ciuda condamnarii suferite. Se face mare caz de carti doar pentru ca cei care scriu carti adevarate s-au revoltat. Dar de fapt cei care au semnat studii "stiintifice" din celula lor n-au facut decat sa puna in miscare acelasi sistem de influente ca in multe alte situatii mai putin vizibile. In termeni generali, toate aceste favoritisme, care ajung sa caricaturizeze viata sociala cu eforturile si ierarhiile ei firesti, sunt patologii ale sistemului de norme numit "drepturile omului". In inchisoarea lui de maxima securitate din Norvegia, Anders Behring Breivik se plange ca e tinut in izolare si ca nu primeste nici macar ultima versiune a jocului video preferat. In consecinta, a dat statul in judecata pentru tratament inuman, iar sistemul juridic norvegian il ia in serios. In ciuda eforturilor sale de a oferi o viata blanda si confortabila pacientilor sai, regimul penitenciar scandinav continua sa fie contestat, anuntaDeutsche Welle.

Europa, tot mai sceptica in fata valului de imigranti. Austria a introdus controale la granita, suspendand "temporar" acordul de libera circulatie Schengen, in timp ce cancelarul austriac a avertizat ca intreaga UE "este sub semnul intrebarii" Cancelarul austriac, Werner Faymann, a vorbit, duminica, despre faptul ca oricine ajunge la granita poate fi controlat, conformnoilorreglementari care au intrat in vigoare, sambata, asa ca imigrantii care intentioneza sa treaca in Germania si mai departe vor fi opriti la frontiera austriaca. "Daca UE nu reuseste sasi securizeze granitele externe, spatiul Schengen este pus sub semnul intrebarii. Asa ca fiecare tara trebuie sa-si controleze granitele nationale", a spus Faymann. Iar daca UE nu poate sa-si controleze frontierele externe, intreaga Uniune Europeana este in pericol, a adaugat oficialul austriac. Germania a intors deja, de la granita cu Austria, sute de refugiati, in fiecare zi, impiedicandu- i sa intre pe cei care voiau sa ceara azil politic in tarile scandinave. In ianuarie, Suedia si Danemarca au introdus controale la granite, pentru refugiati, informeazaEVZ.