Dosarul Microsoft. Spaga lui Pinalti, de 4 milioane de euro, a fost impartita cu sacosa, in fata Parlamentului. Potrivit martorilor, mita pentru Gheorghe Stefan a fost transferata prin mai multe conturi. Primarul a fost ajutat de complici care, ulterior, au recunoscut tot la DNA Instanta Suprema a judecat, ieri, un nou termen in dosarul Microsoft, caz in care sunt deferiti Justitiei importanti oameni de afaceri si politicieni influenti, cu totii acuzati de fapte de coruptie. Procesul a continuat cu audierea a trei martori cheie, care au "plimbat" prin conturi o mita de 4 milioane de euro care a ajuns la fostul primar si presedinte al PDL Neamt, Gheorghe Stefan. In sala mai erau prezenti Dorin Cocos, fostul ministru Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, cei trei inculpati care si-au recunoscut deja faptele. Singurul care sustine ca este nevinovat si ca procurorii "bat campii" este Gheorghe Stefan. A luat loc chiar in spatele avocatilor de unde a ascultat trei marturii ale unor martori care nu i-au fost favorabile, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Aveti o marca inregistrata la OSIM? Atentie: oricine isi va putea inregistra una identica, institutia nu va mai protejeaza. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) a adoptat recent Ordinul 5/14.01.2016 prin care se anuleaza Instructiunea de Serviciu numarul 5/2012 prin care se interpreta Legea marcilor in sensul in care OSIM verifica daca o marca depusa la inregistrare incalca drepturile conferite unei alte marci. Elena Grecu, avocat in cadrul agentiei de proprietate intelectuala Nomenius, a explicat ce efecte va avea aceasta decizie adoptata de OSIM. Legea 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice prevede faptul ca OSIM are prerogativa de a analiza doar motivele absolute in procedura de examinare, iar aspectele privind similaritatea a doua marci - doar in procedura de opozitie. "Acest lucru inseamna ca daca marca "AAAAAAAA" este inregistrata si se depune marca "AAAABAAA", de exemplu, sau chiar "AAAAAAAA", OSIM nu poate respinge la inregistrare noua marca pe motiv ca ar semana sau ca ar fi identica cu marca deja inregistrata", a explicat avocatul, anuntaAdevarul.

De ce pretul combustibilului romanesc nu scade in acelasi ritm cu al petrolului. Desi pretul titeiului a scazut foarte mult pe bursele internationale, in Romania combustibilul nu s-a ieftinit semnificativ. "La noi scaderea pretului petrolului poate conduce la marirea castigurilor companiilor din industria extractiva. Acestea desfasoara atat activitatea de extragere, cat si cea de rafinare si vanzare a produselor petroliere. Daca toate fluxurile financiare sunt in cadrul aceleiasi companii, marja de profit creste fiindca, in Romania, pretul la pompa a ramas aproape nemodificat, desi pe plan mondial pretul petrolului a scazut. De exemplu, in Germania pretul la pompa variaza chiar si zilnic", a precizat, pentru Romania Libera, expertul in energie Ionut Purica. Acesta explica motivul pentru care pretul petrolului scade, dar nu si al benzinei si motorinei de la noi: "In Romania mare parte din veniturile la buget provin din accizele petroliere si atunci statul nu are interesul ca pretul la pompa sa scada. In piata exista doar cateva societati si nu am vazut nici una care sa reduca pretul astfel incat sa atraga mai multi cumparatori si sa-si mareasca cota de piata", informeazaRomania Libera.

Cati bani vor primi pe zi imigrantii care cer azil in Romania. Guvernul a aprobat, marti, modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a legii privind azilul, prin care instituie cadrul legal pentru majorarea sumei acordate de statul roman unui solicitant de azil lipsit de mijloace materiale de intretinere. Pe baza datelor comunicate de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), a fost stabilit un set de valori necesare pentru cheltuielile lunare (hrana, imbracaminte, cazare), pentru un solicitant de azil, adult. Astfel solicitantul de azil beneficiaza, la cerere, de hrana in limita sumei de 10 lei/persoana/zi, de imbracaminte in limita sumei de 67 lei/persoana/sezon vara si de 100 lei/persoana/sezon iarna, la care se adauga 6 lei/persoana/zi reprezentand cheltuieli cu transport local, servicii culturale, presa, servicii de reparatii si cheltuieli pentru igiena personala, scrieGandul.

Viata in satele pe care ninsorile si viscolul le-au izolat de restul tarii. "Nu am putut iesi de sambata, eram gata sa mor". Dupa doua zile de ninsori si viscol, gerul pune stapanire pe aproape jumatate de tara. In aceste conditii nametii uriasi care tin izolati oameni din mai multe localitati din sudul tarii sunt greu de miscat din loc. Cei mai napastuiti sunt batranii care abia astazi si au facut curaj sa iasa din casele ingropate in zapada. Misiunea drumarilor este extrem de grea: sulurile de zapada s-au transformat in pereti de gheata ca betonul, care cu greu pot fi sparti si indepartati. De cand au lovit zapezile si viscolul, un barbat din localitatea Boldu, judetul Buzau nu si-a mai vazut fratele de 77 de ani. Astazi, cand i-a gasit casa ingropata in zapada, s-a temut ca i s-a intamplat ceva rau. In aceasta zona a batut atat de tare vantul, incat aceasta casa a fost acoperita aproape toata de zapada. Barbatul care locuieste aici, un batran de peste 70 de ani, a fost blocat in casa mai bine de doua zile, anuntaStirileProtv.ro.

Exista ofiteri acoperiti printre judecatori? Adevarata problema este ca nu are cine sa verifice suspiciunile care otravesc de la o vreme viata publica romaneasca. Presedintele Klaus Iohannis a emis un comunicat prin care infirma categoric ca ar exista ofiteri acoperiti sau informatori ai serviciilor in randurile magistratilor. Comunicatul nu vine din senin. Cu mai mult timp in urma, unii membri CSM solicitau presedintelui de atunci, Traian Basescu, sa dezvaluie daca serviciile au infiltrat magistratura cu ofiteri acoperiti. Solicitarea avea mai mult aerul unei acuzatii care nu astepta raspuns. Un ofiter SRI a pus apoi paie pe foc, spunand ceva ambiguu despre modul in care serviciul urmareste un caz pana la finalizarea lui in instanta, informeazaDeutsche Welle.

Fost ministru comunist acuzat de moartea lui Gheorghe Ursu. Parchetul General solicita avizul presedintelui Iohannis pentru urmarirea penala a fostului ministru de Interne George Homostean, pentru complicitate la infractiuni contra umanitatii, in dosarul privind moartea disidentului Gheorghe Ursu. Homostean a condus Ministerul de Interne intre 1978 si 1987, iar Ursu a fost ucis in arestul Militiei, in timp ce era anchetat de Securitate, pe 17 noiembrie 1987. Homostean, azi in varsta de 92 de ani, a mai fost ambasador in Cehoslovacia si a fost decorat cu Ordinul Virtutea Militara, decoratie retrasa de Traian Basescu dupa ce s-a aflat ca a facut politie politica. Procurorii explica faptul ca au solicitat acest aviz, desi faptele au fost comise inainte de intrarea in vigoare a legii privind raspunderea ministeriala, considerand ca procedura este aplicabila si in acest caz. Andrei Ursu, fiul inginerului omorat de Securitate, a declarat pentru Revista 22, ca Gheorghe Homostean s-a aflat in spatele uciderii tatalui sau, scrieEVZ.