Europa si incendiile ei "inexistente". Arde in mai toate colturile casei europene. In Europa - si nu doar in Uniune - ne-ar trebui, urgent, pompieri. Dar si in casele pompierilor arde acum, chiar daca unii dintre ei n-o realizeaza. Sau nu o admit. La Londra s-a stabilit, printr-o ancheta condusa de un judecator, ca Rusia lui Putin e vinovata pentru asasinarea, in 2006, in capitala Marii Britanii, a disidentului Alexander Litvinenko, un critic al autotputernicului presedinte al Rusiei. In fapt, Vladimir Putin insusi a ordonat, sau aprobat, "probabil, asasinarea dusmanului sau personal", releva ancheta. Care, desi nu e echivalenta cu un proces, are suficienta autoritate judiciara, morala si politica spre a reclama imperativa extindere, pe plan european, a sanctiunilor impuse pseudodemocratiei moscovite, dirijate, dictatorial, de catre Putin,informeaza Deutsche Welle.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Noi forte politice adera la protestul anti-oligarhic din centrul Chisinaului. Protestele contra investirii cu abateri procedurale a guvernului continua. Manifestantii pro-europeni si pro-rusi s-au reunit vineri din nou in Piata Marii Adunari Nationale si au pornit spre televiziunea publica. Liderii celor doua tabere de protestatari s-au adresat partenerilor externi ai Republicii Moldova si liderilor de opinie sa nu mai imparta poporul Republicii Moldova in pro-europeni si pro-rusi, iar donatorilor externi le-au cerut sa nu trimita bani "acestei guvernari criminale", asigurand ca populatia va rezista. "Geopolitic, ne vom bate la alegeri - sa aleaga poporul. Acum, insa, trebuie sa fim uniti, sa-i dam jos si sa obtinem alegeri anticipate. Sa nu ne mai imparta in pro-rusi si pro-europeni. Suntem un popor!", a declarat Vasile Nastase, unul din liderii Platformei Demnitate si Adevar. "Ne-am unit fortele impreuna cu Platforma DA, pentru ca avem acelasi scop - alegeri parlamentare anticipate. Protestam fara drapele de partid", a declarat, in fata multimii, liderul socialistilor, Igor Dodon,mentioneaza Deutsche Welle.

Scandalul ofiterilor acoperiti din justitie. Livia Stanciu, presedinta ICCJ: Daca noi stim ca exista astfel de oameni, sa aratam concret, nu sa spunem la modul general ca exista "acoperiti" in justitie". Popescu: CSAT a facut verificari "flagrant nelegale". Joi a avut loc o dezbatere la Consiliul Superior al Magistraturii privind scandalul ofiterilor acoperiti in Justitie. Toti cei prezenti au exprimat puncte de vedere pro sau contra. Aceasta problema, ridicata de UNJR si adusa in atentia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, a devenit tema de dezbatere de anul trecut, cand fostul presedinte Traian Basescu a spus:" O alta problema e legata de fostii ofiteri acoperiti printre magistrati. Pana in 2004, serviciile au considerat, ca de altfel si acesti magistrati, ca pot sa incalce Constitutia din 1991 Destui dintre ei au fost, sunt unii dintre ei. Ei, acesti oameni, de teama sa nu se afle ca au incalcat Constitutia din 1991, sunt santajabili". CSAT a transmis in urma cu cateva zile un raspuns oficial prin care anunta ca "nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii". Acest raspuns a fost explicat de seful cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, care a pus la indoiala capacitatea CSAT de face verificari. "Raspunsul institutiilor acesta a fost. Nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiterii acoperiti. [...] Am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost raspunsul institutiilor statului",scrie EVZ.ro

Dezvaluirile unui avocat din Norvegia despre Barnevernet, monstrul care se hraneste cu cazurile pe care le creeaza singur. Marius Reikeras, un avocat din Norvegia, specialist in legislatia privind drepturile omului face o radiografie a sistemului ale carui abuzuri au facut inconjurul lumii odata cu cazul familiei Bodnariu. "Guvernul nostru a creat acest sistem (Barnevernet) in 1992. A admis ca aceasta comisie nu e la nivelul unui tribunal. Ceea ce inseama ca aceasta structura nu se subordoneaza sistemului de drepturi ale omului din UE. Potrivit legii norvegiene, aceste comisii judetene care se ocupa de copii pot pastra secrete cu privire la cazurile lor si nu sunt obligate sa dea socoteala nimanui. Membrii acestor comisii sunt numiti de politicieni, nu sunt independenti asa cum ar fi trebuit sa fie", a povestit avocatul norvegian,potrivit EVZ.ro

INTERVIU EXCLUSIV. Ministrul Copilului din Norvegia critica acum trei ani Barnevernet. Azi evita total subiectul.Cu sapte luni inainte de a prelua functia de ministru al Copilului, Egalitatii si Incluziunii Sociale, dupa ce Partidul Progresist din care face parte a venit la guvernare, Solveig Horne recunostea ca exista probleme cu Barnevernet si era limpede ca se impuneau schimbari. Intre timp, atitudinea demnitarului de la Oslo a capatat o nuanta surprinzatoare. Totul pornise de la scrisoarea unui parinte care reclama situatia grava prin care copiii sai trecusera. La vremea respectiva, in martie 2013, declaratia doamnei Horne a aparut in publicatia abcnyheter.no. Acum, la aproape trei ani distanta si pe fondul cazurilor tot mai mediatizate de familii care considera ca Barnevernet le-a luat abuziv copiii, jurnalistii de la abcnyheter.no au revenit pentru a face un bilant,noteaza DIGI 24.

Cum ar fi putut ajunge Principele Nicolae Regele Poloniei. Unul dintre membrii Familiei Regale a Romaniei a fost la un pas de a deveni, in perioada interbelica, Rege al Poloniei. Este vorba de Principele Nicolae al Romaniei, fiul Regelui Ferdinand I si al Reginei Maria, fratele mai mic al Regelui Carol al II-lea si unchiul Regelui Mihai I. Principele Nicolae al Romaniei a fost, in perioada 1927 - 1930, prim-regent al tarii si a condus Consiliul de Regenta in perioada celor trei ani in care pe Tron s-a aflat nepotul sau, Mihai I,informeaza Romania Libera.

Wesley Clark: "Romania este o piatra de temelie in ceea ce priveste stabilitatea in Europa". Generalul american Wesley Clark, fost comandant suprem al fortelor NATO in Europa, a vorbit intr-un interviu acordat ziarului Adevarul despre rolul pe care il joaca Romania in stabilitatea Europei, despre importanta prezentei NATO in zona Marii Negre, dar si despre obiectivele presedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Romania este o piatra de temelie in ceea ce priveste stabilitatea in Europa si, mai ales, in Europa de Est. Romania are pozitia-cheie din punct de vedere geografic, dar si dimensiunea in termeni geografici si in ceea ce priveste populatia pentru a furniza functia esentiala la nivel de securitate in estul Balcanilor,scrie Adevarul.

Filiera Blair in fundatia lui Victor Ponta. Cine este Irakli Garibasvili, membru de onoare in Black Sea Regional Projects. Fostul premier Victor Ponta l-a cooptat pe Irakli Garibasvili, fost premier al Georgiei, ca membru de onoare in boardul Black Sea Regional Projects, fundatia pe care a infiintat-o dupa ce si-a dat demisia, in noiembrie. Garibashvili si-a dat, la randul sau, demisia din fruntea Guvernului de la Tbilisi si are legaturi cu fostul premier britanic Tony Blair, actual consulant politic care l-a ajutat si pe Victor Ponta in diferite ocazii,potrivit Adevarul.