Marturiile unui roman "traficant" de migranti: "Cand refugiatii cereau apa nu aveai voie sa opresti sa le dai. Cand inchideam ochii le auzeam strigatele". Politia si DIICOT-ul au destructurat recent prima grupare din Romania specializata in trafic de refugiati. Aceasta era formata din romi din Bistrita-Nasaud care obligau soferi sa mearga in Turcia si sa transporte refugiati. "Adevarul" va prezinta marturiile unuia dintre soferi. DIICOT-ul si politia bistriteana au reusit, in urma cu o saptamana, sa destructureze prima grupare din Romania specializata in trafic de refugiati. Sase persoane au fost arestate preventiv, fiind acuzate pentru trafic de persoane si instigare la fals in inscrisuri oficiale. Toate cei sase, Vadar Varga, Daniel Marius Varga, Gusti Varga, Alexandru Suraj Varga, Petru Daniel Varga si Radu Varga, sunt persoane de etnie roma dintr-un clan din mai multe localitati din Bistrita-Nasaud, existand insa grade de rudenie intre ei. Cei sase au fost racolati, in 2015, intr-o retea mai mare de trafic de refugiati, pusa la punct de turci. Rolul romilor era sa transporte sirieni, cu masinile proprii, dintr-o parte in alta a Turciei, ducandu-i mai aproape de granita cu Grecia, de unde isi continuau drumul spre Europa, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Scrisoarea unui "satanist" ars in Clubul Colectiv catre statul roman: "Daca nu esti un slab manager, atunci esti foarte bandit!" Costi Radoi, unul dintre supravietuitorii tragediei din 30 octombrie 2015, matura pe jos cu statul, acuzand autoritatile de hotie, coruptie si proasta organizare La aproape trei luni de la nenorocirea care s-a abatut asupra Romaniei, cand zeci de tineri si-au pierdut viata participand la un concert rock organizat intr-un spatiu total nepotrivit, vocile supravietuitorilor au inceput sa se faca auzite din ce in ce mai des. Neincrezatori, dezamagiti si revoltati, oamenii trag, unul dup altul, semnale de alarma in legatura cu incompetenta, coruptia si nepasarea autoritatilor, care, pe banii nostri, ne sfideaza si ne umilesc. crisoarea deschisa adresata statului de Costi Radoi, un tanar pasionat, printre altele, de muzica si de motociclete, nu este nici prima si, probabil, nu va fi nici ultima de acest gen, anuntaEVZ.

Cum le strica legea antifumat afacerile patronilor din Centrul Vechi si ce zic clientii. Reprezentantii cluburilor, barurilor si restaurentelor se tem ca vanzarile vor scadea in perioada urmatoare intrarii in vigoare a legii antifumat. "Cred ca nu vom mai avea clienti, toata lumea va fugi, nu cred ca suntem pregatiti pentru legea asta", a declarat pentru Gandul un angajat al unui bar din centrul Bucurestiului. Desi noua lege antifumat este agreata de tot mai multi romani, ea a fost criticata atat de industria tutunului, cat si de asociatii ale proprietarilor de localuri publice in care fumatul era pana acum permis. Miercuri legea a fost declarata constitutionala si urmeaza sa intre in vigoare la 45 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial. Angajatii localurilor din Centrul Istoric al Bucurestiului sunt de parere ca efectele acestei legi vor fi resimtite in volumul scazut de vanzari cu care se vor confrunta in perioada urmatoare implementarii noului act normativ. "Cred ca nu vom mai avea clienti, toata lumea va fugi. Nu cred ca e o idee foarte buna. Nu cred ca suntem pregatiti pentru legea asta", a declarat un barman din Centrul Vechi, informeazaGandul.

Ce mecanisme au folosit comunistii sa il diabolizeze pe Regele Carol I. Unul dintre cei mai apreciati istorici clujeni, Cornel Jurju, a publicat o carte ce are potentialul de a deveni un volum de referinta pentru toti cercetatorii care studiaza istoria comunismului. In "Tovarasii impotriva Coroanei. Ideologie si propaganda comunista", Cornel Jurju demanteleaza si dezvaluie unul dintre cele mai ticaloase mecanisme utilizate de bolsevici pentru a otravi mintea si inimile copiilor. Comunistii au utilizat manualele de istorie pentru a incerca sa indeplineasca ceea ce Emil Bodnaras ii spunea Principesei Ileana a Romaniei: faptul ca, pana la venirea comunistilor la putere, poporul l-a iubit pe Rege, iar de acum incolo, comunistii ii vor invata pe romani sa ii iubeasca pe ei, pe conducatorii instalati de Stalin in fruntea Romaniei. Ura, minciuna sfruntata si ignorarea realitatii au fost uneltele cu care comunistii au incercat sa perverteasca istoria. Un efort deosebit a fost depus pentru a intina figura Regelui Carol I, cel care a obtinut independenta Romaniei si cel care a dat statului roman o Constitutie, cea din 1866, care se numara printre cele mai democratice si mai liberale de pe continent, din acea vreme, scrieRomania Libera.

Baneasa ar putea deveni primul aeroport urban din Romania. Ce conditii vor trebui sa respecte companiile aeriene. In ciuda opozitiei unora dintre cei care locuiesc in zona de nord a orasului, autoritatile incearca sa dea un suflu nou celui mai vechi aeroport din Romania. In caz contrar, dar mai ales daca ii schimba destinatia, aeroportul Baneasca poate fi revendicat de mostenitorii familiei Bibescu. Putini stiu ca atunci cand a fost donat terenul a existat o conditie. Sa ramana o poarta aeriana. Drept urmare, ca sa impace pe toata lumea, primaria generala a adoptat chiar o strategie de reducere a zgomotului din zona. Zgomotul produs de avioane a fost unul din motivele inchiderii Aeroportului. In 2012, peste 2 milioane de pasageri treceau prin aceasta poarta aeriana. Astazi, aeroportul este unul fantoma. Bucurestiul pare sa-l fi inghitit, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Cine ar trebui sa faca numirile in Justitie? Calin Popescu Tariceanu propune schimbarea modului de numire a sefilor Inaltei Curti, ai DNA si Parchetului General. In aparenta, raportul Comisiei Europene spune acelasi lucru. n raportul Comisiei Europene se spune la un moment dat ca numirile de la varful justitiei vor fi decisive pentru mentinerea sau incetarea mecanismului de verificare. E vorba de procurul-sef al DNA si de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe care ii vor numi ministrul de justitie si respectiv presedintele Romaniei. Intre timp a mai aparut insa o numire la fel de importanta, aceea de procuror general, caci mai devreme sau mai tarziu Tiberiu Nitu va trebui sa demisioneze. Acuzat de DNA ca a folosit escorta politiei la deplasarile prin oras fara sa fi avut dreptul legal, procurorul general e pus intr-o situatie imposibil de mentinut, informeazaDeutsche Welle.

Fostul sef al Statului Major al Armatei Romane, Mircea Chelaru, condamnat la trei ani cu suspendare pentru coruptie. Generalul in rezerva Mircea Chelaru a fost condamnat definitiv, joi, la trei ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul disjuns din cel in care sunt inculpati fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu si alti zece generali si colonei acuzati ca si-au cumparat locuintele de serviciu ilegal. Decizia definitiva a fost data de Curtea de Apel Bucuresti dupa ce, anterior, Tribunalul Bucuresti a decis, pe 24 aprilie 2015, o condamnare similara. Tribunalul Bucuresti a decis aplicarea unui termen de supraveghere de patru ani in cazul lui Chelaru. Judecatorii l-au obligat pe general sa plateasca aproape 93.000 de lei, ceea ce reprezinta daune materiale fata de MApN, dar si peste 850.000 de lei, ceea ce reprezinta foloasele materiale realizate in urma obtinerii locuintei. Generalul in rezerva a fost trimis in judecata in 28 februarie 2014, de procurorii DNA, sub acuzatia de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma participatiei improprii, scrieAdevarul.