Tariceanu nu o vrea pe Norica Nicolai ministru justitiei, preferand o persoana din societatea civila sustine, Cotidianul. Surse din PNL afima ca daca nu se va ajunge la un compromis ,Teodor Melescanu ar putea fi numit ministru interimar la justitie, afirma Romania Libera. Tariceanu nu s-a hotarat inca pe cine sa numeasca ministrul justitiei pentru a nu oferi inca un prilej presedintelui de a ataca guvernul, scrie Ziua. In ciuda tensiunilor dintre liberali acestia l-au aplaudat la unison pe Tudor Chiuariu, titreaza Gandul. Oficialii de la Bruxelles spera ca noul ministru sa continue reforma in justitie, noteaza Evenimentul Zilei.

Tariceanu amana numirea ministrului

Atunci cind Crin Antonescu a cerut sa se ia o decizie privitoare la noul ministru, premierul Tariceanu a refuzat orice discutie pe aceasta tema: „Vom decide in Biroul Politic si avem doua variante: ori un om politic din partid, ori un om din societatea civila“.

Potrivit surselor citate, mutind subiectul in Biroul Politic al PNL - care are competenta statutara sa ia o decizie -, Tariceanu a incercat sa blocheze impunerea Noricai Nicolai pe functie. Nicolai este singura varianta luata in calcul pentru situatia in care liberalii vor decide sa numeasca in locul lui Chiauriu un om politic. „Tariceanu inclina catre varianta cu un om din societatea civila“, sustin surse din conducerea PNL, tocmai pentru ca primul-ministru nu doreste sa o desemneze pe Nicolai.

In Biroul Politic, premierul controleaza majoritatea voturilor, lucru care s-a vazut si pina acum, toate propunerile venite din partea gruparii Orban-Antonescu fiind respinse la vot.

Tariceanu a declarat dupa sedinta ca in Delegatia Permanenta nu s-a discutat despre inlocuitorul ministrului demisionar al Justitiei, Tudor Chiuariu, dar a precizat ca are „citeva propuneri, citeva criterii“. In ceea ce priveste inlocuitorul lui Chiuariu, premierul a spus: „Nu sint in situatia sa iau o decizie astazi“.

El a adaugat ca „nu este o chestiune contra cronometru“, dar a mentionat ca, avind in vedere importanta domeniului, nu va dura mult pina la numirea unui inlocuitor. De asemenea, Tariceanu a spus ca cineva va asigura interimatul la conducerea Ministerului Justitiei „numai daca va fi nevoie“. Liderul liberal a precizat ca desemnarea succesorului lui Chiuariu o va face pe baza consultarii cu colegii din Biroul Politic Central al partidului, iar decizia se va lua pe baza unui vot in BPC.

Cotidianul

Tariceanu nu exclude interimatul

Dupa sedinta Delegatiei Permanente, prim-ministrul a afirmat ca se va adopta solutia unui interimat "numai daca va fi nevoie". Insa surse din PNL declara ca ministrul Apararii ar putea prelua interimatul de la Justitie daca nu se va ajunge la un acord privind persoana nominalizata pentru acest minister.

Romania Libera

Tariceanu se teme de refuzul lui Basescu

Senatorul PNL Norica Nicolai le-a confirmat ieri telefonic, din New York, liberalilor Crin Antonescu si Ludovic Orban ca este de acord sa preia portofoliul Justitiei, desi premierul Tariceanu nu o doreste in aceasta functie. Surse din conducerea PNL ne-au precizat ca primul-ministru nu o vrea pe Norica Nicolai la minister, deoarece aceasta nominalizare ar pune gaz pe foc in ceea ce priveste razboiul dintre palate. "Presedintele Traian Basescu ar refuza si ar taragana in mod clar sa semneze numirea Noricai Nicolai. Pe de alta parte, senatorul este un lider care, nu de putine ori, a avut puncte de vedere diferite de ale premierului, mai cu seama in ceea ce priveste solicitarile de restructurare a Executivului", au precizat sursele citate.

Ziua

In program, aplauze

Ministrul demisionar al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost eroul şedinţei Delegaţiei Permanente a PNL de ieri, care s-a ţinut la Casa Dante, într-o vilă de protocol aflată în cartierul Primăverii. Deşi subiectul nu fusese înscris pe ordinea de zi, Chiuariu a ieşit în faţa colegilor de partid, anunţându-i ceea ce aflaseră deja din presă şi anume că a decis să demisioneze.

Tonul triumfalist al lui Chiauriu l-a deranjat, se pare, pe vicepreşedintele Crin Antonescu, el cerându-i să explice, totuşi, de ce a făcut acest lucru. Ministrul a reluat argumentele ini­ţiale: războiul cu Traian Băsescu, imposibilitatea de a face reformă din cauza piedicilor puse de şeful statului şi dorinţa de a nu afecta imaginea partidului.

Chiuariu le-a răspuns indirect şi unora dintre şefii de filiale, care justificaseră rezultatul slab la euroalegeri şi prin prestaţia lamentabilă a unor membri ai Cabinetului. Fostul şef de la Justiţie a susţinut că el, personal, a fost într-un război permanent cu sistemul şi, mai ales cu DNA, fapt care nu putea să nu îi afecteze imaginea.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a închis discuţia lă­u­dân­du-l pe Tudor Chiariu pentru activitatea sa din Guvern şi a dat tonul aplauzelor la adresa minis­trului.

Şeful Executivul a tăiat, prin această manevră, orice încercare de a se discuta despre noul minis­tru al Justiţiei. Conform unor surse din partid, vicepreşedinţii Crin Antonescu şi Ludovic Or­ban ar fi vrut ca subiectul să se dezbată.

Gandul

Bruxelles-ul, rezervat

Bruxelles-ul, rezervat

Demisia lui Tudor Chiuariu nu a starnit reactii oficiale la nivelul Comisiei Europene care pregateste deja raportul interimar pe justitie asteptat in ianuarie. Chiar daca nu a dorit sa comenteze decizia liberalului, considerata o problema de politica interna, purtatorul de cuvant al comisiei, Mark Gray, a transmis ca, din punctul de vedere al oficialilor de la Bruxelles, stabilitatea in acest domeniu este un lucru esential. El si-a exprimat speranta ca, indiferent de noua numire, guvernul va ramane concentrat pe procesul de reforma in acest domeniu. Pentru comisie este importanta reforma, care nu se refera la persoane, ci la actiuni, a explicat Mark Gray.

Evenimentul Zilei