Romania raspunde haotic si ineficient la amenintarea rusa Anuntul secretarului american al Apararii, Ashton Carter, privind cresterea de peste patru ori, de la 789 de milioane la 3,4 miliarde de dolari, a bugetului destinat asigurarii apararii statelor din Estul Europei de amenintarea rusa, a generat reactii de satisfactie atat la Bruxelles, cat si la Bucuresti. Aceasta satisfactie risca sa mascheze insa, faptul ca Romania nu are o strategie coerenta de a raspunde unei Rusii tot mai agresive. Un studiu realizat de experti romani si americani pentru think-tank-ul Center for European Policy Analysis (CEPA) scoate in evidenta lipsurile grave ale gandirii strategice romanesti in relatia cu Estul, precum si o totala lipsa de riposta in unele zone cruciale, cum ar fi razboiul informational, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum a impartit Justitia averea poetului Adrian Paunescu Judecatoria Ploiesti a dat o prima decizie in procesul deschis de Andreea Mihaela Paunescu, fosta Birlea, pentru impartirea averii poetului Adrian Paunescu. Sentinta poate fi contestata cu recurs. Andreea Mihaela Paunescu i-a chemat la bara pe Carmen Natalia Paunescu- sotia lui Adrian Paunescu, si pe fratii sai, Andrei Paunescu si Ana Maria. Potrivit minutei instantei, acestia au "achiesat partial la pretentiile reclamantei". Trebuie mentionat ca Adrian Paunescu a avut 4 copii: Ioana (decedata in 2011) si Andrei (47 de ani), din casnicia poetului cu Constanta Buzea, Ana Maria (26 de ani), din casnicia cu Carmen Natalia Paunescu si Andreea Mihaela Paunescu (48 de ani), fosta Birlea, din relatia cu Rodica Gabriela Birlea, integral pe Adevarul.

Masura fara precedent: Fiscul va publica numele tuturor romanilor cu datorii la stat de peste 100 de lei. Ce scrie in ordinul sefului ANAF ANAF va publica numele persoanelor fizice care au obligatii fiscale de plata restante de peste 100 de lei. Pe lista neagra a Fiscului vor aparea numele si prenumele datornicului, restanta exacta si localitatea domiciliului fiscal. Toate acestea intra in vigoare o data cu publicarea joi in Monitorul Oficial a unui ordin al sefului ANAF care vine sa puna in aplicare prevederile noului Cod de procedura ficala, intrat in vigoare la 1 ianuarie. Un raport al Curtii de Conturi pe 2014 arata ca persoanele fizice reprezinta o parte infima, de doar 3,5% din totalul arieratelor inregistrate la ANAF si ca activitatea de recuperare a Fiscului ar trebui sa se concentreze pe marii contribuabili datornici la stat, informeaza Gandul.

Cine vrea morti la cutremur? Interesele oculte care blocheaza consolidarea cladirilor Cand si cine a inventat bulina rosie? Care era planul din spatele acestui demers de interes national? Cine l-a distrus? Cum? Cand si de ce? Cum putem revitaliza acel plan, dar si cum putem consolida cladirile aflate in pericol de prabusire, cititi in randurile de mai jos Bulina rosie, acel semn rotund lipit pe imobilele vechi, perceput ca un fel de sperietoare in prezent si care genereaza dezbateri nesfarsite, a fost inventata in urma cu 17 ani. La acea vreme, exista si o strategie bine pusa la punct pentru consolidarea cladirilor "stigmatizate" cu aceasta bulina rosie. Totul s-a dus de rapa odata cu finalul mandatului lui Nicolae Stefan Noica, inginer constructor de meserie si fost ministru al Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului in guvernele CDR, scrie EVZ.

Terorism sub... pavilion de complezenta Autoritatile europene fac eforturi pentru controlarea unei crize migratorii si stoparea amenintarii terorismului islamic la frontierele lor, dar nu dau atentia cuvenita celei mai mari frontiere a continentului - cea maritima. Financial Times arata ca noi date pun in evidenta masura in care contrabanda, false documente de bord, escale pe coaste maritime neobisnuite si calatorii inexplicabile se inmultesc in Mediterana si Atlantic pentru nave de pasageri. Si nu s-a facut nimic pentru stoparea acestei tendinte, anunta Romania Libera.

Producatorii de mancare nu mai au rabdare. Ei vor protesta marti, in Capitala, fata de suprataxa pe ambalaje Patronatele si sindicatele din industria alimentara vor picheta in data de 9 februarie sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, ca urmare a problemelor generate de obligatiile pe care producatorii trebuie sa le respecte, in sensul achitarii unei penalitati de 2 lei pentru fiecare kilogram de deseu de ambalaj necolectat si nereciclat. Protestul a fost anuntat de Emil Dumitru, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania - Pro Agro - joi, intr-o conferinta de presa, scrie Adevarul.

Cu viteza viitorului: studentii romani care au ajuns in finala competitiei Hyperloop Elon Musk ne-a oferit o metoda de a plati prin internet, gratie PayPal, a construit masina electrica, vrea sa duca oameni pe Marte si vrea ca inteligentele artificiale sa nu reprezinte vreodata un pericol pentru oameni. Daca aceste demersuri nu sunt suficiente pentru a demonstra ca e cel mai vizionar antreprenor al momentului, sa nu uitam ca vrea sa construiasca Hyperloop, o modalitate de a calatori in siguranta la o viteza mare, fara a consuma combustibil. Am vorbit cu Sorin Vasile si Denis Tudor, cei care au reprezentat POLI Hyperloop Team, ca sa aflam cum e sa fii parte dintr-o competitie la o scara atat de mare si cum e sa iti aduci aportul pentru a transforma in realitate conceptul unui mijloc de transport al viitorului, care "va schimba lumea", dupa cum a spus-o insusi Elon Musk, anunta Playtech.

Comentariu: Un Waterloo pentru Merkel? Din cauza crizei refugiatilor, sustinerea de care se bucura Angela Merkel in randul populatiei dispare vazand cu ochii. Nici nu e de mirare. Germanii sunt foarte ingrijorati de ce li se intampla, considera Kay-Alexander Scholz, conform Deutsche Welle. Angela Merkel a decis de una singura sa deschida granitele Germaniei pentru refugiati. Nu s-a consultat cu nimeni la nivelul UE, nu a intrebat Parlamentul si nici poporul german. In calitate de cancelar a facut pur si simplu un salt inainte si a fost la inceput foarte aplaudata si in Germania si in lume. Dar efectul pe care l-a provocat actiunea cancelarei a depasit puterea de imaginatie a multora.