Diferenta dintre sistemul romanesc si cel norvegian, vazuta prin ochii unei romance, psihiatru, care lucreaza cu Barnevernet. Elivera Anderson lucreaza cu aceasta institutie in fiecare zi. Cuvantul "barnevernet " in sine..."barne" inseamana copil si "vent" inseamna protectie. Misiunea serviciului este sa protejeze copilul. Este medic psihiatru si la ea ajung multi copii luati de autoritati din casa parintilor. Elvira Anderson: Despre serviciul meu nu prea pot sa vorbesc, dar ce pot sa spun e ca am un copil nascut in Romania si crescut acolo si un copil nascut si crescut in Norvegia. Stiu, am ramas foarte surprinsa cand fiul meu care venea de la gradinita si tatal lui care este norvegian il intreba cu cati copii ti-ai impartit jucariile astazi. Mi-aduc aminte ca in Romania tata o intreba pe sora mea cu cati copii te-ai batut la gradinita? Intodeauna copilul meu a fost invatat sa imparta jucariile, sa se gandeasca la altii, sa nu puna persoana lui pe prim plan, scrie stiririleprotv.ro.

ActualitateFoto: Colaj foto

Cinci arme NATO care pot opri o eventuala ofensiva a Rusiei in Europa. NATO ar putea folosi cinci tipuri de arme in cazul unei eventuale ofensive rusesti, scrie Dave Majumdar in "The National Interest". Submarinele din clasa Virginia Cu toate ca Rusia a investit masiv in dezvoltarea unor submarine de ultima generatie, navele militare americane domina Oceanul Atlantic. Mai mult, flota de submarine din clasa Virginia va creste in anii urmatori. Marti, secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a anuntat ca Fortele Navale ale SUA vor fi dotate cu noua submarine de atac din clasa Virginia in urmatorii cinci ani. Noile submarine vor fi echipate cu 40 de rachete Tomahawk, fata de 12 in prezent, scrie Adevarul.ro.

DW: Matrioska crizelor. Prezumtivul terorist arestat joi in Germania e un algerian instruit de statul islamic si infiltrat pe ruta balcanica. Odata in plus, criza refugiatilor se vadeste una a securitatii. Invata oare vestul din esecurile sale? Criza refugiatilor risca sa se prefaca intr-una de stat, in speta de autoritate a statului german. Reprezentantii sai de frunte cerusera staruitor, dupa atentatele comise la Paris de islamisti, partial infiltrati si ei, pe aceiasi ruta, sa se evite orice asociere a subiectului, sensibil, al migratiei, cu cel al terorismului. Revendicarea era, politic, fireasca. Anterior Germania se aratase incapabila sa-si controleze frontierele. Responsabilii ar fi vrut sa disocieze teme extrem de incarcate, emotional. Nu s-a putut si nu este posibil. Caci, dupa retinerea jihadistului cautat de autoritatile algeriene pentru apartenenta la statul islamic s-a confirmat ca extremistii califatului se folosesc fara nici un fel de jena sau retineri de afluxul de refugiati si de migranti, spre a se strecura in tarile vesteuropene si a lua cu asalt noi "obiective moi", scrie Deutsche Welle.

Un nou abuz marca "Barnevernet". Fata de sticla. Povestea emotionanta a adolescentei norvegiene care a incercat de mai multe ori sa se sinucida pentru ca a fost luata cu forta de langa parinti. Ida, o adolescenta din Karm'y - orasel agatat in buza rece a Marii Nordului - a fost smulsa din sanul familiei in urma cu doi ani. De atunci, "Fata de sticla", cum este alintata de ziaristii nordici, isi traieste povestea de viata cu lacrimi in ochi si cu pumnii inclestati. Continuarea pe premium.evz.ro

Pentagonul a publicat o serie de fotografii privind abuzurile comise de militari americani in Irak si Afganistan asupra unor detinuti la inceputul anilor 2000, continutul lor fiind insa foarte diminuat, relateaza AFP si Agerpres. Cele 198 de fotografii vizibile pe site-ul Pentagonului arata in majoritate prim-planuri ale unor leziuni sau lovituri putin spectaculoase, mult mai putin dramatice decat fotografiile teribile din inchisoarea de la Abou Ghraib, din Irak.

Expert in educatie, participant la discutiile de la Minister: Daca dupa clasa a II-a avem 80% din copii obositi si dornici sa fuga de la scoala e clar ca avem probleme in modul in care ne adresam lor. Sistemul de educatie actual nu are un sistem de masurare si reglare si inca sunt multi nostalici ai scolii care parea sa functioneze bine sub comanda, control si frica, a precizat Oana Moraru, consultant pentru invatamantul preuniversitar, la "24 intr-o ora", la Digi24. Oana Moraru face parte din echipa de experti chemati de Ministerul Educatiei pentru a gasi o solutie pentru adaptarea programei scolare la nevoile prezente. "Este o masa mare de oameni care simt ca propriul copil sufera in scoala, se demotiveaza, resimte mersul la scoala ca pe povara. Daca la sfarsitul clasei a doua avem 80% din copii obositi, dornici sa fuga de la scoala, e clar ca e o problema cu modul in care ne adresam lor", a adaugat Oana Moraru.

Cele mai mari tragedii rutiere care au indoliat Romania in ultimele decenii. Catastrofa din 1980, cand 48 de oameni au murit in chinuri groaznice la Botosani. Cu certitudine, cea mai mare tragedie rutiera care a lovit Romania a avut loc in vara anului 1980, in judetul Botosani. 48 de oameni care lucrau la uzinele din Suceava au murit in chinuri groaznice, dupa ce autobuzul care-i ducea acasa a derapat, a rupt parapetul unui podet si a cazut intr-o mlastina adanca de peste 5 metri. In autobuzul care avea doar 40 de locuri erau ingramaditi 83 de pasageri. Accidentul a avut loc in zona numita "Sapte poduri", dupa ce unul dintre cauciucurile autobuzului explodat. Tragedia a fost tinuta la secret de comunisti. O alta catastrofa pe drumurile tarii a avut loc pe 24 mai 2004, la Mihailesti-Buzau, potrivit Adevarul.ro.