Otrava din pamantul Romaniei. Principalele surse de poluare Peste 900.000 de hectare de sol sunt contaminate cu metale grele in Romania. Oficial, avem 210 situri contaminate si alte aproape 1.200 potential contaminate. In realitate insa, situatia este mult mai grava. "Asa am cazut de acord cu Ministerul Mediului, pe cifrele astea - 210 contaminate, 1.183 potential contaminate. Bineinteles ca exista mai multe situri contaminate, care nu sunt cuprinse nicaieri, in nicio lista", explica Cornel Gabrian Florea. Florea este autorul Strategiei Nationale pentru Siturile Contaminate din Romania, adoptata in august 2015 de Guvern, anunta Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Mai avem nevoie de profesori si de controlori pe autobuze? Prin meseria pe care o practica, pe jurnalist trebuie sa-l caracterizeze doua lucruri: responsabilitatea fata de textul infatisat publicului si bunacredinta. O documentare insuficienta pe un subiect poate cauza prejudicii mari, inclusiv ziarului, site-ului sau televiziunii unde lucreaza. In ultimii ani, pe langa mass-media si-au facut loc cu mare succes retelele sociale, mai ales Facebook. Aici oricine poate scrie orice, de la prezentari de produse, declaratii de dragoste sau poze cu comentarii haioase, la opinii politice, informatii din institutii sau dezvaluiri despre X sau Y. Nimeni nu are nicio responsabilitate pentru afirmatii, chiar daca exista o reglementare a unor magistrati care au decis ca facebook este spatiu public si cade sub incidenta legii, integral pe EVZ.

Ce nu stie premierul despre Portul Constanta Pe cat de important este Portul Constanta pentru economia Romaniei si pentru siguranta nationala, pe atat, parca, se tin lant scandalurile. Cel mai recent vizeaza aprobarea Master Planului, care a pus pe jar operatorii si sindicalistii. Privite de departe, problemele din port nu sunt clare. Nici macar pentru prim-ministrul Dacian Ciolos, care s-a intalnit vineri cu ministrul Transporturilor, Dan Costescu, si i-a cerut sa faca o analiza proprie privind situatia de acolo, scrie Romania Libera.

Omul care intra in mintea criminalului. "Acest joc pe care-l faci, de a incerca sa gandesti precum infractorul, poate lasa urme" Ii vezi in filme, sunt acei politisti care intra in mintea criminalului si rezolva cazurile cele mai complicate. In realitate, lucrurile nu sunt insa atat de simple. O spune chiar unul dintre specialistii in analiza comportamentala din Politia Romana. Are 45 de ani din care 20 de ani in Politie. "Filmele nu au nicio legatura cu activitatea noastra. Nu suntem clarvazatori, tot ceea ce facem trebuie foarte bine argumentat stiintific, trebuie demonstrat stiintific de ce am ajuns la o concluzie", comenteaza el, intr-un interviu acordat Mediafax, sub identitate protejata, conform Gandul.

Capacitatea militara a Rusiei: sperietoare sau monstru? Dincolo de comentariile mai mult sau mai putin avizate sau partinitoare, poate doriti sa aveti o imagine reala asupra capacitatilor militare ale celor doi mari actori care-si incordeaza acum muschii pe linia care desparte UE/NATO si Rusia. Astazi ne ocupam de fortele armate ale Rusiei (sursa: Global Fire Power, 2016). - total populatie : 142.423.773 - apti pentru serviciul militar: 47.000.000 - numarul populatiei care atinge anual varsta de incorporare: 1.355.000 - persnal militar activ: 766.056 - personal activ in rezerva: 2.485.000 Fortele terestre (cifrele includ principalele tipuri de tancuri, plus tancurile usoare si distrugatoarele de tancuri, fie pe senile sau tractate. Vehiculele de lupta includ transportoarele blindate de trupe si vehiculele blindate de infanterie), integral pe Adevarul.

Uriasele controverse din programul privind preventia in sanatate Un grup de 128 de parlamentari, majoritatea de la PNL, au depus o initiativa pentru introducerea unui program national de preventie in sanatate, finantat cu 600 milioane euro anual, care prevede ca romanii care refuza sa participe la acest program risca sa suporte ulterior costurile tratamentelor. Liberalii sustin ca penalitatile vor fi aplicate abia la cinci ani de la intrarea in vigoare a actului normativ, dar legea a starnit deja reactii dure din partea societatii civile, anunta Romania Libera.

Comentariu: La Havana se va scrie istorie Anunturile simultane venite de la Roma si Moscova au fost o senzatie: intalnirea dintre Papa si Patriarh va ramane in istorie, spune Christoph Strack. Anuntul istoric a fost o mare surpriza. Nu se intampla in fiecare zi ca purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, sa organizeze o conferinta de presa, in care sa faca un anunt in sase limbi, in fata unei incaperi plina de jurnalisti. Iar ceea ce a avut de spus a capturat atentia unei lumi intregi: In cateva zile, liderul Bisericii Catolice se va intalni in premiera cu liderul Bisericii Ortodoxe Ruse. Francisc si Kiril se vor intalni la aeroportul din Havana, unde vor discuta in privat si vor semna o declaratie, scrie Deutsche Welle.