Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au incercat, ieri, sa-i retina pentru 24 de ore, in vederea arestarii preventive, pe trei dintre membrii „retelei” alcatuite din magistrati banuiti ca au fraudat concursul pentru sefia Parchetelor. Nu le-a reusit insa decat in cazul a doi dintre acestia.Cel care ar fi primit mita, procurorul Eugen Cojocaru, membru al comisiei de examinare de la acest concurs, nu a putut fi retinut pentru ca Sectia de procurori a CSM nu a aprobat acest lucru.

Din sase membri CSM, au votat doar doi

Potrivit Constitutiei in vigoare, procurorii si judecatorii nu pot fi retinuti, perchezitionati sau arestati preventiv decat cu incuviintarea CSM. Prin urmare, procurorii DNA au cerut, luni seara, Sectiei de procurori a CSM sa dea aviz pentru retinerea procurorilor Dumitru Gheorghe si Eugen Cojocaru.

Membrii sectiei s-au intrunit de urgenta si au luat in discutie cererea DNA, dar au votat diferit pentru fiecare dintre cei doi magistrati propusi pentru retinere. Daca avizul pentru magistratul din Pitesti s-a dat fara probleme, alta a fost situatia in cazul lui Eugen Cojocaru, procuror din Parchetul General desemnat tot de CSM in comisia de examinare. Doi dintre CSM-isti au anuntat ca se abtin, iar voturile altor doi membri au fost anulate pentru ca au dat buletinele necompletate.

Prin urmare, nu s-a putut forma o majoritate in Sectia de procurori care sa aprobe retinerea lui Cojocaru. Astfel, CSM a permis ca doar procurorul banuit ca a dat mita sa fie retinut, nu si cel acuzat ca ar fi primit spaga respectiva, in valoare de 15.000 de euro.

Kovesi acuza, DNA mai incearca o data

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, membru de drept in Sectia de procurori, a criticat, ieri, rezultatul votului din CSM cu privire la Eugen Cojocaru. „Este inadmisibil ce s-a intamplat. Patru din cei sase membri ai sectiei s-au abtinut, intr-un fel sau altul. S-a creat un privilegiu pentru cel care nu a primit aviz. Voi face o sesizare cu privire la aceste abtineri”, a declarat, ieri, Codruta Kovesi.

La randul sau, seful DNA, Daniel Morar, a precizat ca cei doi membri ai CSM care nu s-au abtinut, dar au dat buletinele albe au incalcat legea, deoarece trebuiau sa voteze cu „Da” sau „Nu”.

Evenimentul Zilei