Dezvaluiri dramatice din sistemul psihiatric. Ingrijitorii agresati fizic de bolnavii cu minti ratacite, au clacat si au ajuns colegi de salon cu ei. Daca in alte spitale, persoanele violente pot fi sanctionate, nu acelasi lucru se poate intampla cu bolnavii cu dizabilitati neuropsihice care, neavand discernamant, nu pot fi trasi la raspundere Campania "NU agresati cadrele medicale", lansata de Federatia Sanitas pentru adoptarea unei legi care sa apere corpul medical si care sa descurajeze violenta fizica sau verbala, se desfasoara in aceasta perioada prin dezbateri, in tara. Studiile recente arata ca 85% din personalul medical a fost agresat verbal, iar 10,2% agresat fizic. Liliana Bordeanu vorbeste de salariile mici si de stresul imens la care sunt supusi angajatii care muncesc zilnic cu bolnavii fara discernamant. Fara sa se fereasca, dezvaluie ca doua foste colege de serviciu sunt acum paciente in centru. "Au cedat psihic. Da. Dupa stresul de ani si ani de zile, cele doua colege ale mele au cedat psihic si acum avem grija de ele. Mi-e mila de ele cand le vad cu mintea ratacita. Nu intereseaza pe nimeni ca muncim in asemenea conditii, pe niste salarii de mizerie, cu un spor de periclitate obtinut prin lupta sindicala, fiind aplicat insa la salariile din 2010", scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum fug romanii de taxe: se muta in tarile vecine. De ce au ajuns paradisuri fiscale Moldova, Bulgaria sau Serbia. Multi cetateni romani isi stabilesc anual domiciliul in strainatate. O parte o fac pentru locul de munca, insa exista si o categorie de migranti care fug de impozitele si taxele romanesti, pe care le considera exagerate. Nu mai este un secret ca, in ultimele doua decenii, milioane de romanii au plecat in toate cele patru zari, in cautarea unui trai mai bun. Desi atunci cand vorbim despre migratia romaneasca obisnuim sa ne gandim la cei plecati in vestul Europei, exista un numar semnificativ de oameni care au apucat-o catre est. Iar daca migratia catre vest are la baza salariul ridicat, "fuga spre est" are cu totul alte resorturi, care tin mai degraba de incercarea romanilor de a scapa de taxe si impozite, anuntaAdevarul.

Frauda de peste 21 de milioane de euro din intermedieri cu cereale. Cum actiona reteaua firmelor implicate. O retea de peste 90 firme a cauzat un prejudiciu bugetului de stat de peste 21,42 milioane euro (96,4 milioane lei) prin sustragerea de la plata TVA si a impozitului pe profit catre bugetul de stat, din activitati de intermediere in sectorul cerealelor, a anuntat miercuri Antifrauda Fiscala. Grupul de firme actiona ca intermediar intre producatorii de cereale, traderii din portul Constanta si procesatorii de pe piata interna. Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) a sesizat, la finele anului trecut, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, care au efectuat 39 de perchezitii la domiciliile si la sediile unor firme de pe raza judetelor Galati, Braila, Vrancea si a municipiului Bucuresti, informeazaGandul.

UE, divizata, se teme de o "criza umanitara". Statele din Balcani blocheaza tot mai mult trecerea migrantilor, in timp ce autoritatile franceze se pregatesc de evacuarea "junglei" migrantilor din orasul - port Calais, din nordul Frantei. Migrantii care au campat langa Calais, un bidonville cunoscut drept "jungla", au asteptat cu infrigurare decizia tribunalului din Lille care sa "permita statului francez sa procedeze la evacuarea taberei. Decizia a pus in garda Belgia, al carui guvern a decis restabilirea controalelor la frontiere. Belgienii nu vor sa gazduiasca o "jungla" copiata dupa cea franceza. Ministrul de Interne, Jan Jambon, a precizat ca "am informat Comisia Europeana ca temporar ne vom abate de la Schengen". Concret, autoritatile belgiene restabilesc controalele frontaliere pentru a face fata afluxului de migranti care vor parasi Calais si deja intre 250 si 290 de politisti au fost desfasurati pe granite si au fost puse in practica de ieri controale sistematice. Dispozitivul va persista "cata vreme este necesar", scrieRomania Libera.

Joaca de-a baba oarba pe 3 judete, intre hotii de lemne si autoritati. Cum a ajuns un activist sa faca el treaba politiei. Defrisarile par un fenomen imposibil de oprit in Romania. Reprezentantii fundatiei ''Nostra Silva'' au dat miercuri publicitatii o inregistrare despre care sustin ca ar ilustra un transport ilegal de lemn. Plimbat prin trei judete si urmarit de Bogdan Tudor, unul dintre activistii fundatiei, transportul a fost intr-o prima faza identificat ca ilegal de operatorii de la 112, urmand ca ulterior sa fie ignorat. Incidentul filmat de un reprezentant al fundatiei Nostra Silva a inceput intr-o localitate din judetul Valcea. Bogdan Tudor a observat un TIR incarcat cu lemne. I s-a parut suspect si la ora 21:56 a facut primul apel la 112, pentru verificarea legalitatii transportului. Doua minute mai tarziu a venit si raspunsul operatorului, anunaStirileProtv.ro.

Magistratii explica de ce Antena 3 a facut, zile in sir, circ pentru nimic. Notificarea Fiscului transmisa Antenei 3 in data de 15 februarie - prin care li se punea in vedere reprezentantilor Intact Media sa paraseasca voluntar sediul in 5 zile - este un demers premergator evacuarii propriu-zise, care presupune un proces mai indelungat, potrivit Judecatoriei Sectorului 5. Instanta a respins o cerere prin care avocatii Intact Group incercau sa suspende efectele notificarii ANAF pana la solutionarea altui proces, in care televiziunea solicita statului despagubiri pentru investitiile facute in sediu. Judecatorul a considerat ca solicitarea este neintemeiata, deoarece avocatii Intact nu au probat urgenta demersului. "In primul rand, acest act (n.r. - notificarea) nu reprezinta un act de executare silita si, in al doilea rand, acesta este efectuat in contextul in care paratul (n.r. - Statul Roman) ar intelege ca pentru solutionarea litigiului privind dreptul de folosinta al reclamantei sa investeasca in viitor instantele judecatoresti cu cerere pentru pronuntarea unei hotarari judecatoresti de evacuare", au explicat magistratii, aratand ca este vorba despre o notificare de evacuare voluntara, informeazaEVZ.