Este vorba de chestorul Viorel Dosaru, fost sef al IPJ Prahova, avansat pe 12 februarie prin decizie a premierului in functia de subsecretar de stat in MAI. Vezi aici. Dupa cum se poate observa si in decizia publicata in Monitorul Oficial, chestorul Dosaru a fost propus premierului pentru numire de catre conducerea MAI. Un material Romania Curata.

Cu 3 zile inainte, DNA ceruse confirmarea redeschiderii dosarului penal

Ieri, 26 februarie, Inalta Curte a confirmat redeschiderea urmariri penale fata de chestorul Dosaru si fata de alti ofiteri de politie si procurori. Sunt vizati de DNA pentru constituirea unui grup infractional organizat, alaturi de baronul PSD de Prahova, Mircea Cosma (foto) si fiul acestuia, deputatul PSD Vladut Cosma. Chestorul Dosaru ar fi primit mita ca sa ii divulge interlopului Razvan Alexe, mana dreapta a baronului Cosma, informatii confidentiale din dosarele lui.

"Confirma redeschiderea urmaririi penale in dosarul nr.324/P/2013 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de Combatere a Coruptiei fata de numitii Mihaila Aurelian Constantin, Manea Gelu Cristian, Dinu Catalin Stefan, Zecheru Nicolae, Ispas Constantin, Cosma Vlad Alexandru, Dosaru Viorel, Matei Liviu, Botnaru Ionut, Saghel Mihail Emanuel, Petre Daniel, Cosma Mircea si Girbea Gheorghe, dispusa prin Ordonanta nr.36/C1/2016 din 9 februarie 2016 emisa de procurorul sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, pentru infractiunile de constituirea unui grup infractional organizat prev. de art.367 Cod penal, art.12 lit.b din Legea nr.78/2000, luare de mita prev. de art.289 Cod penal, dare de mita prev. de art.290 Cod penal si favorizarea faptuitorului prev. de art.269 Cod penal. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva", se arata in decizia ICCJ de ieri. Vezi aici.

Redeschiderea cazului a fost ceruta de procurorul sef adjunct al DNA Calin Nistor dupa ce, in aprilie 2014, dosarul fusese inchis de procurorul Lucian Papici, fostul sef al Sectiei I a DNA. Intre timp, in vara anului trecut, Papici a plecat din DNA dupa ce a fost acuzat de o fosta dansatoare ca a intretinut relatii sexuale cu ea. Vezi detalii aici.

Cine sunt personajele din grupul lui Dosaru si Cosma

In sesizarea SRI transmisa spre instrumentare procurorului Papici, mai multi oficiali din Politie, Finantele Publice, procurori si conducerea Consiliului Judetean Prahova sunt acuzati ca ar fi favorizat gruparea de presupusi evazionisti si interlopi formata din Razvan Alexe si Marcel Pavaleanu, fost consilier la Secretariatului general al Guvernului pe vremea premierului Ponta, arestati preventiv la un moment dat si judecati acum pentru evaziune fiscala de peste 35 de milioane de euro. Detalii aici.

"Existau date ca Razvan Alexe este un coordonator al mecanismului evazionist cercetat de procurorii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti si ca acesta a apelat la un cerc de persoane din anturajul sau, din mediile justitiei, administratiei publice locale, organelor de aplicare a legii si autoritatilor de control fiscal, pentru a obtine date cu privire la demersurile parchetului de a efectua anumite masuri procedurale impotriva sa, dar si a unor apropiati ai acestuia, in vederea contracararii acestora, respectiv a deturnarii actului de justitie in favoarea sa ori a membrilor cercului sau de interese.

In acest sens, palierele de actiuni identificate pana in prezent, din perspectiva favorizarii/protejarii/eliminarii posibilitatilor de tragere la raspundere a membrilor grupului, include decizionali din cadrul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, DIICOT - Serviciul teritorial Prahova, Inspectoratul de Politie Judetean Prahova, Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Ploiesti, Directiei generale Anticoruptie Ploiesti, Serviciului de Informatii si Protectie Interna Prahova si Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti", se arata in ordonanta de clasare a dosarului dispusa de fostul procuror DNA Lucian Papici.

Citeste continuarea pe Romania Curata