Kremlinul, Statul Islamic si Bashar al Assad fac afaceri banoase in comun, in timp ce se razboiesc. O companie din Rusia detinuta de un oligarh apropiat presedintelui rus Vladimir Putin si regimul lui Bashar al-Assad colaboreaza cu reteaua extremista sunnita Statul Islamic in exploatarea unui camp gazifer din Siria. Informatia a fost dezvaluita initial de revista Foreign Policy si confirmata ulterior de o ancheta a cotidianului Le Monde. Potrivit "Foreign Policy", compania rusa Stroitransgaz, condusa de Ghennadi Timcenko, un apropiat al liderului de la Kremlin, si un om de afaceri sirian ce intretine legaturi stranse cu presedintele sirian Bashar al-Assad colaboreaza cu Statul Islamic in exploatarea campului gazifer Tuweinan, situat la 75 de kilometri sud-vest de Rakka, asa-zisa capitala a "Califatului Islamic", citeaza Adevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Doi supravietuitori din Colectiv au stat de vorba cu BBC despre seara tragediei. Alex si Cristian sunt tratati in Newcastle. Alex Olteanu si Cristian Raducanu, doi dintre supravietuitorii tragediei din Colectiv, care au fost transportati pentru ingrijiri intr-un spital din Newcastle, Marea Britanie, au povestit pentru BBC cum au scapat din club in noaptea incendiului, potrivit stirileprotv.ro. "M-am uitat la tavan si am vazut cum, in cateva secunde, dintr-un colt a luat foc tot tavanul. Cea mai urata amintire pe care o am e ca a trebuit sa calc peste oameni ca sa pot iesi de acolo", spune Cristian Raducanu, intr-un interviu acordat BBC. "Oamenii care erau in spate se impingeau peste cei din fata si am cazut unii peste altii. M-au pus intr-un scaun cu rotile si de acolo nu mai tin minte nimic. Stiu ca m-am trezit dupa o luna si eram aici, in Anglia. Simt ca o parte din medici e ca familia mea acum. Ne ajuta mult, chiar si cu lucruri simple, sa mancam, sa ne spalam. Trebuie sa stie cat de mult apreciez ce au facut pentru mine", marturiseste Alex.

DW: De ce iubim femeile in politica. De ce facem asa si nu altfel? Pentru ca asa se face, pentru ca da bine. Romania, explica acum un veac Eugen Lovinescu, e purtata inainte de legea sincronizarii, al carei resort principal e imitatia. Presedinta PNL, Alina Gorghiu nu a uitat ca este femeie si i-a cerut lui Ludovic Orban sa propuna pe listele electorale "un minim de 50% femei". Dar de ce "un minim" de 50% si nu exact 50%? E vorba de paritatea sexelor sau de o rasturnare compensatorie a vechii dominatii masculine? Vasile Blaga vorbise in schimb de 30% femei, ceea ce, desi pare macho, nu e decat un fel mai sobru si mai realist de a pune problema. In realitate, Alina Gorghiu a admis ca glumeste, atata doar ca problema aceasta e tratata mereu in gluma. Rareori am auzit in Romania o dezbatere serioasa cu privire la cotele obligatorii de femei in politica, pentru ca aici modernizarea se face prin decret, scrie Deutsche Welle.

Vanghelie despre Ponta si Oprea: Intalnirile de taina aveau loc la Ministerul Apararii. Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a afirmat, vineri seara, la Romania TV, ca Victor Ponta "trebuia dat jos" din fruntea guvernului si a sustinut ca "intalnirile de taina" din perioada guvernarii fostului cabinet "aveau loc la sediul Ministerului Apararii". Vanghelie s-a aratat convins "in proportie de 99,99%" ca a fost trimis la inchisoare "de Gabriel Oprea si Victor Ponta", argumentand ca denuntul impotriva sa a fost depus la Parchetul General. "Si toate aceste lucruri se fac la niste intalniri de taina. La vremea respectiva se faceau la Ministerul Apararii (...), discutiile de taina, cand se stabileau anumite lucruri, pe mai multe teme, nu doar Marian Vanghelie. S-au stabilit si pentru unii care au deranjat la anumite licitatii pe care le facea Guvernul Romaniei la anumite ministere si i-au eliminat pe unii din retea doar pur si simplu ca-i deranjau", a aratat Vanghelie, citat de Agerpres.

Refugiati afgani din Germania, implicati intr-un nou atac sexual. In jur 30 de barbati, imigranti din Afganistan ajunsi in Germania, au urmarit trei adolescente intr-un centru comercial din Kiel. Martorii au chemat politia, insa afganii au devenit violenti si au ranit mai multi politisti, scrie tabloidul "Bild". Adolescentele cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani au observat ca un grup de barbati le urmarea si chiar filma cu telefoanele mobile. Cele trei fete se aflau in mallul Sophienhof din Kiel, oras din nordul Germaniei, si au incercat sa fuga. Imigrantii afgani au continuat insa sa le urmareasca. Mai multi martori au alertat politia, insa atunci cand ofiterii au ajuns, imigrantii au devenit violenti, scrie Bild, citat de Adevarul.

Directorul general al Romsilva are in 2016 un salariu de 17.000 de lei pe luna. "Pentru directorul general a fost prevazuta o remuneratie fixa bruta lunara in cuantum de 13.644 lei si o remuneratie bruta anuala 7 variabila in valoare de 3 remuneratii fixe brute lunare, (...) valoarea totala de 204,7 mii lei" se arata in nota de fundamentare a bugetului. Asadar, in medie, directorul Romsilva va primi un salariu lunar brut de circa 17.000 de lei pe luna. Cheltuileile cu salariile pentru toti directorii companiei au crescut cu 8,3% in acest an fata de cel precedent. De fapt, vor creste salariile si bonusurile acordate tuturor angajatilor regiei, potrivit Economica.net.

39 de ani de la cutremurul devastator din 1977. "Blocul Colonadelor s-a tasat ca un acordeon!" 4 martie 1977. O zi luminoasa si calda, dupa cum si-o aminteste domnul Romulus Rusan, avea sa se sfarseasca intr-o baie de sange amestecat cu moloz. La aproape 81 de ani, co-fondatorul Memorialului Sighet ramane unul dintre cei mai lucizi martori ai acelei tragedii care a zguduit Bucurestiul din temelii. Aveam un apartament la etajul sapte. Singur fiind, am sunat la Cluj, sa vorbesc cu sora mea. Eram pe o dormeza si, deodata, am simtit miscarea. Nu i-am spus sora- mii, era sperioasa ca mama. Abia in momentul in care s-a stins lumina, am inchis telefonul. M-am trantit pe pat, pentru ca incepuse sa se miste totul in jur, o miscare ca de ciur, asa. Stateam pe burta si ma tineam de pat. continuarea pe premium.evz.ro.