Razboi intre Ambulanta si SMURD. Raed Arafat, atacat cu criteriul eficientei. Serviciile Judetene de Ambulanta (SAJ) si SMURD-ul sunt la cutite dupa ce o serie de cifre au aratat ca desi au personal mai putin, masini mai prost dotate si un buget injumatatit fata de pompierii SMURD, cei care lucreaza pe ambulanta au rezolvat de trei ori mai multe cazuri in decursul unui an. Arafat respinge acuzatiile aduse, iar expertii si pacientii nu inteleg de ce aceste doua servicii nu reusesc sa se completeze. Conflictul mocnit din ultimii ani dintre serviciile judetene de ambulanta si SMURD s-a acutizat dupa ce in spatiul public au aparut urmatoarele cifre: 11.000 de angajati ai Ambulantei au rezolvat 3,7 milioane de interventii intr-un an, in timp ce 28.000 de pompieri au solutionat 900.000 de cazuri. Asta in conditiile in care bugetul alocat pompierilor este aproape dublu fata de cel alocat serviciilor de ambulanta din Romania, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

De ce plateste Romania mai multi bani pentru un refugiat? Sosirea migrantilor in Europa a starnit, pe de o parte, reactii de sprijin pentru cei ce au fost nevoiti sa-si paraseasca tara, iar pe de alta parte de respingere. S-a pus astfel problema ca cetatenii comunitari ar fi dezavantajati si ca acestia platesc taxe si impozite, in vreme de refugiatii primesc gratuit serviciile achitate de la buget. Statul roman a platit, in 2015, 540 de lei pe luna fiecarui refugiat si doar 234 de lei persoanelor cu handicap grav, potrivit datelor Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. "Ambele sume sunt platite de la bugetul Romaniei din impozitele platite de cetateni. Sigur, romanul este neindreptatit. Insa amandoi vor muri de foame cu banii astia. In plus, refugiatii au asigurata cazarea, iar persoanele cu handicap nu", a declarat, pentru Romania libera, consultantul fiscal Adrian Benta, anuntaRomania Libera.

Cautiune record pentru Justitia romana. Dan Adamescu, din topul celor mai bogati, in fruntea celor mai "taxati". Omul de afaceri, aflat pe locul 4 in topul celor mai bogati patroni media, cu o avere de 185 de milioane de euro, a fost pus, ieri, sub control judiciar si obligat la plata celei mai mari cautiuni din istoria Justitiei: 40 de milioane de lei Dan Adamescu a fost chemat, ieri, la DNA pentru ca procurorii sa ii aduca la cunostinta ca au demarat ancheta impotriva lui intr-un nou dosar, privind falimentul Astra Asigurari. Totodata, procurorii au luat impotriva omului de afaceri masura controlului judiciar pe cautiune, pe o perioada de 60 de zile. Acesta are la dispozitie 10 zile pentru a depune cautiunea de 40 de milioane de lei. Astfel , Dan Adamescu urca pe prima pozitie in top-ul celor mai "taxati" suspecti de catre sistemul judiciar, cautiunea pe care a fost obligat sa o plateasca fiind de 8 ori mai mare decat cea instituita pe numele Elenei Udrea, in dosarul in care este acuzata ca ar fi finantat campania PDL din 2012 cu banii omului de afaceri Bogdan Buzaianu, informeazaEVZ.

Armata de 31.000 de soldati pe care ar pregati-o Statul Islamic. Cum sunt "racolati" inca din pantecele mamei. Un nou raport realizat de un grup de cercetatori londonezi si promovat de Natiunile Unite arata ca peste 31.000 de femei sunt "insarcinate cu Statul Islamic", iar copiii rezultati vor fi instruiti de la cele mai fragede varste pentru a ajunge luptatori. ISIS isi bazeaza strategia de lupta pe copii deoarece acestia nu au discernamant, pot fi manipulati foarte usor si instruiti dupa bunul plac pentru a duce la bun sfarsit cele mai crude atacuri, se arata in raport, conforma celor de la The Independent. Tehnicile folosite de teroristi pentru a-i educa pe copii in spiritul terorii sunt revoltatoare. Baieteii sunt pusi sa joace fotbal cu capetele prizonierilor executati, in timp ce fetitele sunt tinute acasa si invatate cum sa isi slujeasca si sa aiba grija de barbatii lor. Copiii invata la scoala versete din Coran, practicarea artelor martiale si cum sa manuiasca pusti si alte arme de foc. Indoctrinarea nu se termina aici, atunci cand ajung acasa copiilor le sunt citite povesti despre martiri si li se predica ce este "bine" si ce este "rau", scrieStirileProtv.ro.

DW: Romania si Orientul Mijlociu. Presedintele Klaus Iohannis intreprinde in aceste zile o vizita in Israel. La inceputul lunii, ministrul de Externe Lazar Comanescu se afla la Teheran in tentativa de a relua vechile relatii comerciale. Romania se straduieste sa extraga cat mai multe avantaje din recenta deschidere a Occidentului fata de Iran, fara sa dauneze relatiei sale cu Israelul. Presedintele Klaus Iohannis aflat luni la Ierusalim a facut o declaratie cat se poate de asiguratoare: "Intelegem asigurarea securitatii Israelului ca un subiect axiomatic, pentru care nu exista compromisuri". Integral inDeutsche Welle.

Cum a murit spiritul regalist in Romania. In anul 1992, fiind proaspat student al Facultatii de Istorie "Nicolae Iorga" din Bucuresti, m-am dus acasa dupa primele doua luni de cursuri (mai bine zis de stat pe la terasele din Regie, Grozavesti, Cismigiu si prin barul de la Litere, locurile unde se consumau mare parte din energiile politice ale acelor vremuri) cu poza regelui Mihai. Le-am aratat-o parintilor si le-am spus ca acest om reprezinta sansa Romaniei la o viata democratica normala. A fost nebunie! Intr-o casa in care se striga "Iliescu apare, soarele rasare!", eu, un mucos care traia din banii parintilor, aveam curajul sa aduc in casa o poza cu fostul rege al Romaniei, un personaj mai detestat in opinia lor decat Nicolae Ceausescu. "A fugit cu aurului poporului. Un tren de aur a luat!", mi-au argumentat ei, ferm, ura fata de Mihai I. Intamplarea nu m-a dezarmat, iar credinta mea, precum si a multor colegi din facultate sau din caminele studentesti, a continuat sa se cimenteze, informeazaAdevarul.

Proiectul legii tutunului, o "chestiune de natura penala". Proiectul de lege care trebuie sa transpuna in Romania Directiva tutunului, aprobat in sedinta de Guvern din 24 februarie, a fost modificat inainte de a ajunge la Senat, documentul facut public initial fiind inlocuit cu un altul. Acest fapt poate fi de natura penala, au avertizat producatorii de tigari prezenti pe piata autohtona, care au sesizat deja Senatul si Secretariatul General al Guvernului. Concret, producatorii reclama faptul ca Ministerul Sanatatii devine reglementator unic al pietei tigaretelor, fiind exclusa obligativitatea consultarii cu alte institutii, care au competente in ceea ce priveste productia, comercializarea, si combaterea comertului ilegal (Ministerul Economiei, ANAF etc.). Potrivit unei Hotarari de Guvern care este deja in vigoare, acest lucru este apanajul Comitetului interministerial pentru tutun, care insa va ramane fara obiectul muncii daca proiectul de lege trece in forma in care a ajuns la Senat, scrieRomania Libera.