Cum s-a promis spaga in afacerea "Sterilizatoarelor": "60.000 ii impartiti cum vreti! Bun?" Un afacerist controversat a fost interceptat cand oferea mita unor cadre medicale: 60.000 de euro pentru a-l ajuta sa puna mana pe un contract de achizitie publica de 2,2 milioane de euro. Potrivit DNA, de toata afacerea ar fi avut stiinta un secretar de stat din Ministerul Sanatatii. Detalii inedite apar in dosarul fostului secretar de stat de la Ministerul Sanatatii, Alin Tucmeanu, trimis in judecata pentru complicitate la dare de mita. Fapt fara precedent, un angajat din sistemul medical a denuntat la DNA, la sfarsitul lunii septembrie 2015, ca afaceristul Cristinel Spiridon Vodislav, reprezentantul firmei Romepro Industries, ar fi oferit spaga suma de 60.000 de euro sefilor de la Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Ioan" din Bucuresti. Miza era un contract de achizitie de aparatura medicala - 6 sterilizatoare mari si 6 sterilizatoare mici - in valoare de peste 2,2 milioane de lei. Cel care l-ar fi ajutat pe afacerist in aceasta afacere ar fi fost secretarul de stat Tucmeanu. Imediat, denuntatorul a primit statutul de martor cu identitate protejata si numele de "Stefan Georgescu". Procurorii DNA au luat de la judecatori mandate de interceptare pentru cei doi, inclusiv pentru montarea de tehnica de supraveghere in biroul lui Tucmeanu si pe holurile Ministerului Sanatatii, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Dosarul "Case pentru greii MApN". Generalul Dobritoiu, "infundat" de Imparatu' Stefan. Fostul ministru al Apararii si ceilalti zece generali si colonei care au obtinut ilegal locuinte de serviciu s-au prezentat, ieri, in fata Completului de cinci magistrati condus de judecatoarea Livia Stanciu Corneliu Dobritoiu si cei zece inalti ofiteri au ajuns, ieri, la sediul Instantei Supreme la ora 9.00, cu o punctualitate cazona, insa au avut de asteptat strigarea cauzei pana dupa orele pranzului. In stramta sala a Sectiilor Unite, unde urma sa aiba loc "teatrul de operatiuni", era o caldura molesitoare, in care se amestecau parfumurile scumpe ale avocatelor cu damful neaos ramas in urma victoriilor bahice reputate cu o seara inainte de un oarecare inculpat dintr-un alt dosar, care pesemne isi facuse curaj inainte de a da ochii cu sefa Instantei Supreme. In aceste conditii, Corneliu Dobritoiu si ceilalti zece inculpati au asteptat pe holuri si afara, in curte, unde au palavragit cu avocatii si cu presa, si au fumat in conditii de legalitate, anuntaEVZ.

Mica revoluţie a scriitorilor. Contestatarii lui Manolescu şi-au pus propriul şef la Uniune. "E o prostie. O să-i excludem pe toţi". Conducerea Uniunii Scriitorilor (USR) este disputată de două grupuri din Uniune, unul care îl susţine pe Nicolae Manolescu, cel care deţine actuala funcţie de conducere a instituţiei, iar celălalt grup, reprezentat de scriitori care îl susţin pe Cristian Teodorescu drept noul lider al instituţiei. După ce în februarie i-a cerut lui Nicolae Manolescu să plece de la şefia Uniunii Scriitorilor, autointitulatul grup de reformă al forului s-a întrunit pe 19 martie şi l-a ales preşedinte pe Cristian Teodorescu. „Nu au nicio bază legală. Dacă vor să înfiinţeze o altă uniune, e dreptul lor, dar să se amestece în Uniunea asta fără nicio bază legală împotriva oricărui statut care prevede foarte clar cine convocă adunări generale, cine alege... E o prostie”, a reacţionat Nicolae Manolescu, precizând că îi va exclude din USR pe disidenţi, informeazaGandul.

Razboaiele electorale din marile orase. Partidele isi stabilesc, in aceasta perioada, candidatii pentru alegerile locale din 5 iunie, prima competitie electorala a anului 2016. La Iasi, PSD l-a aruncat in cursa pe primarul interimar Mihai Chirica, care a preluat postul dupa ce Gheorghe Nichita, primar intre 2003 si 2015, a fost suspendat din functie, fiind urmarit penal in doua dosare DNA. Liberalii l-au preferat pe seful aeroportului din localitate, Marius Bodea, intrat in cursa dupa o recomandare a consilierului prezidential Andrei Muraru. Candidatul PMP va fi deputatul Petru Movila, iar ALDE va miza pe Radu Botez, un om de afaceri apropiat de presedintele filialei, senatorul Varujan Vosganian. PNL l-a desemnat pentru Primaria Cluj-Napoca pe Emil Boc, actualul edil, care va candida pentru al patrulea mandat. Acesta a fost ales prima oara in 2004, apoi reales in iunie 2008, dar nu si-a dus mandatul pana la capat, deoarece a devenit prim-minis￯tru al Romaniei, scrieRomania Libera.

O "minune" inecata incet in fum. Cativa parlamentari s-au hotarat sa "indrepte" noua lege anti-fumat cu aceste modificari. Intrata de cateva zile in vigoare, legea anti-fumat ar putea fi modificata in bunul stil romanesc. Un grup de parlamentari vor sa depuna cateva amendamente care sa le faca viata mai usoara fumatorilor. Astfel, parlamentarii propun ca legea sa considere un spatiu inchis doar incaperile cu patru pereti si sa permita infiintarea unor cluburi exclusiv pentru fumatori. Marti, la Comisia Juridica a Senatului, va fi dezbatuta legea care trebuie sa transpuna directiva europeana a fumatului, iar parlamentarii vor sa profite de ocazie, anuntaStirileProtv.ro.

Revolutia tinerilor, prin ochii unui primar de provincie: "Toti astia sub 40 de ani sunt prosti de impung". Alexandru Stoica ar putea fi incadrat cu usurinta in categoria primarilor penali, dar e un personaj prea complex pentru o singura eticheta. El este primul primar din Romania care se lauda ca in orasul lui nu mai e nimic de facut - "Gata, am terminat!" -, desi Slobozia arata catastrofal. In centrul urbei se afla o groapa mai mare decat un teren de fotbal, pe care primaria incearca de cativa ani sa o transforme in parcare subterana. Stoica e suparat ca lumea nu-i intelege proiectele: "Cine sa inteleaga la Slobozia?". Tot el se mira ca oamenii il privesc ca pe un hot, dar e amestecat in anchete penale laolalta cu interlopii si are o condamnare in prima instanta pentru instigare la fals intelectual. Primaria pe care o conduce a eliberat autorizatie de constructie pentru o benzinarie care nu avea aviz anti-incendiu. Intrucat a semnat "ca primarul", fara sa se uite, Stoica se considera absolvit de orice vina. Pentru a exemplifica, semneaza cu ochii inchisi niste documente pe care i le aduce secretara in timpul interviului. Integral inAdevarul.