1,5 miliarde lei. La atat se ridica datoria care a bagat Complexul Energetic Hunedoara (CEH) in incapacitate de plata inca de la inceputul anului. Un raport de inspectie fiscala obtinut de RISE Project, confirmat si de administratorul judiciar al societatii de stat, avertizeaza ca termocentralele Mintia si Paroseni sunt la un pas de faliment din cauza importurilor de carbune. Altfel spus, CEH a vandut curent electric ieftin in timp ce cumpara carbune scump pentru materie prima, deci a mers in pierdere.

Complexul Energetic HunedoaraFoto: AGERPRES

Carbunele provine din Rusia, costa mult si e de proasta calitate. In perioada 2011-2013, CEH a importat peste 570.000 tone de carbune, arata raportul fiscal, iar o tona de carbune rusesc a costat 436 lei. In paralel, acelasi tip de carbune extras din Valea Jiului costa 232 de lei/tona, constata documentul intrat in posesia RISE.

Carbunele rusesc a ajuns in Romania pe doua trasee. Rusia, traderul international Vitol, portul Constanta - este unul dintre ele. Celalalt presupune un circuit de firme din Ungaria, controlate de un afacerist din Baia Mare. In cazul acesta, carbunele a venit din Rusia prin Ungaria si a fost transportat in Romania de companiile lui Gruia Stoica, miliardar condamnat intr-un dosar DNA legat tot de un contract de transport carbune.

Filiera maghiara

In intervalul 2011-2013, patru companii din Ungaria si una inregistrata in Germania au livrat 132.000 tone de carbune la poarta termocentralelor Mintia si Paroseni, parte a CEH.

In total, cele cinci firme (Psycholucia KFT, Energo RU KFT, Energer GMBH, GR Carbon KFT) au incasat 9,5 milioane euro. Toate contractele au fost negociate cu CEH, in numele acestor companii, de catre baimareanul Victor Daniel Benga.

Fost sportiv, jucator de rugby, Benga a ocupat pana in 2011 si postul de vicepresedinte al clubului de handbal din Baia Mare. Este asociat in afaceri colaterale cu Dan Corneliu Pascariu, actual presedinte al consiliului de supraveghere UniCreditBank si fost sef la Bancorex in anii '90.

Benga a initat intreaga operatiune de import prin intermediul companiei ofshore Hardington Worldwide LLC - o casuta postala inregistrata in Washington, Statele Unite. In 2011, acest offshore a trimis o adresa prin care oferea spre vanzare 20.000 tone de carbune energetic din rezerva de stat a Ungariei. Adresa a fost trimisa de la un numar de fax ce apartine companiei Royal FB Consulting, detinuta de acelasi Victor Daniel Benga. Pana la urma, CEH n-a mai incheiat contractul cu firma offshore din SUA, ci direct cu societatile din Ungaria si Germania, la care Benga a fost imputernicit sau actionar.