RISE Moldova publica primul set de documente obtinut din scurgerea globala #PanamaPapers, care arata legaturile offshore ale ex-premierului moldovean Ion Sturza cu miliardarul roman Dinu Patriciu, cu fiul fostului ambasador al Norvegiei in Rusia, dar si cu primul director al filialei Rompetrol la Moscova.

Ion SturzaFoto: Hotnews

Sturza si Rompetrol Group

Ion Sturza, ex-premier si politician moldovean s-a retras in 2002 din politica, devenind partenerul de afaceri al miliardarului roman Dinu Patriciu, decedat in 2014, la acea vreme director general al Rompetrol Group, o societate petroliera multinationala cu majoritatea activelor in Romania, Franta, dar si Ucraina, Georgia, Republica Moldova.

Sturza a facut o cariera de invidiat la Rompetrol, unde a activat din 2002 pana in 2009. In 2005, Grupul Rompetrol anunta deschiderea reprezentantei sale la Moscova, in subordinea lui Ion Sturza, care detinea functia de vicepresedinte de Dezvoltare Rompetrol pentru Rusia si Comunitatea Statelor Independente. Detalii, AICI

Director al reprezentantei Rompetrol din Moscova a fost numit Constantin Lutsenko, care lucrase anterior la o serie de companii importante din Rusia, printre care Gazprom si Novochimtrans, dar si alte companii din domeniul petrolier si petrochimic din Statele Unite ale Americii si Germania.

Afaceri moldo-romano-ruse din offshore

Sturza si Lutsenko nu erau doar subalternii lui Patriciu la Rompetrol. La doar cateva luni de la fondarea biroului Rompetrol la Moscova, in august 2005, cei trei devin parteneri de afaceri in offshore-ul Markside Holdings Limited, companie inregistrata in Insulele Virgine Britanice, paradis fiscal care nu ofera acces la informatiile din registrul companiilor.