Emanoil Savin, primarul orasului Busteni: "80% din functionari iau o mica spaguta ca sa traiasca si ei, nu sa se imbogateasca". Dupa 12 ani de petreceri, cumetrii si ceremonii la Primaria Busteni, Emanoil Savin tinteste mai sus. Vrea imunitate parlamentara, vrea sa faca legi care sa-i scoata pe primari din menghina DNA-ului, vrea sa fie ales in Parlament ca sa se puna in slujba "baietilor"cu care a facut afaceri, bani si caterinca. Serialul "Primarii nostri"continua cu un personaj de mare complexitate: Emanoil Savin, omul care de 12 ani administreaza statiunea prahoveana Busteni. Mare complexitate pentru ca Savin este prelucrator prin aschiere si doctor in economie, bisnitar de caciuli si pietre de bricheta in comunism, miliardar cu pretentii in topurile capitaliste. Bagator de cap in poze cu presedinti de tara sau vedete de televiziune, traseist, jucator de poker, epigramist, actor de o singura replica, vanator milos, "suflet-nepereche", "inger-soim" (pentru mai multe epitete de felul acesta, a se consulta cartea lui Ilie Dobre: "Emanoil Savin, performerul de sub crestele Caraimanului"), scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Carnagiul din Braila. Cum putea fi evitat! Cazul soferului care a ucis cinci oameni nevinovati arata cat de prost facute sunt legile tarii. Desi avea epilepsie si fusese tratat la spital, soferul criminal avea permis pentru ca n-avea cine anunta Politia Rutiera sa i-l ridice! Codul rutier si ordinul de ministru nr. 1162 din 2010 sunt cele doua acte normative care reglementeaza situatiile in care un sofer nu are voie la volan. Cazul de la Braila, insa, arata cat de prost sunt facute cele doua texte de lege. Sa va explicam. Carnagiul, care s-a soldat cu cinci oameni nevinovati omorati pe loc si trei copilasi ramasi orfani, a fost provocat de un barbat de 27 de ani, agent de paza, care nu trebuia sa aiba permis. In primul rand, ￯in septembrie 2015, tanarul s-a prezentat la spital in stare postconvulsiva, dar nu l-am gasit inscris in niciun sistem din ambulatoriu care sa ateste ca avea retete medicale pentru starea convulsiva￯, a declarat, pentruEVZ, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean Braila, dr. Alina Neacsu.

Statul-surpriza pe care Romania l-a ales pentru modernizarea fregatelor Regele Ferdinand si Regina Maria. Mai multe firme din Turcia si o companie romaneasca au semnat, luni, la Constanta, un protocol de colaborare pentru a participa ulterior la licitatia internationala ce va fi organizata pentru programul de modernizare a fregatelor Regele Ferdinand si Regina Maria, transmite corespondentul Mediafax. Alocarea proiectului va fi decisa in acest an, urmand ca procesul de modernizare sa dureze aproximativ trei ani si jumatate. Evenimentul a fost organizat de STM (Savunma Teknolojileri Muhendislik ve Ticaret A.S.), o prestigioasa companie de inginerie si tehnologie din Turcia, la ceremonie fiind prezenti demnitari si militari de ordin superior din Turcia si Romania si reprezentantii firmelor pretendente la modernizarea fregatelor, STM, Aselsan, Havelsan si CSR din Romania, informeazaGandul.

Raport: 1.300 de luptatori ISIS se afla in acest moment in Europa. Cati romani ar fi ajuns in taberele Statului Islamic. Pe teritoriul tarii noastre nu exista combatanti ai ISIS de origine romana. Romania poate insa deveni teritoriu de tranzit pentru adeptii acestei grupari care se intorc in Europa dupa ce au luptat in Siria sau Irak. Informatiile fac parte dintr-un amplu raport publicat recent de Centrul International Antitero de la Haga. Ar exista totusi unul sau mai multi romani care au ajuns in taberele ISIS din Siria, insa acestia nu ar fi facut drumul inapoi catre tara natala sau catre alte state din Europa. Pe de alta parte, organizatia ofera cifre ingrijoratoare in legatura cu numarul combatantilor ISIS care traiesc pe continent. Ar fi vorba de aproape 1.300 de europeni, pregatiti de gruparea Stat Islamic, care s-au intors intors in tarile natale. Majoritatea, in jur de 1.000, provin din doar patru tari: Belgia, Franta, Germania si Marea Britanie, scrieStirileProtv.ro.

PSD sacrifica proiecte europene si de infrastructura pentru a castiga localele. In mai multe consilii locale unde detine majoritatea, PSD a boicotat proiecte importante si adoptarea bugetului. Scopul este compromiterea primarilor care provin din partide de opozitie, acestia devenind, in ochii alegatorilor, direct responsabili pentru aceste esecuri. Decontul ar putea fi pierderea alegerilor locale de catre primarii in functie. PSD este decis sa castige alegerile locale cu orice pret. In judetul Dambovita, organizatia condusa de vicepresedintele PSD, Adrian Tutuianu, sacrifica atat proiectele locale si europene, cat si pe proprii membri ori consilieri doar pentru a opri realegerea unor primari de la PNL sau din alte partide. Ca urmare a acestei strategii, trei comune din judet: Gura Foii, Dragodana si Hulubesti, nu au buget aprobat pe 2016. In schimb, trei viceprimari PSD au fost exclusi din partid pentru ca au indraznit sa voteze pentru finalizarea unor proiecte locale, anuntaRomania Libera.

De ce tine Turcia sa construiasca cat mai multe moschei in lume? "Minaretele sunt baionetele noastre, moscheile - cazarmele, iar credinciosii - soldatii nostri". Aceasta declaratie, rostita ca primar al Istanbulului in fata unei multimi de simpatizanti, i-a adus lui Erdogan patru luni de puscarie, pentru instigare la islamism. Tot aceasta declaratie i-a adus faima si, din primar al Istanbulului, a devenit cel care conduce Turcia de peste 15 ani, ca prim-ministru si, de putin timp, ca presedinte. Am atras de cateva ori atentia aici despre proiectul constructiei acestei moschei, la dorinta Turciei, din banii sai, din dorinta personala a presedintelui sau de a vedea o Moschee la Bucuresti. Dispretul manifestat de catre Turcia la adresa Romaniei se poate observa din declaratiile celor doi presedinti la conferinta comuna de presa: dincolo de cuvinte, propunerea, o moschee la Bucuresti si o capela prin Istanbul, informeazaAdevarul.