Portretul-robot al elevului roman din viitor. Noul plan cadru pentru gimnaziu aduce o serie de noutati pentru sistemul de invatamant. Din 2017, accentul se va muta de pe manual, pe pedagogie Manualele vor acoperi 75% din numarul de ore, in timp ce restul de 25% va ramane la dispozitia profesorului. Deci, mai multa creativitate si libertate. In toamna vor fi elaborate si noile programe. Cine este astazi elev in clasa a IV-a, de anul viitor va intra in sistemul revolutionar anuntat, ieri, de ministrul Educatiei, Adrian Curaj. Latina si Istoria au fost salvate, iar Limba Romana va pierde o ora pe saptamana. Latina devine "Elemente de limba latina si de cultura romanica" (o ora pe saptamana), iar Istoria mai primeste inca o ora pe saptamana. Ce trebuie sa stie elevul roman la iesirea din gimnaziu? Acum se lucreaza la principiile care vor conduce la marea performanta ca "sa nu mai fie un elev plictisit, ci un elev care sa vina cu drag la scoala", dupa cum explica secretarul de stat Monica Cristina Anisie, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

"Miracolul georgian" sau cum sa administrezi o tara ca o afacere, fara politicieni. Se poate si in Romania? Georgia, o tara cu populatie de 4,3 milioane de locuitori, fosta republica sovietica, a devenit obiect de studiu pentru specialistii in politici publice datorita reformelor curajoase pe care le-a implementat. "Miracolul georgian" a adus tara in Indexul libertatii economice pe locul 23, dupa Japonia. In administratie, Georgia a implementat un sistem de management depolitizat, orientat spre client, specific afacerilor moderne. "Miracolul Georgian", astfel a fost numita de anumiti specialisti dezvoltarea economica din ultimii ani a Georgiei. In 2015, fosta republica sovietica s-a situat pe locul 23 din 186 de pozitii Index of Economic Freedom (Indexul libertatii economice). Specialistii care realizeaza studiul sustin ca prosperitatea economica depinde foarte mult de libertatea economica, pe care o definesc prin patru elemente: respectarea legii (garantarea proprietatii si un grad redus al coruptiei), interventie limitata a guvernului (fiscalitatea redusa, cheltuieli guvernamentale reduse), legislatie eficienta (libertatea afacerilor, a muncii, libertate monetara) si existenta pietei libere, anuntaAdevarul.

Datele care pun Romania pe primul loc al statisticii negre a UE. Motivele pentru care, la fiecare cinci ore, un bebelus isi pierde viata. In Romania, la fiecare cinci ore un copil mai mic de un an moare. In tara noastra isi pierd viata anual 1.600 de bebelusi, un numar enorm care ne situeaza pe primul loc intre statele Uniunii Europene in ceea ce priveste rata mortalitatii infantile, cu o rata de 8,8 decese la 1000 de nou-nascuti vii, potrivit celor mai recente statistici. Medicii specialisti in obstetrica si neonatologie au inceput sa devina o raritate, iar acolo unde ei exista sunt nevoiti sa lucreze pe bani putini, cu echipamente insuficiente, vechi de zeci de ani. Numarul de paturi din maternitatile romanesti este la aproximativ jumatate fata de necesarul real, iar conditiile pentru tratarea micutilor la terapie intensiva nici macar nu se apropie de nevoile minime pe care le are tara noastra. Toate acestea contureaza un tablou tragic in care multi dintre bebelusi sunt condamnati la moarte chiar inainte de a se naste, pentru ca sistemul nu le ofera sansa de a lupta pentru viata lor, informeazaGandul.

Solutie aberanta: Caile ferate, casate pentru a circula ca acum 70 de ani. Trenurile din Romania circula de doua ori mai incet azi, fata de perioada interbelica. Pentru remedierea problemei, Ministerul Transporturilor propune o solutie aberanta: casarea a 50% din linia de cale ferata pana in anul 2020. In 2016, deficitul in investitiile pe calea ferata este de un miliard de lei. Motivul pentru care nu s-au facut si nu se fac investitii in domeniul cailor ferate nu este lipsa banilor. Exista numeroase fonduri europene care ar putea fi accesate pe acest domeniu, dar este nevoie de specialisti care sa stie sa faca proiectele. Din pacate, asemenea persoane nu par sa existe in Ministerul Transporturilor, informeazaRomania Libera.

Povestile romanilor care au salvat imigranti din Mediterana. "Aveam sute de oameni la bord, izbucneau revolte". Nava Stefan cel Mare a Garzii de Coasta Constanta s-a intors cu bine din misiunea care a avut loc in Marea Mediterana. Iar povestile echipajului despre fenomenul migratiei sunt emotionante. Politistii de frontiera romani au salvat in cele trei luni aproape o mie de refugiati aflati in pericol de moarte. Printre ei s-au numarat si copii si femei insarcinate. Politistii de frontiera romani au patrulat zi si noapte la bordul navei Stefan cel Mare, in zona de sud a Siciliei. Aproape o mie de refugiati, aflati in barci supraaglomerate, au fost salvati de ai nostri. "Din aceasta zona plecau foarte multe ambarcatiuni gonflabile cu imigranti supraincarcate care riscau oricand sa se sparga si dupa circa 15 mile marine sunau in Malta sau Italia si cereau ajutor", explica comandantul, anuntaStirileProtv.ro.

Victor Ponta, material didactic pentru studentii la Drept. La Inalta Curte de Casatie si Justitie au inceput, ieri, audierile in dosarul "Turceni-Rovinari", in care sunt judecati fostul premier si Dan Sova, la dezbateri venind sa "caste gura" si viitori magistrati Tinerii aspiranti la titlul de avocat sau de magistrat au venit la Instanta Suprema pentru a "fura" meserie si pentru a vedea cu ochii lor cum se desfasoara un proces penal. La randul lor, Dan Sova si Victor Ponta s-au prezentat in instanta in cauza in care sunt judecati pentru banii "sifonati" de la cele doua complexuri energetice. Potrivit unei "cutume" a salilor de judecata - in general, stramte - primele locuri sunt ocupate de avocati, insa nu ele sunt neparat cele mai ravnite: la mare cautare sunt cele aflate la capetele bancilor imense, de lemn masiv, deoarece numai de acolo se poate parasi usor sala in caz ca suna telefonul, fara a iesi in pasi de balet din grija de a nu-i calca pe toti ceilalti pe bombeuri, informeazaEVZ.

Mostenitorii familiei Ceausescu. Nepotii misteriosi ai dictatorilor si ce a mai ramas de mostenit. Daca in urma cu cateva decenii visau sa intemeieze o dinastie care sa stapaneasca Romania, sotii Ceausescu mai au astazi doar trei mostenitori in viata - pe Valentin Ceausescu si pe cei doi copii ai sai. Valentin Ceausescu este fiul cel mare si singurul dintre cei trei copii ai lui Nicolae si Elena Ceausescu care mai traieste. Valentin Ceausescu a absolvit Facultatea de Fizica din Bucuresti, dupa care a studiat la prestigiosul Imperial College din Londra. In 1970 s-a intors in Romania si s-a angajat la Institutul de Fizica Atomica, unde a lucrat pana in 2013, cand a iesit la pensie. Valentin Ceausescu a fost ales membru supleant al Comitetului Central al PCR la Congresul al XIV-lea al PCR, din noiembrie 1989, insa nu a fost interesat niciodata de politica. Dupa Revolutie, Valentin a plecat din Bucuresti. La 25 decembrie 1989, chiar in ziua in care parintii sai au fost executati, a fost arestat si acuzat de subminarea economiei nationale. A fost apoi tinut in detentie la Domnesti pana in august 1990, scrieAdevarul.