Vile pline cu tortionari, comunisti
si cantareti
Foto: Adevarul

Potrivit publicatiei Adevarul, printre "chiriasii de lux" ai statului se numara si Elena Ceausescu! Nu este insa vorba despre sotia fostului dictator, ci despre cumnata sa. Mai exact, despre sotia lui Ilie, fratele fostului lider comunist Nicolae Ceausescu. Elena Ceausescu locuieste intr-un apartament situat pe str. Bruxelles din Bucuresti, aflat in administrarea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). Contractul Elenei Ceausescu este valabil pana in 2009 si a fost incheiat si prelungit in conditiile in care femeia nu este demnitar si nu avea, din punct de vedere legal, dreptul la o locuinta de protocol.

Fostul sef al Centrului de Informatii Externe (CIE), controversatul general de Securitate Niculae Plesita, este, de asemenea, "chirias de lux", locuind intr-un apartament de pe strada Edgar Quinet. Alti doi fosti comunisti de top chiriasi ai RAAPPS sunt Alexandru Stanescu (Aleea Alexandru) si stefan Andrei (Bd. Unirea), fosti ministri ai industriilor, respectiv externelor inainte de ’89.

Pe listele celor care se bucura de luxul locuintelor de la RAAPPS se afla si Gabriel Cotabita. Sta cu chirie intr-un apartament, in buricul targului, pe Magheru. Sustine ca este cel mai in masura sa beneficieze de o astfel de locuinta.

Conform unei hotarari a guvernului din martie 2007, tariful de baza al chiriei lunare pentru imobilele din administrarea RAAPPS a fost majorat la 0,84 RON/mp pentru suprafata locuibila, 0,34 RON/mp – antreul, bucataria, debaraua, baia, 0,19 RON/mp – terasa, boxa, spalatoria si 1,27 RON/ mp – piscina, sauna, crama, garajul. Asa se face ca un apartament de lux poate fi inchiriat de la RAAPPS, in prezent, chiar si cu 62 RON pe luna, mai scrie Adevarul.

Romania Libera ne dezvaluie ca, studiind listele cu imobile pe care RAAPPS le-a vandut deja, aflam cu surprindere ca Viorel Hrebenciuc, fost sef al SGG in timpul guvernarii PDSR, a semnat in perioada august-noiembrie 1996 in jur de 52 de ordine speciale prin care Ion Iliescu si multi apropiati ai sai si-au cumparat locuintele. Fostul presedinte a achizitionat locuinta din strada Molière cu doar 55 de milioane de lei. Viorel Hrebenciuc a semnat respectivele ordine speciale si pentru prietenii guvernarii pedeseriste conduse de Nicolae Vacaroiu. Acestia, in mare parte fosti demnitari comunisti, si-au putut cumpara din fondul RAAPPS locuinte de lux situate in cartiere precum Dorobanti si Primaverii din Bucuresti, la preturi derizorii, cuprinse intre 800$ si 15.000$.

Chiar daca parlamentarii liberali au votat cot la cot cu PSD-istii legea de vanzare a vilelor RAAPPS, PNL incearca o delimitare de acest scandal, informeaza Evenimentul Zilei. Liberalii sustin ca au votat legea in parlament la cererea sefului PSD. Mai multe voci din interiorul formatiunii liberale, care au refuzat insa sa-si decline identitatea, au sustinut ieri la unison ca deputatii PNL au votat in favoarea actului normativ ca urmare a unei solicitari in acest sens a liderului PSD, Mircea Geoana.

Potrivit surselor liberale, Geoana ar fi facut lobby pe langa Tariceanu si ar fi reabordat subiectul intr-o discutie privata cu Tariceanu acum cateva zile. Informatia nu a fost asumata oficial de niciun lider PNL. Liderii PSD prezenti la negocierile cu liberalii neaga ca s-ar fi discutat vreodata problema vilelor de la RAAPPS. La fel si Mircea Geoana, care a calificat afirmatiile liberalilor drept minciuni, mai precizeaza EvZ.