Popi in politica, chiar si impotriva Sinodului. Pacatele candidatilor in sutane care il lasa pe Dumnezeu pentru fotolii de consilieri si de primari.Mai multi preoti din tara au anuntat ca s-au decis sau ca intentioneaza sa candideze pentru un post de consilier local, judetean sau de primar, fie ca independenti, fie din partea unor partide. Si asta chiar daca isi vor pune in cap Sinodul. De altfel, Sinodul a anuntat recent ca interzice implicarea fetelor bisericesti in politica, permitand un singur lucru: preotii pot candida pentru un fotoliu in Consiliul Local sau Judetean, doar ca independenti si doar dupa ce au binecuvantarea superiorilor din Biserica.In tara, insa, lucrurile sunt departe de ce vor sefii BOR: unii preoti s-au autosuspendat deja si s-au inscris in diverse formatiuni politice, aruncandu-se in cursa electorala pentru alegerile locale din 5 iunie. Altii, implicati in scandaluri sonore, precum sex cu minore, nu se feresc nici ei de batalia electorala, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Dan Diaconescu, "in direct" cu procurorii DNA.Patronul OTV, Dan Diaconescu, a fost audiat, ieri, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in dosarul in care "Axinte" de la Vacanta Mare - Florin Petrescu, pe numele lui real ￯ este cercetat pentru trafic de influenta. Comediantul este acuzat ca ar fi primit 5.000 de euro de la un fost director al Spitalul clinic "Nicolae Malaxa" pentru ca la OTV sa nu mai apara materiale negative la adresa unitatii medicale. Patronul OTV a petrecut mai bine de doua ore in fata procurorilor DNA, timp in care a aflat ca acuzatiile la adresa lui s-au clasat, anchetatorii negasind probe ca banii au ajuns la el. In urma cu o saptamana, in acest dosar a fost audiat si Florin Petrescu: acesta a negat acuzatiile, spunand ca el doar a purtat o scurta discutie cu Dan Diaconescu pe subiectul Spitalului Malaxa. Dan Diaconescu ispaseste la Penitenciarul Rahova o pedeapsa de 5 ani de inchisoare pentru doua fapte de santaj. In 2009, patronul OTV a cerut 200.000 de la primarul din Zarand, Ion Mot, pentru a nu publica o ancheta in care era vizat edilul. Dan Diaconescu a procedat in acelasi mod si in 2005, cand i-a cerut 100.000 de euro omului de afaceri Petru Tardea, anuntaEVZ.

Metroul din Pantelimon - un vis prea indepartat. Trenul soseste in anul 2030.Dezvoltarea retelei de metrou din Bucuresti are loc cu viteza unui melc care merge inapoi. Dupa ce magistrala Drumul Taberei - Piata Universitatii aproape ca a fost abandonata, tronsonul de metrou dintre Piata Iancului si Pantelimon se va realiza abia in 2030. Desi este deja elaborat, Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti - Ilfov (PMUD) va fi indeplinit, treptat, pana in anul 2030. "roiectul de construire a metroului pana in cartierul Pantelimon este prevazut in PMUD. Conform estimarilor Metrorex, proiectul va fi inceput dupa anul 2022, iar punerea in functiune a acestui tronson este estimata dupa anul 2026", a precizat, ca raspuns la intrebarile Romaniei Libere, compania Metrorex. Tronsonul de metrou din cartierul Pantelimon va face parte din linia care va porni din cartierul Drumul Taberei si va ajunge in centrul Capitalei. Cele mai importante statii ar urma sa fie Eroilor, Universitate si Piata Iancului - acestea fiind si puncte de jonctiune cu actualele magistrale subterane, informeazaRomania Libera.

Reportaj la postul national suedez despre cersetorii tigani. Reactia romilor cand reporterul ii intreaba "Pot dormi cu voi?"Cersetorii romi din Suedia au devenit subiectul unui documentar, difuzat la postul national din aceasta tara. "Ne numim cersetori" este titlul reportajelor care prezinta povestile tiganilor, multi plecati din Romania. Suedezii au incercat sa afle cum traiesc si daca sunt solutii pentru ca ei sa nu mai cerseasca si sa se integreze in societate. Ca sa inteleaga mai bine viata pe care o duc tiganii in Suedia realizatoarea documentarului i-a insotit peste tot: la cersit, in caravanele lor, acasa in Romania, dar si in toalelete unde unii dorm peste noapte. Flori, o fata de 17 ani este printre putinii care cersetori care vorbesc engleza. S-a maritat, a renuntat la liceul de informatica unde invata si a plecat in Suedia sa cerseasca. Parintii nu mai vor sa auda de ea, scrieStirileProtv.ro.

Reprezentativitatea si alegerile intr-un singur tur.Subiectul alegerilor intr-un singur tur de scrutin va fi examinat, in cele din urma, de Curtea Constitutionala. PNL sustine ca inca nu e prea tarziu si ca data alegerilor ar putea fi modificata in consecinta. Ziaristul Liviu Avram a reusit sa duca subiectul alegerilor intr-un singur tur de scrutin la Curtea Constitutionala, dupa un procedeu patentat in Romania de Remus Cernea. Acesta provocase modificarea legii electorale care interzicea independentilor sa participe la alegerile legislative partiale. Metoda a fost ingenioasa: Remus Cernea si-a depus candidatura ca independent, desi legea nu-i permitea acest lucru, dupa care a contestat in instanta decizia prin care Biroul Electoral de Circumscriptie i-a respins dosarul. Odata ajuns in instanta, a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate si a obtinut castig de cauza. Prin deciza din 20 aprilie 2010, Curtea Constitutionala obliga Parlamentul sa revizuiasca legea electorala in asa fel, incat sa nu restranga niciunui cetatean dreptul de a fi ales, scrieDeutsche Welle.

Ce s-a ales de operatiunea "Curatenia in vami" din 2011. Vamesii de la Albita, singurii care nu au fost condamnati si au scapat de orice restrictii.Aproape 300 de politisti de frontiera si vamesi au fost ridicati de DNA in 2011, cand, rand pe rand, marile puncte de frontiera ale Romaniei au fost tinta descinderilor procurorilor anticoruptie. Dintre toti, vamesii si politistii de frontiera inculpati din Vama Albita sunt singurii care nu au primit inca sentinta nici macar la instanta de fond. Operatiunea "curatenia in vami" a demarat la inceputul lunii februarie 2011, cu descinderile la Vama Siret si apoi la vamile Naidas si Stamora Moravita. La sfarsitul aceleeasi luni, tavalugul DNA a ajuns in Vama Albita de unde 40 de politisti de frontiera au fost ridicati de anchetatori si dusi la audieri la Bucuresti. Spre deosebire de celelalte vami, la Albita s-a inregistrat o premiera, fiind ridicati exclusiv politisti de frontiera, niciun vames nefiind vizat. 32 dintre politistii audiati au primit mandate de arestare preventiva, insa ulterior, rand pe rand, toti au fost pusi in libertate. La finalul anchetei, DNA a dispus trimiterea in judecata a 47 de politisti de frontiera, printre acestia, afandu-se si Daniel Corban, fostul sef al Punctului de Trecere a Frontierei Albita, informeazaAdevarul.