Asociatiile de pacienti denunta musamalizarea scandalului dezinfectantilor. Bolnavii se tem sa se mai trateze in spitale. Scandalul dezinfectantilor a adus din nou in prim planul opiniei publice problema sigurantei din spitalele romanesti, desi autoritatile sanitare dau asigurari ca acestea sunt sigure. Asociatiile de pacienti din Romania cred insa ca se incearca musamalizarea neregulilor descoperite de anchetele jurnalistice si care sunt acum anchetate de procurori.In conditiile in care ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca "dintr-un numar total de 3.536 teste de sanitatie aplicate produselor biocide utilizate in unitatile sanitare, 4,25% au fost neconforme", asociatiile de pacienti anunta, la randul lor, demararea unor verificari proprii si avertizeaza cu noi procese administratorii spitalelor care au facut raportari false in privinta infectiilor nosocomiale, care au provocat imbolnavirea pacientilor pe perioada spitalizarii, relateaza Romania Libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Mossadul ancheteaza Black Cube, firma care ar fi spionat-o pe Kovesi. Serviciile de securitate israeliene au lansat o investigatie amanuntita a firmei israeliene Black Cube, "infuriate" de recentele activitati de spionaj asupra sefei DNA Laura Codruta Kovesi, scrie site-ul de analize strategice de securitate Intelligence Online, care citeaza surse din Tel-Aviv. Serviciile secrete israeliene au lansat o ancheta "detaliata" a activitatii companiei Black Cube dupa ce, in data de 3 aprilie, doi detectivi israelieni angajati ai firmei, Weiner Ron si Geclowicz David, au fost arestati preventiv, fiind acuzati de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) ca au spionat-o pe Laura Codruta Kovesi, scrie Adevarul.

Candidati la primarie cu condamnari sau dosare penale. Legea pare sa nu fie o piedica pentru unii dintre candidatii la primariile din Romania. Fie ei primari in functie sau aspiranti, unii au fost prinsi, cercetati, acuzati sau chiar condamnati pentru abuz in serviciu sau luare de mita. Chiar si asa, ei nu vad in aceste fapte un impediment in a ajunge in fotoliul de primar. Catalin Chereches este la al doilea mandat de primar al municipiului Baia Mare. Are trei dosare penale. Unul din 2013 pentru luare de mita si trafic de influenta, unul din 2015 pentru abuz in serviciu si complicitate la evaziune fiscala. Iar cel mai recent este pentru luare de mita, relateaza Digi24.

DW: Reprezentativitatea e un concept neclar. Curtea Constitutionala a respins contestatia depusa de candidatul-ziarist, Liviu Avram, privitoare la legea alegerilor locale. Primarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin. Decizia Curtii nu e deloc surprinzatoare, fapt care ar trebui sa ne bucure. Previzibilitatea si rationalitatea unor decizii institutionale sunt temeiul cel mai important al increderii. Desigur ca multi sperau sa se revina la doua tururi de scrutin, dar e de preferat sa avem decizii constitutionale bine intemeiate decat sa obtinem o lege mai buna prin mijloace indoielnice.Am aratat intr-un articol anterior ("Reprezentativitatea si alegerile intr-un singur tur") ca sesizarea lui Liviu Avram este ingenioasa, dar ca ea nu e insotita de argumente solide, afirma Deutsche Welle.

Scandalul dezinfectantilor diluati din spitale. Castigurile colosale la care ar ajunge HexiPharma si schema aplicata. Parchetul General a declansat o ancheta penala in cazul dezinfectantilor folositi de 300 de spitale in saloane. Anchetatorii fac cercetari pentru infractiunile de zadarnicire a combaterii bolilor si falsificare si substituire de alimente sau alteproduse.Vor sa afle daca diluarea substantelor a fost facuta corect si daca acestea si-au pastrat eficienta dupa ce au fost subtiate cu apa si de 10 ori. Intre timp, ancheta interna a Ministerului Sanatatii s-a incheiat, iar ministrul sustine ca e totul bine in spitalele noastre, informeaza Stirile ProTV.

Abuzul in serviciu, noua portita de salvare a acuzatilor de coruptie, la mana Curtii Constitutionale. Coruptii Romaniei stau cu sufletul la gura. Curtea Constitutionala decide joi daca abuzul in serviciu este constitutional sau nu. Exceptia a fost invocata de Alina Bica in dosarul ANRP. O eventuala admitere a exceptiei ar avea consecinte foarte grave: sute de inculpati, printre care nume grele, precum Elena Udrea, Gabriel Oprea sau Nicusor Constantinescu, ar scapa de acuzatiile de coruptie. O treime dintre cei cercetati de DNA ar putea scapa de dosare penale, daca judecatorii CCR decid astazi ca infractiunea de abuz in serviciu nu este constitutionala. Concret, Curtea va analiza exceptia ridicata de Alina Bica, fosta sefa DIICOT, care a reclamat ca infractiunea, care se pedepseste cu 15 ani de inchisoare, e definita prea vag in Codul Penal. Mai multe informatii pe Adevarul.

Ancheta ministerului Sanatatii a scos la iveala detalii HALUCINANTE. Niciuna din cele peste 3.000 de probe prelevate din spitale nu sunt din sticlele de dezinfectanti. Achimas Cadariu a chemat in ajutor procurorii. In total, din spitalele din Romania au fost prelevate 3.526 de probe. De pe ustensile, de pe mese, de pe alte obiecte, ba chiar si de pe mainile angajatilor din spitale. Niciunul insa nu e din sticlele de dezinfectanti! Nu este o noutate pentru nimeni ca, in Romania, infectiile nosocomiale sunt subiect tabu, de genul "stim de el, dar nu se intampla la noi". Teoretic, fiecare spital are obligatia, statuata prin Ordinul nr. 916/2006, sa raporteze lunar infectiile nosocomiale catre Directiile de Sanatate Publica. Tot teoretic, exista si o marja de 3-5% de infectii nosocomiale care sunt acceptate in intreaga Europa, nu doar la noi. DSP-urile, totodata, au obligatia sa transmita informatiile mai departe la Ministerul Sanatatii si Institutul de Sanatate Publica. Dar la nivel central nimeni nu stie sa-ti spuna cate sunt, iar la controlul urias cerut de ministrul Sanatatii, rezultatele au iesit - incredibil, dar adevarat - "ca la carte", scrie EVZ.

Ce trebuie sa fure primarii. Discutiile despre programele candidatilor la alegerile locale lipsesc. Ca inspiratie pentru ei, "Romania libera" prezinta masurile pe care le-au luat primari de pe patru continente pentru ca orasele pe care le administreaza sa devina cele mai cautate, masuri ce ar trebui "furate" si de candidatii romani la alegerile locale de anul acesta. Liberalii au reusit sa se hotarasca la un candidat pentru Primaria Capitalei abia din a patra incercare, dar nu e foarte clar programul cu care vine Catalin Predoiu in cursa pentru castigarea voturilor bucurestenilor. Candidatul PSD, Gabriela Firea, si-a anuntat atuul care o individualizeaza fata de alti concurenti politici: "O femeie face curat zilnic dupa mai multi barbati". Discutiile electorale vizeaza mai mult persoane si mai putin proiecte, scrie Romania Libera.