Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, acuza, intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, presiuni si intimidari asupra sistemului judiciar, in conditiile in care in Parlament "apar in permanenta amendamente noi, proiecte noi", de multe ori sustinute de persoane anchetate.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/AP

"Ii dau dreptate dnei ministru (Raluca Pruna, Justitie), sunt incercari repetate de a reduce competentele nu doar ale DNA, ci si ale altor parchete, chiar ale judecatorilor. Aceste incercari repetate de a modifica legislatia anticoruptie pot fi numite o forma de presiune asupra sistemului judiciar, de intimidare a sistemului judiciar. Sa vedem in ce masura vor reusi", a spus Kovesi.

Ea a aratat ca "de multe ori aceste initiative sunt sustinute de persoane implicate in proceduri judiciare sau apropiate lor". "E dificil sa gestionam aceste situatii, pentru ca in Parlament apar in permanenta amendamente noi, proiecte noi. Ne spunem punctul de vedere, dar nu avem putere de decizie", a aratat ea.

Intrebata daca se incearca intimidarea DNA, Laura Codruta Kovesi a raspuns: "Nu doar a DNA, a sistemului de justitie in general. Nu sunt atacati doar procurorii anticoruptie. Am vazut ca sunt multi judecatori care au in instrumentare dosare DNA sau care s-au pronuntat in dosare DNA si asupra carora s-au facut presiuni, atacuri, s-au incercat forme de intimidare, au fost reclamati la Inspectia Judiciara".

Ea a subliniat ca nu doar procurorii DNA sunt tinta acestor presiuni, ci "sistemul de justitie in integralitatea lui este si cred ca implicarea CSM trebuie sa fie mai ferma, mai clara si mai directa, pentru ca in ultima perioada atacurile s-au intetit".

Kovesi precizeaza insa ca DNA isi va face in continuare treaba: "Ne vom face treaba ca pana acum. Tocmai am primit un mesaj de la o prietena care mi-a zis o zicala: in dreapta am dusmani, in stanga am dusmani, in spate am dusmani, nu am ce face decat sa merg inainte. Mi s-a parut interesanta si actuala".

Sefa DNA a mai precizat ca institutia pe care o conduce lucreaza "pe avarie in privinta punerii in aplicare a masurilor de supraveghere tehnica".