Legea salarizarii baga zazanie intre cadrele medicale. Cine nu este de acord cu noua grila. Desi Sanatatea a fost singurul domeniu pentru care Ministerul Muncii a prezentat o grila de majorare a salariilor cu 17%, cadrele medicale, in special asistentele, sunt nemultumite. Medicii, in schimb, spun ca este un pas inainte si un semn pentru tineri sa ramana in tara. Potrivit grilei de salarizare, un medic primar va castiga un salariu brut de 5.105 lei lunar. Aceste salarii sunt platite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatatea (CNAS), anunta Evz.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

"Netransportabilul" Nicusor Constantinescu, la aniversarea Institutului de Marina din Constanta. Ridicat cu mare taraboi din spital pentru a fi adus la instanta unde este judecat pentru coruptie, Nicusor Constantinescu a acuzat cruzimea de care au dat dovada jandarmii. Cu toate acestea, in urma cu doar cateva zile, el s-a deplasat fara probleme la Universitatea Maritima, unde a sustinut un discurs. maginile il surprind pe Nicusor Constantinescu tinand un discurs, relaxat, in aula actualei Universitati Maritime, unde se aniversau 25 de ani de la demilitarizarea Institutului de Marina Civila din Constanta. "Foarte emotionant acest moment, sa ne regasim in aceasta aula dupa 25 de ani. Suntem cei care am infiintat aceasta universitate maritima prin momentul istoric 1990 cand am predat armele si echipamentul. Despre mine, ati vazut carjele, eu sunt in razboi tot timpul, nu am terminat inca razboaiele", a spus Nicusor Constantinescu, absolvent al Institutului de Marina Constanta, promotia 1991, citat de ziarul Adevarul.

Am vorbit cu regizoare din Romania ca sa aflu daca le-au discriminat barbatii. Zilele astea se duce o apriga dezbatere despre caracterul patriarhal si sexist al societatii romanesti. Declaratiile controversate facute de regizorul Cristi Puiu, referitoare la succesul si menirea femeilor regizor din Romania, au revoltat pe unii si au solidarizat pe altii. Ca sa iesim din zona empirica a problemei, ne-am intrebat pentru inceput cum stam, concret, cu reprezentarea de gen in cadrul manifestarilor artistice de la noi. Am profitat de faptul ca TIFF-ul incepe saptamana urmatoare si am numarat cate din filmele din selectia de scurtmetraje romanesti sunt facute de femei. Am fost placut surprinsi sa constatam ca 6 din 17 filme, prezentate in sectiunea Zilele filmului romanesc, sunt realizate de femei regizor. Asta in contrast cu un alt festivalul important de film care are loc in aceste zile, cel de la Cannes, care are statistici mai proaste la capitolul asta, scrie Vice.

De azi puteti scoate bani de pe card din magazine. De astazi, puteti scoate bani de pe card direct de la casele de marcat ale magazinelor. Dar numai teoretic. Practic, vanzatorii nu au auzit de lege si nu stiu ce sa faca. E drept insa, nu sunt multi nici clientii care stiu ca pot retrage bani de pe card direct din magazine.Cei ramasi fara bani cash in portofel nu ar mai trebui sa-si faca probleme si sa caute un bancomat. Se pot duce la orice magazin care are POS si pot cere vanzatorului numerar, dar nu mai mult de 200 de lei. Insa legea intrata astazi in vigoare nu a ajuns si in magazinele din tara, anunta Digi 24.

Europa de Est: In tarile medicamentelor "ieftine". "Daca ma imbolnavesc din nou de cancer, numai Dumnezeu ma mai poate ajuta", afirma Daria Dimitrova. Ea nu spune asta fiindca este foarte credincioasa ci din pura disperare. Isi aminteste cu mare durere de lupta ei pentru supravietuire, pe care a purtat-o in urma cu cinci ani. De fapt, spune bulgaroaica in varsta de 54 de ani, as vrea sa uit totul. Sa-mi sterg din amintire toate acele orori. Pana la urma, arhitecta a avut totusi noroc. Ea a fost capabila sa-si plateasca terapia, in valoare de 2400 de leva (1200 de euro) din propriul buzunar. Medicamentele pentru chimioterapie si anumite consultatii nu au fost platite de asigurarea de sanatate. Astazi ea nu ar mai fi capabila de un asemenea efort financiar. Criza i-a diminuat si ei veniturile, scrie Deutsche Welle.

Satul Nou din Bucuresti. Acestia sunt oamenii lui Dimitrie Gusti, cei care au venit la deschiderea Satului Nou din Bucuresti. Nu au disparut de tot traditiile, nu s-au topit inca sufletele, nici sperantele, in lumea ulitelor si a brazdelor. Asta e vestea cea mai buna, in 2016. Muzeul deschis cu 80 de ani in urma de renumitul sociolog nu e doar o insula... Vad un grup de femei. Bucovinence, dupa ce fac cunostinta cu ele si imi spun povestea lor. Au venit tocmai de unde se agata harta-n cui, din comuna Bilca, judetul Suceava. Portul popular specific acelei zone iti ia ochii prin splendoarea lui. Un grup folcloric denumit "Polobocul". Au venit femeile acestea sa sfinteasca prin dans cel mai nou proiect al Muzeului Satului din Capitala, Satul Nou, relateaza Romania Libera.