De la inceputul anului viitor, medicii vor putea prescrie medicamente scumpe direct pe retete, fara ca pacientii sa mai aiba dreptul de a alege variante mai ieftine, chiar daca acestea se gasesc in farmacii. Diferenta dintre pretul decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), care corespunde variantei mai ieftine, si costul medicamentului recomandat de doctor urmeaza sa fie astfel suportata direct din buzunarul bolnavului. Prevederile se afla in proiectul Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, proiect ce urmeaza a fi aprobat prin hotarire de guvern in preajma Craciunului. Impactul acestei schimbari poate fi unul dublu: pe de-o parte, bolnavii se pot trezi ca platesc medicamente mai scumpe, iar pe de alta, eventualele „comisioane“ pentru vinzarile anumitor produse ar putea trece de la farmacisti la medicii care le prescriu.

Deocamdata, pentru a primi un medicament compensat, un pacient se duce la o farmacie cu o reteta eliberata de medic, pe care este trecuta denumirea comuna internationala a medicamentului respectiv (D.C.I), mai precis substanta activa. Spre exemplu, daca ii prescrie un antibiotic, medicul scrie acum pe reteta doar ciprofloxacinum, care este D.C.I. In farmacie, pacientul alege dintre mai multe medicamente cu aceeasi D.C.I, dar diferite ca pret si ca producator: Ciprinol (Krka), Cifran (Rambaxy), Ciprobay (Bayer), Ciprofloxacina (Sicomed). Prin contractul pentru anul 2008, alegerea se face direct in cabinetul medicului, care va prescrie medicamentul (de exemplu, Ciprinol), si nu D.C.I. Farmacistului i se va interzice astfel sa vinda un produs al altei companii decit cea indicata de medic.

„Masura are un impact negativ major asupra pacientilor care vor fi nevoiti sa plateasca o contributie personala foarte mare, deoarece fondul de asigurari va deconta aceeasi suma ca si pina acum, insa pretul medicamentelor prescrise va fi mai mare“, afirma Colegiul Farmacistilor si Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania intr-un comunicat remis redactiei Cotidianul. De altfel, farmacistii mai sustin ca aceasta prevedere este „contrara politicii existente la nivel european, de incurajare a substitutiei generice (n.r. - metoda prin care medicul indica doar D.C.I. a medicamentului), masura implementata de majoritatea tarilor in vederea reducerii costurilor sistemului de asigurari de sanatate“.

Tot impotriva este si Asociatia Producatorilor de Medicamente din Romania, care sugereaza si cum se vor misca „comisioanele“ pe piata, de la farmacisti la medici: „Producatorii autohtoni nu isi permit sa-si promoveze produsele in cabinetele medicilor la fel de bine si de agresiv cum o fac companiile straine. Marcile noastre sint mai putin cunoscute, chiar daca sint mai ieftine“, spune Petre Panculescu, presedintele APMR.

Pe de alta parte, medicii cred ca prescrierea medicamentelor in functie de denumirea comerciala este o decizie inteleapta si ii acuza pe farmacisti ca tin cu dintii de privilegiul de a recomanda compania de la care sa fie cumparate medicamentele. „A fost o hotarire a Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania. Actul medical se consuma la medic, unde pacientul are tot timpul sa se informeze despre cit costa medicamentul, dar la farmacie, cind sta la coada, el nu mai are timp. Acolo isi ia orice ii da farmacistul doar ca sa nu plece cu mina goala“, spune Constantin Cirstea, vicepresedintele CMR pentru relatia cu CNAS. Intrebat despre posibilitatea ca unii medici sa favorizeze produsele anumitor companii de medicamente, el precizeaza: „Si la farmacii nu se poate face asta? Daca ajunge cu reteta la farmacie si vede ca produsul este unul mai scump, se poate intoarce la medic sa-i dea cu reteta-n cap si sa-i spuna: «Ti-am zis sa-mi dai unul mai ieftin!»“.

Cotidianul