Noi inregistrari video, care l-ar putea dezincrimina pe Mircea Basescu. Procesul in care Mircea Basescu a fost condamnat, in prima instanta, la patru ani de inchisoare cu executare, pentru trafic de influenta, in dosarul Bercea Mondial scoate la iveala probe care, cel putin aparent, au ramas ascunse in tonele de documente aflate la instanta din Constanta Evenimentul zilei a intrat in posesia unor inregistrari cerute si obtinute de la DNA Craiova chiar de avocatii lui Marian Capatana, celalalt inculpat condamnat la trei ani de inchisoare pentru complicitate la trafic de influenta. Ciudat este ca, odata ajunse la Constanta, probele au fost "puse sub pres" de solicitant, pe motiv ca sunt neinteligibile. Ignorarea acestor intregistrari de catre avocatii lui Marian Capatana i-a ridicat suspiciuni lui Mircea Basescu. Sunt si probe audio, si video. Intr-o convorbire telefonica purtata de un avocat cu Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, aflat in inchisoare, se aude cum acesta spune: "Ce interes avem noi cu Mircea Basescu? Doamne fereste! Scoatetima de aici!". Integral inEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum se descurca acum investitorul care a demascat la DNA caracatita PSD din Constanta: "In Romania, coruptia este generata chiar de institutiile statului". Marian Turbatu este investitorul care a avut curajul sa-l denunte pe Nicusor Constantinescu la DNA, probele furnizate si consecventa sa determinand anchetatorii sa il salte pe acesta prin celebrul desant organizat in parcarea Consiliului Judetean Constanta, in ianuarie 2014. "E numai din cauza lui Turbatu, care a facut plangeri peste plangeri", a strigat Constantinescu pe drumul scurt dintre DNA Bucuresti si dubita care-l ducea in arest. Turbatu, al carui nume s-a transformat in renume printre functionarii carora le da de furca, a crezut sincer, ca majoritatea opiniei publice, ca sistemul corupt pe care l-a denuntat are zilele pe terminate. Dar atata vreme cat in institutii sunt marionete care inca reactioneaza la comenzile tartorilor aflati sau nu dupa gratii, oamenii care cer doar respectarea legii au de luptat in continuare, pana cand cei care nu mai suporta structura viciata de la toate nivelurile vor fi mai multi decat cei care o sustin, anuntaAdevarul.

Podiumul fraudelor cu fonduri europene - Bulgaria, Romania si Ungaria. Fraudele cu fonduri europene s-au ridicat, anul trecut, la aproape 900 de milioane de euro, potrivit raportului anual publicat, astazi, de Oficiul European de Lupta Anti-Frauda, OLAF, citat de Reuters. Cele mai multe dintre cele 1400 de cazuri documentate de OLAF s-au inregistrat in Bulgaria si Ungaria. In raportul anual publicat marti, Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a concluzionat ca aproape 900 de milioane de euro au fost cel mai probabil platite unor solicitanti necinstiti de fonduri europene, in 2015, o usoara scadere de la 901 milioane in anul precedent. Aceasta suma reprezinta circa 0,6 la suta dintr-un buget destinat celtuielilor si subventiilor pentru agricultori si regiunile sarace, informeazaGandul.

Un document oficial confirma: o lege a blocat ieftinirea medicamentelor si cu 60%. Un numar impresionant de medicamente au fost vandute in ultimii ani la preturi mari mai mari decit impunea legea, confirma o analiza a Consiliului Concurentei. Desi existau pana la 25 de furnizori pentru un anumit tip de produs, jumatate sau chiar mai mult din piata ajungea sa fie controlata de un singur jucator. Romania libera a scris si a probat cu documente, in excluisvitate, la inceputul anului 2015 ca un roman plateste mai mult pentru aceleasi medicamente decat un german, un belgian sau un bulgar pentru ca majoritatea firmele producatoare de medicamente nu respecta legislatia autohtona. In acelasi timp, statul roman inchide ochii, privilegiind firmele si lovind in pacienti. Asta desi Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modului de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman impunea ca in Romania medicamentele sa fie vandute la un pret mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret din oricare dintre urmatoarele state: Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia, Germania. Dupa intrarea in vigoare a legii, producatorii nu au ieftinit medicamentele, unele foarte scumpe, necesare pentru tratarea unor boli grave. Complicitatea Ministerului Sanatatii este evidenta, deoarece nu a luat nicio masura pentru a impune respectarea Ordinului 75/2009, scrieRomania Libera.

Liber la angajare in Elvetia pentru romani si bulgari. Ce se intampla cu cotele impuse de guvernul federal. Romanii si bulgari au acces liber pe piata muncii din Elvetia, incepand de miercuri, cand a expirat sistemul de cote impus in anul 2009, in baza unui acord semnat intre "Tara Cantoanelor" si Uniunea Europeana, scrie News.ro. Guvernul elvetian a anuntat in luna aprilie ridicarea restrictiilor. Acestea au fost adoptate in 2009, in baza Acordului privind libera circulatie a persoanelor incheiat de UE si Elvetia, care prevedea ca tara alpina poate mentine cotele de imigranti timp de sapte ani. Protocolul prevedea o liberalizare treptata, in trei etape, a conditiilor de acces la piata muncii pentru romani si bulgari. In ultima etapa, Elvetia putea mentine restrictiile doar in cazul in care exista o perturbare grava a pietei fortei de munca, anuntaEVZ.

DW: Abrevierea democratiei. Doar facerea de dreptate, confiscatul de averi oneros adunate de oligarhi si implinirea unui dor se mai eternizeaza uneori in Romania. In rest traim intr-o lume a vitezei. A scurtaturilor. Si abrevierilor. Nici democratia n-a scapat. In Romania se scurteaza din cauza greutatilor vietii nu doar rastimpul alocat faptelor bune. Se amputeaza si se prescurteaza orice, asa cum e firesc intr-o existenta tot mai grabita, care nu mai are timp si rabdare. Se topesc cuvinte in ritm galopant. Se reteaza fara mila nume, notiuni si concepte. Apar astfel UE, NATO, ONU, PSD. Pentru romani conteaza cu precadere PSD. Dela PCR/FSN/PSR incoace e partidul care "e in toate, in cele ce sunt" si-n Firea "care maine va rade la soare" ca nou primar general al capitalei. Sa mai existe oare oameni care sa mai creada ca Gabriela Firea de la PSD va rata functia de primar general al Bucurestilor? Sa fim seriosi. De aceasta data establishmentul politic romanesc a avut mare grija sa ia din timp, meticulos, masuri, ca nu care cumva sa mai aiba vreo surpriza la alegerile locale. De pilda una in genul celei care a impiedicat alegerea lui Victor Ponta ca presedinte, ori a fortat dupa Colectiv, prin vointa oamenilor iesiti in strada furiosi pe coruptia care ucide, investirea unui guvern condus de foarte competentul Dacian Ciolos, informeazaDeutsche Welle.

Dezmat la Aeroportul Iasi! Haine de fite si concedii la mare cu banii din casierie. Deconturile au fost inregistrate in contabilitatea institutiei, la sefia careia se afla omul de incredere al lui Relu Fenechiu Din bugetul Aeroportului International Iasi, institutie care functioneaza ca o regie subordonata Consiliului Judetean (CJ) Iasi, s-au platit mii de euro pentru haine, pantofi si sedinte de infrumusetare. Aceste deconturi au fost inregistrate in contabilitatea aeroportului incepand cu anul 2012, moment in care la conducerea institutiei a fost numit, de USL, Marius Bodea, omul de incredere al fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, inchis in prezent in Penitenciarul Vaslui, si al lui Cristian Adomnitei, presedintele CJ Iasi, suspendat din functie si trimis in judecata de DNA pentru fapte de coruptie. Daca pentru multi dintre bugetarii romani Steilman, Ecco, Musette, Zara sunt branduri inaccesibile, la Iasi aceste marci de haine, incaltaminte si accesorii sunt achizitionate din banii publici ai aeroportului. Ba, mai mult, dupa cum arata deconturile inregistrate in contabilitatea institutiei, sunt subventionate prin aceeasi metoda pana si sedintele la coafor, ori la saloane de infrumusetare, scrieEVZ.