Un barbat din comuna bistriteana Branistea a fost internat vineri la Sectia "Infectioase" din cadrul Spitalului Judetean Bistrita cu suspiciunea de antrax.

Barbatul, macelar in Branistea, ajuns pe patul de spital dupa ce a jupuit o vaca bolnava. Alte sapte persoane care au intrat in contact cu animalul bolnav, printre care doi medici veterinari, sunt supravegheate de medici. Animalul provenea dintr-o gospodarie si a fost sacrificat imediat dupa ce a dat primele semne de boala. Dupa ce au sacrificat animalul, proprietarii au incercat sa vanda carnea abatorului din Bistrita. In cele din urma nu au reusit acest lucru, deoarece veterinarii fusesera avizati de intentia lor si i-au asteptat la abator sa le confiste carnea.

Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, Joo Martin, macelar de profesie, a fost internat cu leziuni pe maini, aparute la sapte zile dupa ce a sacrificat animalul infectat. Celelalte sapte persoane care au mai intrat in contact cu animalul, printre care si cei doi medici veterinari, nu au deocamdata nici un simptom care sa indice prezenta bolii.

Seful DSVSA, Ioan Bogolin, a declarat ieri ca s-a desfasurat o ancheta epidemiologica si s-au luat toate masurile necesare pentru a preintampina propagarea bolii. "Nu am mai avut antrax in judet de circa noua ani, iar sezonul este nespecific acestei boli. Singura explicatie pentru imbolnavire este ca animalul a consumat furaje care contineau spori de antrax aparuti in urma inundatiilor", a spus Bogoli. Antraxul este contagios si se manifestata prin abcese pulmonare, gastrointestinale si cutanate. Popular se mai numeste "buba neagra".

Romania libera