Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, afirma, intr-un interviu acordat pentru Republica.ro, ca pachetul legislativ care va taia majoritatea hartiilor inutile semnalate de cetateni pe maisimplu.gov.ro este in circuit de avizare si ar putea intra in aceasta luna pe ordinea de zi a Guvernului. Cristian Ghinea ofera si un exemplu concret: se va elimina celebra "copie legalizata".

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor EuropeneFoto: Hotnews

Ministrul a povestit ca a pierdut cateva luni in "discutii exasperante cu sefi de institutii" care nu stiau ca mamele trebuie sa depuna mai multe dosare pentru indemnizatie, desi conduceau acele institutii.

"Singura abordare pe care o recomand eu este sa facem de sus in jos, cu forta si intr-un fel de Blitz Krieg. Printr-un pachet legislativ care sa taie majoritatea hartiilor semnalate de cetateni pe maisimplu.gov.ro", afirma el.

Problema este insa ca "daca vrei sa desfiintezi o hartie care nu are o baza legala, nu stii cum sa o desfiintezi".

"Si atunci, acest pachet are o ordonanta de urgenta, are un HG care modifica alte HG-uri, de pilda, desfiinteaza copia legalizata. Si mai are un memorandum prin care Guvernul cere institutiilor subordonate si, atentie, nu vorbim de primarii, vorbim doar de administratia centrala, sa faca anumite lucruri. Sa desfiinteze copia legalizata, sa isi uneasca bazele de date, le dam niste termene", explica Ghinea.

El a precizat ca pachetul legislativ este pe circuitul de avizari si spera sa intre in sedinta de Guvern in aceasta luna.

"Premierul Ciolos le-a amintit din nou agentiilor ca exista acest pachet, le-a cerut sa dea avize si le-a spus: Chiar daca nu sunteti de acord cu ele, vreau sa vad acest pachet legislativ pe masa Guvernului. Avizul poate sa fie si negativ", a explicat Cristian Ghinea.

"Cred ca face parte din mandatul generatie noastre sa slabim controlul aberant al statului. Debirocratizarea trebuie sa fie un proces permanent, pentru ca birocratizarea in sine nu a fost gandita de cineva, daca vreti o metafora este cea a buruienilor. Daca statul nu este controlat de cetateni, statul se extinde ca balariile intr-un lan. Asta este tendinta lui si tendinta oricarui omulet din sistem este sa se acopere cu o noua hartie, de sef, de Curtea de Conturi", arata ministrul, in interviul acordat pentru Republica.ro.

Pe de alta parte, Cristian Ghinea a declarat ca nu se vor mai acorda fonduri europene pentru informatizare decat daca institutiile solicitante vor demonstra interconectarea bazelor de date.

"De acum colo, banii europeni vor merge doar la cei care demonstreaza ca unesc insulele", a mai spus ministrul Fondurilor Europene.