Reportaj de la Paris: Politistii francezi vorbesc despre lupta cu tiganii din Romania si ii imita pe cei prinsi la furat. Didier si Sebastian, doi politisti din Capitala Frantei, se intersecteaza atat de des cu romii din tara prinsi la furat sau la cersit, incat amandoi au inceput sa vorbeasca limba romana. Cu ocazia Euro 2016, le-am reamintit francezilor ca, pe langa cersetorii si hotii care au impanzit Parisul, mai avem si o nationala decenta, dar si mii de suporteri magnifici si civilizati. Din pacate insa, problema tiganilor ramane si, de fapt, ia amploare de la un an la altul. Am vizitat Parisul, pentru prima data, in 2006. Acum, la o vizita mai amanuntita, cu ocazia Campionatului European, pot sa spun ca, intre timp, numarul cersetorilor s-a triplat. Nici macar in orase, precum Cairo sau Rio de Janeiro, in care saracia face ravagii, n-am intalnit un numar atat de mare de cersetori, scrie Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Noul presedinte CNATDCU, Viorel Barbu: Vom avea un verdict in cazul tezelor de doctorat ale lui Victor Ponta si Gabriel Oprea in luna august. La numai o zi de la numirea sa in functia de presedintele al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), academicianul Viorel Barbu a explicat in exclusivitate pentru Romana libera cum vor fi analizate si cand vom avea un verdict in cazul tezelor de doctorat asupra carora exista suspiciuni ca ar fi fost obtinute prin frauda academica. Ministerul Educatiei a cerut CNATDCU, in urma cu o luna, sa se pronunte in regim de urgenta asupra suspiciunilor de plagiat existente in cazul lucrarilor lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Ontanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu,Mihai Stanisoara, Dumitru Parvu si Petre Toba.

Despre homosexualitate dupa Orlando. Homosexualul pare sa fie, in acest ceas tarziu al epocii crestine, tapul ispasitor al unei lumi care nu mai respecta de multa vreme canoanele vietii intime prescrise de biserica. Un comentator politic din Romania remarca cu perspicacitate ca atat presedintele Klaus Iohannis cat si premierul Dacian Ciolos au transmis condoleante pentru victimele masacrului de la Orlando fara sa faca nici cea mai mica trimitere la conditia acestora de homosexuali. Ambii demnitari au trecut sub tacere identitatea victimelor. De ce ? Nu e greu sa ne imaginam, dar aceasta atitudine evaziva nu ne ajuta sa intelegem ce s-a intamplat. Faptul ca atacul a fost indreptat impotriva unor homosexuali si nu oricum, ci luati in grup, intr-un loc considerat simbolic tine de chiar natura razboiului la care asistam, scrie Deutsche Welle.

Cum e afectata imaginea Casei Regale de asocierea cu PSD si care e miza acestei amicitii neobisnuite. Regalistii au primit cu multa indignare intalnirea dintre Principesa Margareta si presedintele PSD Liviu Dragnea, politician condamnat penal, considerand-o drept un gest de abdicare a Custodelui Coroanei de la ideea de monarhie. Niciun interes personal al familiei regale nu justifica asocierea Principesei Mostenitoare cu un condamnat penal, arata specialistii. Presedintele PSD Liviu Dragnea si Principesa Margareta au avut, ieri, o discutie, la Palatul Elisabeta, in urma careia Dragnea a spus ca va pleda pentru ca statutul Casei Regale sa fie mult mai bine reglementat, relateaza Adevarul.

Cum a ajuns Romania de la „flotila NATO in Marea Neagra” la „o prostie”. Cu trei saptamani inainte de summitul NATO de la Varsovia, Romania se balbaie in privinta singurului proiect militar regional initiat public chiar de Bucuresti, la inceputul anului 2016: o grupare navala comuna la Marea Neagra, centrata in jurul celor trei state NATO riverane, Romania, Bulgaria si Turcia. Oficial, Guvernul Romaniei a numit-o „flotila”. Era declarat obiectiv strategic si avea numele de cod K-22. Partenerii strategici americani au sustinut aceasta initiativa regionala menita sa descurajeze eventualele agresiuni ale puternicei flote ruse de la Sevastopol. Presa si analistii i-au zis poate prea pompos, dar pe intelesul poporului, „flota NATO la Marea Neagra”. Oficialii i-au zis scortos „prezenta NATO inaintata la Marea Neagra” sau „cadru de exercitii comune” . In orice caz, dupa vizita in Bulgaria, cand bulgarii s-au opus ideii, am aflat cu totii de la presedintele Klaus Iohannis ca aceasta „flota” „este o prostie” si ca a fost interpretata gresit: e vorba doar de exercitii navale comune, nu de o flota, anunta Gandul.

Reactia presei britanice dupa ce Adrian Minune si Florin Salam au ajuns eroii unui documentar BBC. Aparitia documentarului „New Gypsy Kings”, ce a adus la TV superstarurile manelelor din Romania, a starnit ample comentarii in presa. „Manelele glorifica gangsterii”, spune BBC, iar Mirror subliniaza ca manelistii „traiesc ca sultanii”. Ieri, BBC2 a difuzat un documentar despre manelistii din Romania. In regia lui Liviu Tipurita, un multipremiat regizor roman, din Sibiu, ce traieste acum la Londra. Productia "New Gypsy Kings" vorbeste despre MANELE si superstarurile acestui gen muzical, ce "traiesc viata ca sultanii". Aparitia documentarului pe postul public al Marii Britanii a starnit vii comentarii in presa si a fost in centrul atentiei tuturor marilor publicatiilor din Regatul Unit, relateaza Evz.