Romanii risca sa ramana fara servicii medicale gratuite de la 1 iulie. Medicii de familie refuza sa incheie contractele prin care serviciile medicale vor fi decontate incepand cu 1 iulie, pentru ca, sustin ei, nu au fost chemati la consultari pe marginea noului Contract-cadru aprobat de Guvern saptamana trecuta. Astfel, pacientii sunt pusi in situatia de a scoate bani din buzunar pentru trimiteri, retete si consultatii. Romanii care isi platesc contributia la asigurarile sociale de sanatate ar putea fi pusi in situatia de a scoate bani din buzunar pentru consultatii, trimiteri si retetele date de medicii de familie. Acestia sunt furiosi ca autoritatile nu i-au consultat atunci cand au elaborat Contractul-cadru de asistenta medicala, pe care toti furnizorii de servicii medicale trebuie sa il semneze pentru a putea deconta serviciile oferite pacientilor. Daca medicii ameninta cu proteste si arata ca anul acesta nu s-au respectat pasii dialogului social, reprezentantii asociatiilor de pacienti afirma ca o parte din bolnavi, de teama ca vor ramane fara medicatie, solicita retete medicale in avans si isi fac stocuri din farmacii, in timp ce altii cer bilete de trimitere pentru analize, dar constata, cu stupoare, ca laboratoarele au ramas fara plafon, fiind final de luna, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Generalul avionului de hartie de la Targoviste. Ultimul mister al lui Victor Atanasie Stanculescu, omul care a organizat executia cuplului Ceausescu. Generalul Victor Atanasie Stanculescu a murit! Cu vreo citeva saptamini in urma, intr-o miercuri, m-a sunat pentru a ma intreba daca sunt a doua zi la BAR. Venea de mai mult timp la BAR ( la o alta sala decit cea frecventata de mine), ma cautase la un moment dat si nu ma gasise. Voia sa ne intilnim neaparat. Din nenorocire eram plecat la Gagesti de miercuri pina duminica. A ramas ca ma va cauta alta data. Nu m-a mai cautat. A fost internat in spital si a murit. Il stiu pe general de pe vremea cind Marius Tuca se ocupa de Revolutia din decembrie 1989. I-am luat multe interviuri tv si in scris, i-am cerut documente ( pe care nu mi le-a dat), l-am vizitat la inchisoare, am facut un interviu la B1tv aducindu-l in studio din penitenciar. Interviul, luat in ziua de 11 octombrie 2011, spune mai mult decit o carte sau decit un film despre cel care a fost Generalul Victor Atanasie Stanculescu, omul care a salvat Romania ducindu-i pe Ceausesti la elicopter, iar Romania, drept rasplata, la virit la puscarie. Pe parcursul interviului, preocupat cum eram sa scot de la General relatarea (epica, asa cum zic eu) Procesului Ceausestilor, a venit vorba de secventa in care el facea un avion de hirtie, anuntaEVZ.

Care va fi primul client de top al fabricii de elicoptere de la Brasov. Romania devine furnizor de elicoptere in toata lumea. Fabrica Airbus de la Brasov va incepe sa produca abia din 2017 si deja au aparut primii clientii interesati de aparatele romanesti. Astfel Natiunile Unite ar putea fi primul client de top al fabricii. Linia de fabricatie este aproape gata si deja zeci de specialisti romani sunt la pregatire in principala fabrica a companiei, de la Marsilia. Airbus va produce la Brasov aparate H215, elicoptere din familia Super Puma. 23 de romani sunt deja la specializare in fabrica din Marsilia, un loc unde lucreaza in jur de 10.000 de oameni, informeaza stiri.tvr.ro. Investitia de la Brasov este de 15 milioane de euro, la care se adauga un ajutor de stat de 5 milioane. In urmatorii ani, in fabrica de elicoptere vor lucra 350 de angajati. Fabrica de elicoptere de la Brasov va fi o gura de oxigen si pentru alte companii romanesti din industria aeronautica, informeazaGandul.

Baronii vechi si noi. Majoritatea candidatilor pentru sefia unor judete sunt figuri noi. Unii dintre ei, insa, si-au facut ucenicia alaturi de vechea garda a baronilor locali. Exista, insa, si sefi de judete, precum Marian Oprisan sau Ion Prioteasa, care par de neclintit. Partidele se afla in plin proces de negocieri pentru formarea de majoritati in consiliile judetene, foruri care isi vor alege, in perioada urmatoare, presedintii. Pana acum PSD are majoritatea in 28 de judete, alaturi de ALDE si UNPR, dar, in unele cazuri, si cu sprijinul PMP sau UDMR. In unele cazuri, candidatii PSD au emotii mai degraba din cauza problemelor de imagine sau a luptelor din propriul partid decat din cauza opozitiei. PNL ar urma sa conduca opt judete, UDMR trei, iar in doua cazuri (Bihor si Mures) deznodamantul este neclar, scrieRomania Libera.

CFR-ul se poate "mandri" cu un nou record rusinos. Cate ore a facut un tren de la Cluj pana la Constanta. Furtunile violente, dar si vesnicele probleme cu care se confrunta compania, ar putea aduce CFR-ului un nou record rusinos. Un tren care a plecat duminica seara din Cluj a reusit sa ajunga la Constanta dupa 22 de ore, in loc de 12. Calatorii se plang ca au stat intr-o caldura naucitoare, fara apa sau mancare si fara sa primeasca vreo explicatie. Doborati fizic de la caldura si psihic de la atata asteptare, sarmanii oameni au ajuns intr-un final in gara Constanta. Au trecut 22 de ore din momentul in care au urcat la Cluj, in trenul Inter Regio, fara sa isi imagineze ca vor avea parte de o calatorie de cosmar. Initial, locomotiva s-a oprit inainte de Petrosani, din cauza unor copaci cazuti pe sine. Trenul a intepenit 5 ore. Cand, in sfarsit, au pornit, dupa Bucuresti a aparut o alta problema. Locomotiva s-a defectat. Unde anume, nu i-ar fi informat nimeni, anuntaStirileProtv.ro.

Cum a devenit Liviu Luca "boier" de Paulesti pe banii petrolistilor. Liviu Luca si fosti sefi din Petromservice au fost trimisi in judecata in dosarul privind delapidarea companiei. Procurorii DIICOT descriu in rechizitoriu circuitul prin care fostul lider de sindicat a sifonat milioane de euro, bani pe care i-a folosit la edificarea imensului sau domeniu de la Paulesti. "Boierul" Liviu Luca a fost pe punctul sa devina cel mai mare mosier din Prahova pe banii petrolistilor din sindicatul pe care-l pastorea. Pentru a sifona milioane de euro de la PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), Luca a imaginat o schema complicata de deturnare a banilor, folosindu-se de parinti, nevasta, dar si de nepoatele minore. Prevazator, sindicalistul a trecut conacul de la Paulesti in proprietatea rudelor, ca sa nu atraga atentia oamenilor legii. Insa masurile de precautie au esuat si anchetatorii au pus sechestru pe averea fostul lider de sindicat de la Petromservice, informeazaAdevarul.