Declaratiile lui Orban privin accidentul in care a fost implicat duminica sunt contestate de presa. Jurnalistii de la Cotidianul au numarat chiar cinci minciuni spuse de ministru pe tema incidentului rutier de duminica. Romania Libera afirma ca in urma tamponarii a rezultat o victima cu care Orban a ajuns la un acord in schimbul tacerii. Chiar si asa, potrivit Evenimentului Zilei fapta lui Orban ar putea fi pedepsita cu pana la 5 ani de inchisoare, cu toate ca anchetatorii nu sunt de aceiasi parere. Reprezentantii ministerului de interne promit ca vor demara o ancheta in acest caz, informeaza Gandul. Adversarii politici ai ministrului liberal s-au grabit sa comenteze evenimentul.

A fost descoperita victima

Brigada de Politie Rutiera a descoperit insa spre seara victima accidentului, despre care martorii, ziaristi, ba chiar si Ambulanta Bucuresti, spuneau ca exista. Este vorba despre o eleva de 14 ani, pe nume Simona, pe care Ludovic Orban, se pare, a ranit-o la brat, in urma derapajului sau de duminica.

Desi politistii spun ca trebuie sa mai cerceteze pentru a stabili exact daca Simona a fost pietonul lovit de Orban, ziaristii de la Antena 3 au adus probe convingatoare in sprijinul acestei teorii. Se pare ca liberalul a ajuns la o intelegere cu familia fetei pentru a pastra tacerea.

Dandu-se drept un reprezentant al ministrului, un reporter a vorbit telefonic cu matusa fetei, care a confirmat ca Simona este victima lui Orban: "Spuneti-i sa stea linistit, ca este bine! In rest, ramane cum am stabilit!". Ziarista Antenei 3 a intrebat-o de suma de bani promisa, dar matusa Simonei a spus ca nu o cunoaste, pentru ca Orban ar fi reglat conturile cu tatal fetei.

Romania Libera

Orban risca sanctiuni

Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, ar putea fi cercetat de Parchetul General dupa ce a incercat sa ascunda accidentul pe care l-a provocat, duminica dupa-amiaza, si a mintit apoi anchetatorii si opinia publica. Noul Cod Rutier prevede pedepse de la 2 la 7 ani de inchisoare pentru cei care provoaca un accident cu victime si nu-i anunta imediat pe oamenii legii, parasesc locul evenimentului sau muta autoturismele implicate, fara acordul politiei.

Cu toate acestea, surse din randul anchetatorilor sustin ca, „daca victima nu a suferit leziuni care sa necesite ingrijiri medicale si, mai mult, refuza sa depuna o plangere, se poate spune - potrivit procedurii penale - ca nu exista. Asadar, accidentul nu poate fi tratat ca unul cu victime”.

Evenimentului Zilei

MIRA demareaza o ancheta

Potrivit unor surse ministeriale, Corpul de control al MIRA va verifica modul în care poliţiştii de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei au reacţionat la solicitarea primită la numărul unic de urgenţă 112 în cazul accidentului făcut de ministrul Transporturilor. ”Corpul de control nu va verifica ancheta care s-a făcut ulterior în acest caz, ci numai modul în care poliţiştii au reacţionat după solicitarea la numărul de urgenţă şi dacă procedura specifică a fost respectată”, au declarat sursele citate.

Gandul

Cele cinci minciuni ale ministrului

De duminica la prinz si pina luni seara la ora 19.00, cind Orban s-a dus sa declare accidentul, atit politia, cit si ministrul Transporturilor au spus ca nu stiu nimic despre incident. Iar pina marti la prinz, la ora 12.30, cind Orban a avut o discutie cu directorul editorial al Cotidianului, ministrul Transporturilor a spus cinci minciuni. Iata-le:

Prima minciuna a spus-o duminica seara, cind, intrebat de redactorul Cotidianului daca a fost implicat intr-un accident, el a negat intr-o prima faza. Apoi redactorul a insistat si Orban a inchis brusc discutia: „Sint pe autostrada, conduc, suna-ma mai tirziu“. Sunat mai tirziu, Orban nu a mai raspuns la telefon. Abia luni seara, la ora 19.00, el a venit la Politie si a recunoscut accidentul.

A doua minciuna a aparut luni seara, in declaratia data politiei, cind a spus ca evenimentul rutier in care a fost implicat nu s-a soldat cu victime. Il contrazic martorii din zona care au vazut cum in impact a fost lovita o fata in virsta de 17 ani ,care ar fi plecat cu Orban de la locul accidentului. O proba convingatoare o constituie apelul facut la numarul de urgenta 112 si care confirma ca cineva a sunat si a cerut ajutorul Ambulantei pentru ca din accident ar fi rezultat o victima.

„La Serviciul de Ambulanta exista inregistrarea unei solicitari in jurul orei 14.39 in ziua de duminica, 15 decembrie, pentru o interventie pe soseaua Cotroceni, vizavi de Gradina Botanica, in cazul unei victime ce a suferit un politraumatism in urma unui accident auto. Salvarea a ajuns acolo la ora 14.49, dar nu a mai gasit pe nimeni. Erau doar masinile“, a declarat pentru Cotidianul Lucia Oana, medicul coordonator al Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti. Mai tirziu, Antena 3 a reusit sa stea de vorba cu matusa fetei, o eleva pe nume Simona, care a recunoscut, implicit, ca s-a inteles cu Orban.

A treia minciuna reiese din declaratia ministrului Orban facuta intr-o discutie cu Robert Turcescu, directorul editorial al Cotidianului. Orban a spus ca „soferul Matizului lovit a sunat la 112, dar n-a venit nici un echipaj in timpul cind am stat eu acolo“. In realitate, nici Ludovic Orban si nici Bogdan Spataru, soferul Matizului, n-au sunat la 112, ci, potrivit unor surse din Politie, ar fi fost un anonim care a reclamat accidentul soldat cu victima. Autorul anonim al telefonului a fost confirmat si de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Al patrulea neadevar spus de Orban a fost scris si in declaratia data la Politie, dar si in cea facuta publica ieri, la Parlament, cum ca el, ministrul Transporturilor, si soferul au stat trei ore la locul faptei si au asteptat politia. Martorii din zona sustin ca Orban a plecat in mai putin de o ora din zona. In plus, Ambulanta sosita la fata locului la 14.49, la mai putin de o ora dupa accident, nu a mai gasit nici victima si nici pe Orban la locul accidentului, desi el sustine ca a mai ramas acolo trei ore.

Cotidianul