Marturii cutremuratoare din lagarele conduse de tortionarii Bostina si Petrescu: "Inchisoarea era o biserica plina de rahat, cu sfinti cu ochii scosi".Supravietuitorii au descris regimul de detentie la care erau supusi in lagarele de munca fortata conduse de tortionarii Gheorghe Bostina si Marian Petrescu in timpul regimului comunist. Marturiile cutremuratoare au fost adunate de cercetatorii IICMER si constituie dovezi ale comportamentului inuman instaurat de comandanti. Cercetatorii de la IICMER au dat publicitatii pasaje din lucrari de memorialistica si interviuri despre regimul de detentie din perioada in care Gheorghe Bostina si Marian Petrescu au detinut functii de conducere la coloniile de munca si la penitenciarele din sud-estul tarii. Aceste marturii sunt anexate denuntului inaintat de IICCMER catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, informeazaAdevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Statul Islamic declara razboi Ankarei.Considerat responsabil de mai multe atacuri in ultimele luni, grupul terorist a comis primul atentat coordonat in Turcia. Din trei atentate care au lovit in acest an Istanbulul, cel de marti, de la aeroportul international Ataturk, este de departe cel mai sangeros. Cel putin 41 persoane au fost ucise si alte 239 ranite. Uimitor este ca, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din aeroport, teroristii umblau cu armele la vedere. Dupa atac, politia a efectuat perchezitii in 16 locatii suspecte si a arestat 13 persoane. Atentatul, nerevendicat nici joi, a fost atribuit Statului Islamic de catre premierul turc Binali Yildirim. Statul Islamic, care are obiceiul sa revendice cu orgoliu atentatele comise de oamenii sai, este deosebit de discret cand vine vorba de Turcia. Spre deosebire de separatistii kurzi, SI nu a revendicat niciodata explicit atentatele pe solul turc, pentru a nu intra intr-un razboi total, sperand sa mai poat a trage foloase de la puterea turca - sustine francezul Romain Caillet, expert in jihadism. Dar atentatul de la aeroportul Ataturk ar putea marca o turnura, potrivitRomania Libera.

Medic de la Spitalul Militar, prins cand lua mita. Procurorii DNA nu l-au iertat.Un medic de la Spitalul Militar a fost retinut de procurorii DNA pentru 24 de ore, dupa ce a fost prins ca lua mita pentru diferite operatii de rinoplastie. Procurorii anticoruptie l-a retinut pe Gabriel Adrian Ilie, medic primar O.R.L. la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucuretti, fiind cadru militar. Acesta avea gradul de locotenent colonel, si este acuzat de trei infractiuni de luare de mita, potrivit mediafax. "In perioada aprilie - 29 iunie 2016, inculpatul Ilie Adrian Gabriel, medic militar la spitalul de urgenta mentionat, a pretins 1.500 de euro de la trei persoane si a primit suma totala de 1.000 euro de la doua dintre acestea, in legatura cu interventii chirurgicale efectuate asupra acestora. In doua dintre cele trei operatii era vorba de interventii chirurgicale de infrumusetare a nasului (rinoplastii)", potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, citata deEVZ.

Germania, un liderezitant.Prin iesirea britanicilor din comunitate, Merkel pierde un partener cu care, deseori, a tras la aceeasi caruta pe piata concurentei si pe cea interna. Acum, Merkel a ramas singura acasa. In Europa. In calitatea sa de cel mai puternic si cel mai longeviv premier din clubul celor 27 nu-i mai ramane nimic de facut decat sa preia rolul de lider. De exemplu in a le trasa limite britanicilor care-si fac deja iluzii privind doleantele lor dupa iesirea din Uniune. Premierul demisionar David Cameron a si formulat una dintre acestea: Marea Britanie vrea acces pe piata interna si dupa Brexit. Dar fiindca cetatenii isi fac atatea griji din cauza migratiei, libertatea de circulatie a celorlalti europeni va avea de suferit. Britanicii au devenit foarte furiosi pe forta de munca de pe partea continentala, de cand subiectul a fost lansat de UKIP si campania "Leave". Au deschis cutia pandorei, iar acum vor trebui sa se descurce singuri, noteazaDeutsche Welle.

Unul dintre cei mai bogati oameni din lume compara Brexitul cu o ''evadare din inchisoare''.Magnatul media Rupert Murdoch, proprietarul companiilor News Corp si 21st Century Fox, considera ca este "minunat" faptul ca britanici au votat ca Regatul Unit sa iasa din Uniunea Europeana. Omul de afaceri s-a pronuntat si cu privire la un alt subiect controversat - candidatul Donald Trump la presedintia Statelor Unite, desprea acesta spunand ca este "un om foarte capabil", potrivit The Guardian, citat de paginademedia. In prima sa iesire publica de la momentul istoric al referendumului, proprietarul ziarelor The Times, Sun si Wall Street Journal, a spus ca iesirea din Uniunea Europeana este ca 'o evadare din inchisoare ... suntem afara" si a sugerat ca negocierile unui acord comercial intre Marea Britanie si Statele Unite nu vor dura mult. Cunoscut drept un eurosceptic, Murdoch a fost tacut in perioada campaniei pentru referendum, desi cel mai vandul ziar din Marea Britanie, The Sun, care ii apartine, s-a pozitionat clar impotrivia Uniunii Europene, scrieGandul.

Roman alungat din Anglia de groaza vietii din Londra: "Multi romani de aici traiesc traume, dar le e rusine sa spuna".Remus si Gabriela Lupu, o familie de romani din Timis stabilita la Londra, se intorc acasa dupa aproximativ jumatate de an in Marea Britanie. Remus Lupu dezvaluie o fata urata a Londrei, scotand la iveala conditiile grele in care stau multi romani din Anglia, care, in ciuda greutatilor, nu au curajul sa revina in tara si nici macar sa vorbeasca despre adevarata lor viata din Anglia. Din familia Lupu, prima care a plecat in Anglia a fost Gabriela. Dupa trei luni in care tanara a lucrat la un azil de batrani, in Anglia a mers si sotul ei, Remus. Dupa doua saptamani in care a asteptat sa isi rezolve problemele cu actele, tanarul s-a angajat la o firma de constructii. "Noi faceam peretii despartitori ai unui bloc dupa ce o alta firma ridica structura", a explicat Remus. Barbatul sustine ca in dimineata in care s-a aflat rezultatul referendumului pentru iesirea din Uniunea Europeana aproximativ 400 de europeni, dintre care 30 de romani, au fost instiintati ca este ultima zi de lucru, anuntaAdevarul.