Cinci povesti de succes ale elevilor care au obtinut 10 la Evaluarea Nationala. „Generatia mea va salva Romania”. Elevii de nota 10 la Evaluarea Nationala interpelati de ziarul „Adevarul” spun ca examenul a fost unul usor, urmand a alege cele mai bune licee care sa ii ajute, ulterior, sa performeze in profesiile pe care si le doresc. Unii dintre adolescenti sunt increzatori ca generatia lor este cea care poate salva Romania de mediocritate. Judetul Iasi a fost printre primele pe tara in ceea ce priveste numarul de elevi care au obtinut 10 pe linie la Evaluarea Nationala. 23 de elevi din totalul celor 6.300 inscrisi la acest examen au reusit performanta de a obtine nota maxima, in ciuda controverselor care au aparut, la nivel national, dupa presupusa ambiguitate a unui subiect de la examenul de Matematica.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

O noua bataie de joc: santierul autostrazii inchise, parasit pentru a doua oara. Dupa ce italienii de la Salini – Impregilo SpA au sapat 200 de metri din terasamentul autostrazii Saliste – Cunta, parasind santierul - ceea ce a dus la rezilierea contractului -, a venit randul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania sa faca exact acelasi lucru. La ora aceasta nici macar cele cateva utilaje inchiriate de CNADNR pentru a executa ”in regie proprie” lucrarile de refacere a autostrazii in vederea deschiderii circulatiei nu mai exista pe santier. Iar santierul este parasit nu de ieri de azi, ci de la mijlocul lunii trecute, anunta Evz.

Cum vad romanii din Marea Britanie Brexit-ul: Statul s-a intors la rasismul anilor ’70. Mircea Maer este re­dac­tor-sef al publicatiei „Ziarul Romanesc“ ­care apare saptamanal in Marea Britanie. Acesta spune ca exista o stare de incertitudine in randul romanilor care locuiesc, mun­cesc sau studiaza in Regatul Unit. Tensiunea emotionala a crescut dupa Brexit in Marea Britanie, dovada numarul tot mai mare de atacuri rasiste si xenofobe din ultimele zile, a explicat pentru „Romania libera“ Mircea Maer, care este primul ziarist roman care a realizat un interviu cu primarul musulman al Londrei Sadiq Khan.

Sfarsitul unui pact. Pactul de la Varsovia s-a destramat in urma cu 25 de ani. Cativa ani mai tarziu, granita NATO se deplasa catre est. Iar din punct de vedere politic, consecintele se fac simtite si astazi. Pe cat a contribuit Mihail Gorbaciov la destramarea Pactului de la Varsovia, pe atat de putin a dorit sa urmaresca evolutia ulterioara de aproape. Si-a trimis adjunctul la intalnirea statelor din blocul rasaritean, ce a avut loc la Praga in 1 iulie 1991. Ghennadi Ianaiev a trebuit sa auda cum presedintele cehoslovac si fostul disident, Vaclav Havel, spunea: ”Astazi, pactul de la Varsovia a incetat sa existe”. Toti au aplaudat, in afara de Ianaiev, scrie Deutsche Welle.

Povestea tragi-comica a fermierului cu cea mai mare cultura de cannabis: gafa care i-a distrus recolta uriasa si l-a trimis in inchisoare. Magistratii l-au condamnat pe Dan Ciolac (43 de ani) la trei ani si sase luni de inchisoare, dupa ce anchetatorii de la DIICOT i-au descoperit ferma din munti in care detinea, pe aproape 1.000 de metri patrati, trei culturi de cannabis. Cetateanul moldovean stabilit in judetul Hunedoara nu a apucat sa se bucure de recolta uriasa pe care o astepta si din cauza datoriilor la Enel. „Ultima bere – berea condamnatului. De aici o sa ajung intr-un mediu in care o sa fie patru pereti, sigur, tavan plus pardoseala. Intr-unul dintre pereti o sa fie o iesire, dar ea va fi un pic restrictionata. O sa ajung intr-o alta lume, cu alti oameni, adusi si ei acolo pentru ca au gresit. Am gresit si trebuie sa ajung acolo. Nu pot sa intorc sistemul pe dos. Ne vedem, sper, peste un an si o luna”, a fost mesajul video rostit cu regrete pe care Dan Ciolac l-a postat pe Facebook, pentru prietenii sai, inainte de a primi sentinta de trei ani si jumatate de inchisoare pentru trafic de droguri, relateaza Adevarul.