85 milioane euro in 9 ani. Atat au incasat firmele lui Dorin Cocos pentru reactivi de teste medicale, vanduti spitalelor de stat. Numai intr-o singura zi, firmele lui Cocos au obtinut contracte in valoare totala de 18 milioane de euro, scrie RISE Project. Potrivit sursei citate, preturile reactivilor au fost umflate cu 300%. 2 milioane de euro cash au fost scosi din banca de asociatii lui Cocos. 500.000 euro au ajuns direct in buzunarele lui Alin Cocos, fiul omului de afaceri.

Dorin CocosFoto: AGERPRES

Operatiunile bancare au intrat in atentia Oficiului pentru Combaterea Spalarii Banilor. RISE Project a obtinut documentele care descriu circuitele financiare.

Reactivii de laborator sunt substante utilizate in majoritatea analizelor medicale, unele dintre acestea fiind extrem de uzuale. Reactivul se amesteca cu proba biologica recoltata de la pacient si ajuta aparatul sa determine, spre exemplu, nivelul de colesterol sau glicemie din sange.

In perioada 2007-2009, spitalele din Romania au cumparat reactivi de laborator de la Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea si de la partenerii acestuia. Impreuna, au format un cartel, au monopolizat furnizarile si au dictat preturile.

Banii au venit de la stat, prin intermediul spitalelor. Iar spitalele, in special cele din Bucuresti, au incheiat cu trei dintre firmele gruparii Cocos contracte publice in valoare totala de 85 de milioane de euro.

Au existat si situatii, spun surse din Institutul Matei Bals, in care reactivii au lipsit efectiv din laboratorele de analiza. Sau n-au fost de calitate. In special cei folositi in teste scumpe.

Citeste integral investigatia pe RISE Project.