Ieri, cadre didactice de la Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" au organizat o greva de avertisment in fata Ministerului Economiei si Finantelor. Printre protestatari a venit si un Mos Craciun, cu sacul gol, care le-a spus dascalilor ca nu le-a adus nimic pentru ca guvernantii au luat toate cadourile.

Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", a declarat ca, in functie de raspunsurile la revendicarile dintr-o scrisoare inaintata ministrului Finantelor, se vor stabili urmatoarele actiuni de protest.

Avand in vedere refuzul ministerelor Finantelor si Educatiei ca profesorii sa primeasca salariile pe decembrie in avans, de ieri Federatia "Spiru Haret" a deschis in mod oficial "Laboratorul de educatie civica", in cadrul caruia elevii vor invata ce inseamna a fi cetatean responsabil si a conduce destinele unei societati, dar vor asista si la modalitati practice de revendicare a unor drepturi, atunci cand acestea sunt ignorate sau incalcate.

In paralel, profesori de la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant au pichetat sediile Guvernului si Parlamentului, nemultumirea acestora fiind la fel de mare. Demersul Federatiei "Spiru Haret" si al FSLI completeaza cele doua saptamani de greve de avertisment ale Federatiei Educatiei Nationale. Profesorii sunt nemultumiti ca Guvernul tergiverseaza inceperea negocierilor privind majorarea salariilor cadrelor didactice in 2008 si refuza sa le acorde pana la Craciun drepturile salariale pentru luna decembrie si cel de-al 13-lea salariu.

O alta nemultumire a vizat si discriminarea privind acordarea unei majorari salariale de 10% doar pentru profesorii cu gradul didactic I. Ieri insa discriminarea a fost inlaturata, amendamentul solicitat de sindicate, si anume ca de majorarea salariala de 10% sa beneficieze toti dascalii, fiind aprobat in Parlament.

Romania Libera